Hatay’da 'Suriye' Konulu Toplantı

Hatay’da 'Suriye' Konulu Toplantı

Hatay’da "Suriye’deki Gelişmeler ve Hatay’a Yansıması" konulu bir toplantı düzenlendi.

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz’in başkanlığı ve ev sahipliğinde Antakya Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıya siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile dini önderler ve iş dünyasından yetkililer katıldı.

Hatay İl Müftüsü Mustafa Sinanoğlu’nun ‘Barış ve Hoşgörü’ mesajları verdiği konuşmasıyla başlayan toplantıda, Hıristiyan, Musevi, Ermeni ve Alevi cemaat önderleri de birer konuşma yaparak birlik ve beraberlik mesajı verdiler.

Toplantının kapanış konuşmasını yapan Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Suriyelilere insani gerekçelerle kucak açıldığını ve bunun Türk tarihi boyunca böyle olduğunu söyledi.

Hatay sınırları içerisinde çadır kentlerin dışında Suriyeliler için hiçbir yerin tahsis edilmediğini de belirten Vali Lekesiz, Suriyeli vatandaşların karıştığı asayiş olaylarının resmi verilerinin yetkililer tarafından açıklandığını da ifade ederek, “Suriyeli vatandaşların kaç olaya karıştığı ilgili kuruluşlar tarafından belirtildi. Bu konunun tarafımızdan ciddiyetle takip edildiğini belirtmek isterim. Biliniz ki bir şekilde fısıltıyla yayılan yerel ve ulusal basına akseden, vatandaşlara ‘bunlar oluyor mu’ dedirten her konuyla ilgili verilecek, yapılacak, makul kabul edilebilir açıklamalar var. Ama bunlarla ilgili her gün açıklama yapmak, ili sürekli bir negatif enerji, bir gerilim içinde tutmaktadır ve onun için böyle bir şeye bilerek gerek duyulmamaktadır. Bizim için öncelikli olan konu vatandaşlarımızın huzur ve güvenliğidir. Hiç bir şekilde hiç bir kimsenin suç işleme özgürlüğü yoktur. Kanunlara muhalefet edenler ister Suriyeli olsun ister Alman olsun; kim olursa olsun müsamaha gösterilmez, gösterilmemiş ve gösterilmeyecektir. İlimiz sınırları içerisinde halen çadır kentler haricinde hiç bir kuruluş Suriyeliler için tahsis edilmemiştir. Temennimiz, Suriye’deki olayların, dost ve kardeş ülke Suriye’de yaşananların mümkün olan en kısa zamanda sona ermesi ve yoğun akrabalık ilişkilerimizin, tarihi bağlarımızın, kültürel bağlarımızın olduğu komşumuzda barışın hoşgörünün huzurunu yeniden temin ve tesis edilmesidir” diye konuştu.

Hatay’da fitne ve fesat ile çatışma ortamı oluşturulmak istendiğini savunan Lekesiz, “Bu kadar kısa bir süre içerisinde ülke genelinde gerçekleşen provokasyon olması gerçekten düşündürücüdür. Birileri ilimizde insanımızı birbirine düşürmek için bir film çekiyor olabilir. Kirli planlar yapılıyor olabilir. Geleceğimizi heba etmek için senaryolar yazılıyor olabilir. Sosyal medya üzerinden alel acele yayılan şok haberler vasıtasıyla kışkırtıcı eylemler yapılsın isteniyor olabilir. Kaos çıksın, kardeş kavgası olsun isteyenler olabilir. Toplumsal yaşama güvensizlik duygusu yayılsın isteyenler olabilir. Lütfen hep beraber buna izin vermeyelim. Bu ülkenin evlatlarının hafızalarında çok acı hatırlar var. Kahramanmaraş'ta, Çorum'da ve benzeri yerlerde geçmişte yaşanan acılar kime ne kazandırdı? Kılıktan kılığa girerek herkesi kışkırtan merkez aynı değil miydi? Gençlerimiz kendi doğrularını hizmet ettiklerini zannederek sağda ve solda kendi ideolojisine hizmet ettiğini zannederek aynı merkezin doğrularına hizmet edip kırılıp geçmediler mi? Geçmişte bunları yaşamadık mı? Bunlardan hep beraber ders çıkarmadık mı? Bu nedenle tüm Hataylılar duyduklarımıza lütfen itiyatla yaklaşalım. Her hadiseye kışkırtıcı yangın memuru gibi yaklaşanları ihtiyatla dinleyelim, lütfen sağduyuyu elden bırakmayalım. Bugünlerde kardeşlik saflarımızı daha da sıklaştırmamız daha dikkatli ve hassas davranmamızda yarar var” diye konuştu.

"SURİYELİLER 150 ADLİ OLAYA KARIŞTI"

Hatay İl Emniyet Müdürü Ragıp Kılıç da, çadır kentlerde kalan Suriyelilerin karıştığı asayiş olaylara değindi. Kılıç “Suriye’deki iç karışıklık nedeniyle ülkemize sığınan Suriyelilerin insani gerekçelerle insani ihtiyaçları karşılanmaktadır. Suriyeliler, ilimizde misafir edilmeye başladıkları günden buyana, çadır kentlerde, hastanelerde ve sokaklarda toplam 150 olaya karıştılar. Suriyelilerin karıştıkları olaylarla ilgili 341 Suriyeli hakkında yasal işlem yapılmış ve adli mercilere sevk edilmiştir. Bu olaylarla ilgili 13’ü hakkında çeşitli cezalar verilmiş; 15’i berat etmiş, 38’ine savcılık tarafından takipsizlik verilmiş ve halen 87 olay hakkında adli süreç sürüyor” dedi.

Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Hüsnü Salih Güder, Hatay İl Emniyet Müdürü Ragıp Kılıç, Hatay İl Müftüsü Mustafa Sinanoğlu, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, Hatay Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Abdulkadir Teksöz, Uluslararası Nakliyeciler Derneği Hatay Şubesi Başkanı Mustafa Yılmaz, Musevi Cemaati Temsilcisi Şaul Cenudioğlu, Ermeni Cemaati Temsilcisi Cem Çapar, Hıristiyan Cemaati Temsilcisi Jan Dellüler ve Alevi Cemaati Temsilcisi Nasrettin Eskiocak’ın da birer konuşma yaptığı toplantıda, Hatay Sivil İnisiyatif Derneği adına BBP Hatay İl Başkanı Nevin Zeytineli, AK Parti, CHP, MHP ile Saadet Partisi İl Başkanları da toplantıda birer konuşma yaptılar.

Konuşmaların ardından toplu hatıra fotoğrafı çektirildi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile