Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı ile Almanya Büyükelçiliği iş birliğiyle Hatay’da ‘Türk-Alman işbirliği günü’ düzenlendi.
Hatay ve Almanya arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmek ve yatırım fırsatlarını karşılıklı olarak değerlendirebilmek amacıyla düzenlenen programda konuşan Vali Mehmet Celalettin Lekesiz, Türkiye ile Almanya arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerin geçtiğimiz yüzyılın başlarına kadar dayandığını kaydetti.
İki ülke arasındaki ilişkilerin her geçen yıl daha da ilerlediğini belirten Lekesiz, bu ülkede yaşayan 3. kuşak Türklerin, ekonominin yanı sıra, siyasi, sanat, kültür ve spor alanında daha güçlü bir Almanya’nın geleceğinin inşasına katkı sağladığını ifade etti.
Türkiye’de bine yakın Türk-Alman ortaklı firmanın faaliyet gösterdiği bilgisini veren Lekesiz, “Bu iyi ilişkiler Hatay’a da olumlu yansımakta. 2011 yılında Almanya’ya 42 milyon dolarlık ihracat yaptık. Buna karşılık olarak da Almanya’dan Hatay’a 81 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirdik. Halen yürümekte olan mevcut bir işbirliği var. Tarım, sanayi, enerji, lojistik ve turizm ilimizin master planlarına yansıyan öncelikli sektörleri. Verimli topraklarıyla birçok yaş sebze ve meyvede de birinci ve 20 adet üründe de 81 il arasında ilk 10 arasındadır. Yaklaşık 600 milyon dolarlık yaş sebze ve meyve ihracatı yapan ilimiz Türkiye’nin sebze ve meyve ihracatının yüzde 25’ini gerçekleştirmektedir. İlimiz için bir önemli sektör de sanayidir. İskenderun ilçemiz demir-çelik sektöründe önemli bir merkez haline gelmiştir. İlimizdeki ihracatın yüzde 40’ını demir-çelik gerçekleştirmekte ve bununla birlikte filtre, zeytinyağı, çırçır, mobilya ve ayakkabı sektörler içerisinde önemlidir. Firmalarımızın, yerel yöneticilerimizin, eğitim kurumlarımızın ve STK’ların Almanya’daki meslektaşlarından edineceği birçok bilgi ve deneyim olacaktır. Aynı şekilde oradaki meslektaşların, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Hatay’dan alacağı birçok değerin bulunduğunu biliyoruz. Her iki açısından da faydalı olacağına inandığım bu programda emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.
Almanya Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl, Hatay’ın bazı sektörlerde çok güçlü olduğunu bundan dolayı buraya özel ilgi duyduklarını kaydetti.
Türkiye’de, Almanlar için çok cazip ticaret alanı bulunduğunun altını çizen Pohl, ‘işbirliği günü’ düzenlemelerindeki amacın karşılıklı firmaları teşvik ederek Türk-Alman ekonomik ilişkilerini daha da hareketlendirmek olduğunu belirtti.
Pohl “Biz Türkiye ile uzun süreli bir partneriz ve hep öyle kalmak istiyoruz.” dedi.
Toplantıda söz alan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Antakya Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Kuseyri ise Türkiye ve Almanya devletlerinin birbirlerine çok yönlü ve yoğun ilişkilerle sıkı sıkıya bağlı iki ülke olduklarını kaydetti.
İşbirliği günlerine, Vali Lekesiz ve Büyükelçisi Pohl’ın yanı sıra Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş, ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, ATB Başkanı Mehmet Ali Kuseyri başta olmak üzere Türkiye ve Almanya’dan firma temsilcileriyle belediye başkanı katıldı .
Hatay’da “Türk-Alman İşbirliği Günü” Düzenlendi
Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, geçtiğimiz yıl Hatay’dan Almanya’ya 42 milyon dolarlık ihracat, bunun karşılığında da 81 milyon dolarlık ithalat yapıldığını söyledi.