Hatay'daki Bayezid-İ Bistami Türbesine Ziyaretçi İlgisi

Helenistik dönemin izlerini taşıyan Darbı Sak Kalesi'nde yaklaşık 30 yıl kalarak ibadet yapan Bayezidi Bistami'nin kabrinin de yer aldığı türbe yerli ve yabancılar tarafından ziyaret ediliyor Hatay Müftüsü Kavillioğlu: 'Türbesine Türkiye'nin dört bir yanından ziyaretçiler gelen Bayezidi Bistami Hatay için büyük bir manevi zenginliktir'.

İSMİHAN ÖZGÜVEN - Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde yer alan ve Helenistik dönemin izlerini taşıyan Darb-ı Sak Kalesi'nde yaklaşık 30 yıl boyunca kendini ibadete adayan İslam alimi Bayezid-i Bistami'nin türbesi ilgi görüyor.

Alaybeyli Mahallesi'nde surlarının bir bölümü ayakta olan kale içerisinde bulunan türbe, Vakıflar Bölge Müdürlüğünce 2011-2014 yıllarında restore edilmişti. Park yerleri, ibadet alanları ve seyir terası bulunan türbede, Bayezid-i Bistami'nin yanı sıra Hatay'ın anavatana katılmadan önceki ilk ve tek Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen'in babası Mustafa Şevki Paşa'nın kabirleri yer alıyor.

Özellikle dini bayramlarda bazı vatandaşlar kurbanlarını türbede kesmeyi tercih ediyor.

Hatay Müftüsü Hamdi Kavillioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bayezid-i Bistami'nin asıl adının Tayfur Bin İsa olduğunu ve İran'ın Bistam kasabasında dünyaya geldiğini söyledi.

Bayezid-i Bistami'nin yaklaşık 30 yıl kadar bölgede yaşadığını ifade eden Kavillioğlu, şöyle konuştu:

'Kur'an-ı Kerim'de Yasin Suresi'nde geçen Habib-i Neccar gibi, Bayezid-i Bistami Hazretleri de Hatay'ın manevi dinamiklerinden biri. Bayezid-i Bistami yaklaşık 27 yıl kadar Şam ve civarında kalmış, daha sonra da Kırıkhan'a gelmiştir. O zamanlar kale olan bu bölgede yaklaşık 30 yıl kadar kalmıştır. Bistami Hazretleri, burada riyazette (yiyip içmeyi azaltmak suretiyle nefsi terbiye etmek) bulunmuş ve bu bölge insanının irşadı için çalışmıştır. Bistami Hazretleri, hep iyi insan olma üzerinde durmuştur. Türbesine Türkiye'nin dört bir yanından ziyaretçiler gelen Bayezid-i Bistami, Hatay için büyük bir manevi zenginliktir:'

- Türbeye hafta sonu günlük 600 ziyaretçi

Bayezid-i Bistami türbesinin imamı İsmail Bal da Antakya Prensliği döneminde bölgeye gelen İslam aliminin, o dönemde çok sayıda kişinin Müslümanlığı seçmesine vesile olduğunu belirtti.

Kendisini ibadete adayan Bayezid-i Bistami'nin, ölümünden sonra buraya kabrinin ve türbesinin yapıldığını vurgulayan Bal, 'Türbeye, Türkiye'nin her yerinden ziyaretçi akışı var. Hatta Suudi Arabistan, İran, Pakistan, Mısır, Afganistan, Çin, Japonya, Almanya ve İngiltere'den de gelenler oluyor. Cuma ve hafta sonu günlük 600-700, diğer günlerde de 300 kişi civarında bir ziyaretçi geliyor.' ifadesini kullandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile