Kerkez, anne karnından başlayarak tüm yaşamı olumsuz etkileyen bir hastalık olan iyot eksikliğinin doğurganlık çağındaki kadınlar, gebeler, bebekler ve çocuklarda sık görüldüğünü söyledi.
Sağlık İl Müdürü Kerkez, bu hastalığın bebek ve çocuklarda; büyüme ve gelişme geriliği, zeka düzeyinin akranlarına göre en az 13,5 puan daha düşük olması, öğrenme yeteneği ve okul başarısında azalma, gebelerde düşük ve ölü doğum riskinde artma ve her yaşta guatr gibi problemlere neden olacağını aktardı.
Tüm dünyada iyot yetersizliğinin önlenmesi için Türkiye'nin de içinde bulunduğu birçok devletin özel programlar başlattığını hatırlatan Kerkez, "Sağlık Bakanlığı olarak 1994 yılında UNICEF ile işbirliğinde iyot yetersizliği hastalıklarının önlenmesi ve tuzun iyotlanması programı başlatılmıştır. Güvenli, ucuz ve etkili bir yol olan iyotlu tuz kullanımı çok uzun bir süredir dünyada bilinen ve yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Eğitim, yasal düzenleme, bilgilendirme, bilinçlendirme, izleme ve denetimler ile iyotlu tuz kullanımında artış görülmüştür. Ancak, iyot yetersizliği hastalıkları ülkemiz için önemli bir halk sağlığı sorunu olarak devam etmektedir. Program kapsamında yapılan çalışmalarda tuz firmalarının konuya ilgisinin artırılması, halkın bilinçlendirilmesi, sağlık personelinin bilgilendirilmesi ve yasal değişikliklerin gerçekleştirilmesi başlıklarına ağırlık verilmiştir. Programın başladığı tarihten bu güne kadar üretilen iyotlu tuzun halk tarafından tüketilmesi konusunda halkın bilinçlendirilmesi, sağlık personelinin bilgilendirilmesi çalışmaları sonucu 1995 yılında iyotlu tuz tüketen hanelerin oranı yüzde18 iken 2003 yılında bu oranın yüzde 70'lere ulaştığı ancak kullanım oranının istenilen düzeyde olmadığı görülmektedir. Araştırmaların ortaya koyduğu durum itibariyle ülke düzeyinde sağlanan gelişmelere karşın hala iyot yetersizliğin sürdüğü bölgeler söz konusudur." ifadelerini kullandı.