Hattuşa Kültür ve Turizm Derneği, Boğazkale Ziraat Odası Başkanlığı, Boğazkale Kara Avcıları ve Atıcıları Derneğinde destek verdiği proje ile ilçede ekolojik dengenin ve doğal hayatın korunmasının yanı sıra, hayvan çeşitliliğinin artırılması ve kene ile biyolojik mücadele edilmesi amaçlanıyor.
Sülün ve keklik salım törenine Boğazkale Kaymakamı Zeliha Uyan, Erbaa Belediye Başkanı Ahmet Yenihan, Boğazkale Belediye Başkanı Ali Rıza Soysat, Evci Belediye Başkanı Nihat Sarıerik, Yekbas Belediye Başkanı Necip Höçük, daire amirleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.
2012 yılı içerisinde başlatılan proje çalışmalarında Boğazkale Kaymakamlığı Proje Etüt Kurulu ve Erbaa Belediye Başkanlığı Halkalı Kınalı Keklik ve Sülün Üretim çiftliği yetkilileri sülün ve kekliklere uygun yaşam alanlarının tespit edilmesi, uygun ortamların hazırlanması için uzun süreli bir saha çalışması yürütüldü. Bu çalışmaların ardından üretim çiftliğinde üretimi yapılan 100 adet sülün ve kekliğin doğaya bırakılması planlandı. Projenin ikinci bölümü ise doğaya bırakılan sülün kuşlarının ortama uyum sağlama sürecinin takip edilmesi ve korunmasından oluşuyor.
Sülün salma törenin ardından programa katılanlar Boğazköy Müzesi, Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı ve Hattuşa ören yerlerini gezdi. Hattuşa ören yerleri gezisinin ardından UNESCO logolu Hitit Yolu Yürüyüş Parkurlarında doğa yürüyüşü düzenlendi.
İbikçam Göleti Japon Bahçesinde sona eren doğa yürüyüşünün ardından sülün kuşlarının bir bölümü burada doğaya bırakıldı.
Programın ardından Kaymakam Uyan ve Belediye Başkanı Soysat tarafından projeye verdikleri desteklerden dolayı Erbaa Belediye Başkanı Ahmet Yenihan’a teşekkür ederek, Hitit figürlü plaket takdim ettiler.
Hattuşa'nın Yeni Süsleri Sülün Kuşları
Çorum’un Boğazkale Kaymakamlığı ile Tokat’ın Erbaa Belediye Başkanlığı Halkalı Kınalı Keklik ve Sülün Üretim çiftliğinin yaptığı ortak proje ile Hititlerin başkenti Hattuşa'da 100 adet keklik ve sülün doğaya salındı.