Hava harekâtında komuta İzmir'e

Hava harekâtında komuta İzmir'e

NATO, Libya'ya yönelik silahlı operasyonlarla ilgili kararını yarın alacak. Hava operasyonunun İzmir'deki karargâhtan yönetilmesi bekleniyor... İşte detaylar...

Libya‘ya Askeri Müdahale (Son Detaylar)

ABD ve Fransa’nın ön plana çıktığı Libya’ya yönelik hava saldırıları devam ederken, NATO’da dört aşamalı bir plan adım adım devreye sokuluyor. NATO, Libya’ya yönelik hava operasyonlarının “silahsız insani amaçlı” kısmını resmen üstlenirken, Muammer Kaddafi güçlerine yönelik bombardıman görevlerini de devralmaya hazırlanıyor. Silahlı operasyonlara yönelik kararın, Brüksel’de yarın yapılacak toplantılarda alınması bekleniyor. Hava operasyonunun İzmir Karargâhı’ndan yönetilmesi kararının da bugün ya da yarın resmen açıklanması planlanıyor.

NATO komutasındaki Libya operasyonu İtalya’nın Napoli Müşterek Kuvvet Karargâhı’ndan (JFCN) yönetiliyor. Karargâhın komutası ABD’li Oramiral Sam J. Locklear’da bulunuyor. Yönetim kadrosunda Kanadalı, Alman ve Yunan komutanlar görev alıyor. Napoli Karargâhı’na bağlı olarak Akdeniz bölgesinde üç alt karargâh daha bulunuyor. Farklı kuvvetlerden sorumlu alt karargâhlardan Napoli’de konuşlu bulunanı (MC) “deniz”, Madrid’deki (FC) “kara” ve İzmir’deki (AC) “hava” unsurlarını yönetiyor.

PLANDA İKİ AŞAMA TAMAM

NATO’nun uygulamaya koyduğu dört aşamalı planın, ilk iki aşaması tamamlandı. Planın aşamaları şöyle:

1- DENİZ GÜCÜ OLUŞTURULDU: NATO şemsiyesi altında bir deniz gücü oluşturuldu. Uluslararası deniz gücü, Libya karasularının hemen bitiminde göreve başladı. Türkiye de, tezkere ardından bu güce 5 gemi ve bir denizaltı ile katıldı. Gücün görevi Libya’ya silah ve paralı asker girişini önlemek.

2- HAVA KONTROLÜ TAMAM: NATO, uçuşa yasak bölgenin kontrolü görevini de üstlendi. Misyon: Uçuşa yasak bölgede silah ambargosunun uygulanması ve sivil alanların Kaddafi’nin saldırılarından korunması. 6 Türk F-16’sı da Sicilya Adası’nda konuşlanacak. Operasyon haftaya başlıyor.

3- MUHARİP GÖREV YARIN: Koalisyon ülkelerinin Libya’ya hava saldırıları NATO komutası dışında devam ediyor. Ancak NATO muharip görevlerin sorumluluğunu istiyor. Konu Brüksel’de yarın karara bağlanacak. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen “BM kararı çerçevesinde sorumluluğumuz genişletilmeli” dedi.

4- SINIRLI KARA OPERASYONU: NATO, Libya’da istikrarın yalnızca hava ve deniz operasyonlarıyla sağlanamayacağını değerlendiriyor. İleride kara operasyonu kaçınılmaz görünüyor. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, küçük çaplı bir özel kuvvet birliğinin Libya topraklarında görevlendirmeyi planladıklarını açıkladı.

90 günlük operasyon

NATO, uçuş yasağı operasyonunun 3 ay süreceğini hesaplıyor. Duruma göre uzaması ya da kısalması da mümkün. Fransız uçak gemisi Charles de Gaulle’de konuşlu E-2C Hawkeye gözlem uçağı ile Rafale savaş uçakları da Libya görevine devam ediyor.

Libya’da, NATO’nun komutasında gerçekleşecek askeri operasyonları Kanadalı Korgeneral Charles Bouchard yönetecek. Kanada Savunma Bakanı Peter MacKay, dün Bouchard’ın ittifakın Libya’daki askeri harekâtına öncülük etmek üzere atandığını açıkladı.

İZMİR’DE ABD’Lİ KOMUTAN


Libya operasyonuna katılan savaş uçakları Sicilya’ya inip kalkacak, ama operasyonun komutasındaki isim İzmir Hava Unsur Komutanı ABD’li Korgeneral Ralph J.Jodice olacak. NATO’nun bu karargâh yapılanmasını bir örnekle açıklamak gerekirse, Napoli’deki karargah “Genelkurmay Başkanlığı”, diğer üç karargâh “kuvvet komutanlıkları” olarak görülebilir. Tıpkı Türk Deniz Kuvvetleri Komutanı’nın Ankara’da görev yapması ve savaş gemilerinin Gölcük ve Aksaz’da konuşlanması gibi, Eskişehir’deki ABD’li komutan da farklı üsler de konuşlu bulunan hava unsurlarını yönetiyor.

Hava harekâtında komuta İzmir'e

Fransa’ya karşı zincirli eylem

Libya’ya hava operasyonunu protesto eden Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) üyesi bir grup, kendilerini Taksim’deki Fransa Konsolosluğu’nun demirlerine zincirledi. ‘Libya halkına özgürlük, emperyalist işgale son’ yazılı pankart açan gruba polis müdahale etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile