Hava Sicakligi Artarken Çikan Haserelere Karsi Uzmani Uyardi

Hava Sicakligi Artarken Çikan Haserelere Karsi Uzmani Uyardi

Havalarin isinmasi ile birlikte kis uykusundan uyanacak canlilar ve hasereler konusunda bilgiler veren Veteriner Hekim Serkan Eroglu, “Sicak havalarda müstakil bag evlerine göçecek vatandaslarimizin evlerinde düzenlemeler yapmasi gerekiyor” dedi.

Isinan havalarda evlerin etrafindaki su birikintileri ve otlarin temizlenmesi gerektigini söyleyen Eroglu, “Havalarin isinmasi ile birlikte kis uykusuna yatan yilan, akrep, sarikiz, kene ve sivrisinek gibi canlilar uyanmaya basladilar. Bununla birlikte insan sagligi için de tehlikeli durumlar olusmaya basladi.

Özellikle keneler ve sivrisinekler olsun. Bundan sonraki dönemde tabi ki havalarin isinmasi ile birlikte insanlarimiz yagislarin da gelmesiyle birlikte baglara dogru göçecek. Artik evlerimizden, müstakil bag evlerimize dogru göçecegiz. Tabi ki kis dönemi boyunca oradaki karlarin altinda kalmis olan agaçlarin yapraklarinin dökülmesi ile o yapraklarin altinda kis uykusuna yatan akrep olabilir, çiyan olabilir veya sarikiz dedigimiz canlilar aktif hale geliyorlar. Simdi baglarina göçecek olan vatandaslarimizin evlerinde düzenlemeler yapmalari gerekiyor. Bu bodrumda olsun veya bahçeli yerlerdeki bu birikintileri ya da atik otlari düzenli bir sekilde temizleyecekler hatta bir takim ilaçlamalarla da evlerinin etrafini ilaçlayacaklar. Çünkü bu canlilarin isirmalari veya sokmalarina maruz kalmamak için dikkatli olmalari gerekiyor. Mesire alaninda bir yesillikte veya bir su kenarinda piknik yapacak vatandaslarimiz ise çizme gibi seyler giymeliler. Özellikle buralarda dolasirken, çünkü otlarin arasindaki yilan olsun veya baska canlilari tam olarak göremedikleri için bu sekilde önlem alabilirler. Sonuç olarak bu bölgeler o canlilarin yasam alani ve biz onlarin yasam alanlarina girmis oluyoruz” dedi.

Özellikle mesire alanlarinda keneye karsi vatandaslarin çok dikkatli olmasi gerektigini belirten Serkan Eroglu, sözlerine su sekilde devam etti:

“Tabi havalarin isinmis olmasi ile birlikte keneler birçok hastaligi nakleden canlilardir. En basta kirim kongo kanamali atesi hastaligini. Vatandaslarimizin özellikle mesire alanlarina gittiklerinde, bu hayvanlarin mera dedigimiz yayilim alanlarindan uzak yerlerde piknik yapmalari vatandaslarimiz için daha saglikli olur. Bu keneleri uzaklastirici veya kovucu spreyler ya da onun disinda ilaçlarda kullanabilirler. Piknik yapacaklar ise çimenlerin yanina oturmadan ziyade ayaklarina kalin bir çizme ve ya poset gibi koruyucu galoslardan giyebilirler. Açik renkli kiyafetler giymeleri daha uygun olur. Çünkü siyah renkli, yassi bir yapida olduklari için açik renkli kiyafetlerde bu hayvanlari görmemiz daha rahat olur. Eger ki vatandaslarimiz kene isirmasina maruz kalmislar ise öncelikle en yakin bir saglik ocagina gitmeleri, kendilerinin çikarmamalari gerekiyor. Doktor kontrolünde kenelerin çikarilmasi gerekiyor. Piknik alanlarini gayet iyi seçmeliler. Havalarin isinmasi ile birlikte keneler artik aktif duruma geçecek kan emmek için canlilar arayacaklardir. Buna istinaden de aktif olan keneler insanlarin üzerine ya da koyun, keçi veya büyükbas gibi hayvanlara, sokak hayvanlarina, evcil hayvanlarimizin üzerine de yapisabilirler. Bu durumda da dikkatli olmamiz gerekiyor. Mera alanlarindan veya piknik alanlarindan döndükten sonra sürekli kontrollerimizi yapmamiz gerekiyor.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile