Ergin, yaptığı yazılı açıklamada, buğdayın erken gelişmesinden dolayı üreticilerin tarlalarını gübrelerken dikkatli olmaları yönünde uyardı.
Üreticilerin tarlalarına gübre atarken buğdayın durumunu ve mevsim koşullarını göz önünde bulundurması gerektiğini aktaran Ergin, şunları kaydetti:
"Buğday gelişim aşaması yaklaşık olarak 1 ay ileride seyretmektedir. Bu dönemde yapılacak aşırı azotlu gübreleme bitki gelişimini daha da hızlandıracağından şubat, mart aylarında meydana gelebilecek soğuklardan bitkide aşırı zarar oluşabilecektir. Bu nedenle üreticilerimiz buğdaylara gübre atarken, eğer belirgin azot noksanlığı belirtileri yoksa, gübreyi şubat ayının yirmisinden sonra atmaları yada birinci üst gübreyi mümkünse 2 parçaya bölerek atmaları faydalı olacaktır."
Mevsimsel koşullara bağlı olarak buğdayda bazı hastalıkların da yaşanabileceğini ifade eden Ergin, üreticilerin arazilerini kontrol edip, ruhsatlı bitki koruma ürünleri kullanmaları gerektiğini vurguladı.
Hava Sıcaklıkları Buğdayın Gelişim Sürecini Etkiledi
Meriç Ziraat Odası Başkanı Ömer Ergin, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden dolayı buğdayın gelişiminin normalden bir ay ileriden gittiğini bildirdi.