Marmara ve Ege Denizi’nde 2021’in Mart ayi itibariyla müsilaj etkisini gösterdi. Deniz yüzeyinde zamanla etkisini artiran müsilaj, özellikle balikçilarin kabusu olurken, özellikle turizm sektörünü de büyük etkiledi. Sorunun çözümü için Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi tarafindan Haziran 2021’de 22 maddeden olusan ’Marmara Denizi Eylem Plani’ açikladi.
Yapilan çalismalarla müsilaj etkisini kaybetti. Kis aylarinin yaklasmasiyla birlikte deniz suyu sicakliginda yasanacak degisim ise müsilajin tekrar olusma ihtimali olustu.
Sicakliklarin bu sekilde ilerlemesinde sonrasinda müsilajin tekrar ortaya çikacagini söyleyen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayaz sunlarla devam etti, "Bu sene havalar kurak gidiyor." dedi.
Su ve havanin sicakliginin bu sekilde seyretmesiyle birlikte tekrar müsilaj görülebilecegini ifade eden Prof. Dr. Adnan Ayaz, "Su sicakliklari yüksek. Suyun sicakligi müsilaja sebep olan canlilarin patlama noktasina gelen üreme sicakligina yaklasiyor. Su anda yagmurlar yok, hava sogumadi böyle devam ederse bu yil müsilaji görme ihtimalimiz yükseliyor. Zaten su sicakliginin 2 buçuk derece yüksek olmasi müsilaji zaten tetikleyen bir olay bir de üzerine havalarin sicak gitmesi 14-16 derece sicaklikta uzun süre suyun kalmasi müsilaja sebep olabilir. En büyük beklentimiz havalarin aniden soguyup su sicakliginin hizli bir sekilde 14-16 derecenin altina inmesi gerekiyor. Geçen yil bu oldu sularimiz hizlica sogudu ve müsilaji yasamadik "dedi.
Hava Sicakliklarin Bu Sekilde Gitmesiyle Birlikte Tekrar Müsilaj Görülebilir
Marmara ve Ege Denizi’nde 2021’in Mart ayi itibariyla etkisini gösteren müsilaj, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi tarafindan Haziran 2021’de 22 maddeden olusan ’Marmara Denizi Eylem Plani’nin ardindan etkisini kaybetmisti. Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayaz ise kis aylarinin yaklasmasiyla birlikte hava sicakligi ve deniz suyu sicakliginin yüksek olmasi nedeniyle tekrar müsilaj olabilecegini söyledi.



















