Havalar Isindi, Tehlike Yine Ortaya Çikti

Havalar Isindi, Tehlike Yine Ortaya Çikti

Havalarin isinmasiyla birlikte kene riskli Kirim Kongo Kanamali Atesi (KKKA) vakalarinda artis yasanilabilecegini belirten Yozgat Bozok Üniversitesi Arastirma ve Uygulama Hastanesi Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Çigdem Kader, “Yozgat genelinde 2024 yilinda yaklasik bine yakin riskli kene temasi oldugu bilgisini elde ettik. Ancak bu temaslarin hepsi, KKKA hastaligi olacak diye bir durum söz konusu degil” dedi.



Kirim Kongo Kanamali Atesi (KKKA) hastaliginin yogun bir sekilde görüldügü illerden birisi olan Yozgat’ta ilkbahar mevsiminin ardindan havalarin isinmasiyla birlikte kene vakalarinda artis gözleniyor. Özellikle kirsal kesimlerde Kirim Kongo Kanamali Atesi hastaligi insan sagligini tehdit ediyor. Uzmanlar ise özellikle kirsal kesimde ve kene vakalarinin çok görüldügü bölgelerdeki vatandaslari, kene konusunda dikkatli olmalari ve tedbir almalari yönünde uyariyor.

Ülke genelinde havalarin isinmasiyla birlikte özellikle kirsal kesimlerde Kirim Kongo Kanamali Atesi hastaliginin insan sagligini ciddi bir sekilde tehdit etmeye basladigini belirten Prof. Dr. Çigdem Kader, kene ile mücadelede en etkili yöntemin tedbir, erken tani ve tedavi oldugunu söyledi.



“Çiplak elle keneye dokunmayin”

Kirim Kongo Kanamali Atesi (KKKA) hastaliginin hayvanlardan insanlara bulasabilen ve bölgede görülebilen ölümcül seyreden ciddi bir hastalik oldugunu ifade eden Prof. Dr. Kader, “Kenelerin aktif oldugu dönem olan ilkbahar ve yaz aylarinda bu hastalik sik görülebiliyor. Havalarin isinmasiyla birlikte kene riskli temaslarin artmasina paralel olarak önümüzdeki günlerde KKKA vakalarinin artmasini bekliyoruz. Yozgat genelinde 2024 yilinda yaklasik bine yakin riskli kene temasi oldugu bilgisini elde ettik. Ancak bu temaslarin hepsi, KKKA olacak diye bir durumu söz konusu degil. Içlerinde virüsü tasiyan keneler varsa o kene ile temas sonrasinda hastalik gelisiyor. Burada önemli olan kene temasi sonrasinda kisilerin keneyi en kisa sürede vücutlarindan uzaklastirmalaridir. Bunu yaparken de çiplak elle degil, bir eldiven, bez parçasi ya da posetle en kisa sürede keneyi vücutlarindan uzaklastirmalari gerekir. Keneyi vücutlarindan uzaklastiramiyorlarsa da bir saglik kurusuna basvurmalari önemlidir. Bundan sonra da 10 gün süre ile kendilerini enfeksiyon yönünden kontrol etmeliler ve belirli araliklarla saglik kurulusuna basvurmalari gerekir. Eger erken teshis yapilirsa bu hastaliktan destek tedavisi ile kurtulmak mümkün. Ancak geç tani söz konusu oldugunda hastalarin maalesef hemen hemen büyük kismini biz kaybedebiliyoruz. Burada korunma ve erken teshis oldukça önemli. Havalarin isinmasiyla kenelerin aktif hale geçmesi nedeniyle özellikle önümüzdeki günler riskli olabilir.” dedi.



“Kene vücuttan erken uzaklastirilirsa risk o kadar azaliyor”

Kirsal alanlarda keneden korunmanin yollarina da deginen Prof. Dr. Kader, “Kirsal alanda çiftçilik ve hayvancilikla ugrasan ya da piknige giden halkimiz uzun kollu ve açik renkli giysiler tercih etmeli, kirsalda çalisan vatandaslarimiz pantolon paçalarini çoraplarinin içine sokarak çalismalari ve çizme giymeleri gerekir. Isten eve döndükten sonra da vücutlarinin her noktasini özellikle koltuk alti, kasik bölgeleri ense gibi alanlari kene tutunmasi açisindan tek tek kontrol etmeleri oldukça önemli. Çünkü kene ne kadar erken vücuttan uzaklastirilirsa risk o kadar azaliyor. Bunun yani sira en yakin saglik kurulusuna basvurmalari da önemli” seklinde konustu.



“Küçük ama sikintisi büyük oluyor”

Yozgat’in Çekerek ilçesinde hayvancilikla ugrasan Mesut Güngördü de kene isirmasi sonucu 10 gündür Yozgat Bozok Üniversitesi Arastirma ve Uygulama Hastanesi’nde tedavi gördügünü belirterek, “Çekerek ilçesinde hayvancilikla ugrasirken koluma kene yapistigini gördüm, keneyi kolumdan koparmistim. Ilk basta çok fazla önemsememistim. Eve gittigimde önce ates oldu, bulanti oldu. Yattim, dinlendim. Ama sürekli bir eklem agrisi oluyordu, belden asagisini hissedemiyordum. Ilçe hastanesine gittim ve ilk önce kene tuttugunu söylemek istemedim. Tedavi uyguladilar, eve gittigimde sikayetler tekrarladi. Bu sefer kene tuttugunu hastanedeki doktorlara söyledim, beni Yozgat’a sevk ettiler. Çok kötü bir durumdu, 3 gündür kendime gelemedim. Hayvancilikla ugrasan arkadaslar kesinlikle çiplak elle keneyi vücutlarindan koparmasin, küçük gibi görünüyor ama sikintisi büyük oluyor” ifadelerine yer verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile