Havalar Isindi, Yilin Ilk Kene Vakasi Görüldü

Havalar Isindi, Yilin Ilk Kene Vakasi Görüldü

Dogu Karadeniz Bölgesinde havalarin isinmasiyla birlikte Gümüshane’de kene vakalari görülmeye baslarken, yilin ilk Kirim Kongo Kanamali Atesi (KKKA) Hastaligi vakasi Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tip Fakültesi Farabi Hastanesi’nde tedavi altina alindi.

Konuyla ilgili konusan Karadeniz Teknik Üniversitesi KTÜ) Tip Fakültesi Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Gürdal Yilmaz, Kirim Kongo Kanamali Atesi (KKKA) Hastaligi vakalarinin havalarin isinmasiyla birlikte artmaya basladigina dikkat çekerek uyarilarda bulundu.

KKKA nedeniyle bir kisinin hastanede tedavi altina alindigini kaydeden Yilmaz, “2002’den beri basimizin belasi olan Kirim Kongo Kanamali Atesi (KKKA) vakalari havalarin isinmasiyla birlikte insanlarimizin da dogaya çikmasiyla insanlari isirip hastalik yapmaya basladi.

Yeni baslayan vakalarimiz var su an yakmakta olan bir hastamiz var. Gripten dolayi bir yogunlugumuz vardi KKKA vakalari bize danisiliyor Gümüshane’den daha çok hastalar. Gümüshane’de hastanedeki arkadaslarimiza takip edebilecekleri kadar takip etmeleri eger durum sikintiya girerse bize göndermelerini istiyoruz. Trombositi çok düsen bir hastamizi bu sekilde aldik vakalar var Türkiye genelinde artmaya basladi” dedi.



"Haziran-Temmuz vakalarin en yogun oldugu dönem"

Kene vakalarinin özellikle Haziran ve Temmuz aylarinda yogun oldugunu kaydeden Yilmaz, “Haziran-Temmuz aylari vakalarin en yogun olan dönem. Bölgemiz açisindan hastanelerdeki rakamlar 200-300’ü buluyor. Geçen sene bir hastamiz KKKA nedeniyle vefat etti. Alinan mikrobun türüne sayisina bagli olarak vücudun ona karsi vermis oldugu cevaba bagli olarak destek tedavisinin durumuna bagli olarak tepkiler degisiyor, ölümler de olabiliyor” diye konustu.

Sahil bölgelerinde görülen kenelerin KKKA açisindan bir tehlike olusturmadigini kaydeden Yilmaz, “Özellikle findik zamani kenenin isirdigi kisiler basvuruyor. Sahil bölgesindeki kenelerde KKKA beklenen bir durum degil. O keneler bunu tasimiyor. Kelkit Vadisi bölgemiz önemli. Kelkit Vadisi Çoruh’un geçtigi yerlerdeki bölgelerde çok tepeler degil ama daha asagilarda bu tür keneler var. Karadeniz’deki kenelerin rengi siyahimsi oluyor, onlar bunu tasimiyor. Gümüshane, Kelkit tarafindaki kenelerin kahverengimsi rengi mevcut onlar tehlikeli keneler oluyor. Korunma olarak ta, otlu bölgelere gittigimiz zaman paçalarimizi çoraplarimizin içerisine koyalim. Eve geldigimiz zaman da tüm vücudumuzu kene açisindan kontrol edelim” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile