Konuyla ilgili açiklamalarda bulunan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tip Fakültesi Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Selçuk Kaya, özellikle Temmuz ve Agustos ayinda KKKA hastaligi vaka sayinda artis yasandigini belirterek bu aylarda 20-40 arasinda hasta takibi yaptiklarini söyledi.
KKKA hastaligi sonucu ülkemizde de ölümlerin yasandigina dikkat çeken Kaya, havalarin serinlemesi ve kirsal bölgelerdeki insan sayisinin azalmasiyla birlikte vakalarin neredeyse ortadan kalktigini ifade ederek, “Kene vakalari Mayis ayi ortalarindan itibaren artmaya basliyor biz de Haziran ayi özellikle de Temmuz, Agustos dönemlerinde oldukça yogun vaka gördük. Içerisinde bulundugumuz Eylül ayinda havalarin serinlemesi ve kirsal alanlara kaçislarin azalmasiyla birlikte kenelerin de hareketliligi azalarak vakalar yavas yavas ortadan kalkti. Dolayisiyla bu tarihten itibaren KKKA ana gündemimizden geçici olarak çikmis gibi oldu” dedi.
"Ülkemizde ölüm orani diger ülkelere göre daha az"
“Dünya genelinde literatürde KKKA hastaligi vakalari bildirilen ölüm oranlari yüzde 30’larda iken ülkemizde bu oran yüzde 5’lerin altinda” diyen Kaya, "Bu sezon da hastalik nedeniyle maalesef yine can kayiplari yasadik. Buna ragmen KKKA’nin neden oldugu can kayip orani bakimindan ülke olarak diger bir çok ülkeye göre iyi bir konumdayiz diyebilirim. Dünya genelinde literatürde bildirilen yüksek ölüm oranlari yüzde 30’larda iken ülkemiz genelinde yüzde 5’lerin altinda” seklinde konustu.
Kene vakalarinin daha çok kirsal alani daha çok olan Gümüshane, Bayburt gibi yüksek rakimli illerden geldigini ifade eden Kaya, “Tedavi konusunda daha ziyade artan deneyimlerimizi sahaya yansitarak yüz güldürücü sonuçlar alabiliyoruz. Kene yoluyla bulasan hastaliklar son yillarda yeniden önem kazanan enfeksiyon hastaliklari arasinda yer aliyor. Önümüzdeki senede bundan sonraki süreçte de bu ve benzeri hastaliklari görecegimizi tahmin ediyoruz” diye konustu.
Havalar Serinledi, Kene Sezonu Sona Erdi
Dogu Karadeniz Bölgesi’nde Kirim Kongo Kanamali Atesi (KKKA) Hastaligi vakalari bugünlerde havalarin serinlemesiyle birlikte yok denecek kadar azaldi.



















