Salep, çam çiçegi veya salep orkidesi gibi isimlerle bilinen bitkinin toz haline gelmesi ile hazirlanan salep süt ile pisirilerek, üzerine ekilen toz tarçin ve findikla süslendikten sonra içilmeye hazir hale geliyor. Faydalari saymakla bitmeyen salep, soguk alginligi gibi mevsimsel hastaliklara iyi gelmesi sebebiyle vatandas tarafindan ilgi görüyor. Elazig’da havalarin sogumasiyla birlikte, vatandas kis aylarinin vazgeçilmez içeceklerinden olan salebe yogun talep göstermeye basladi.
Salebin kis aylarinin vazgeçilmezi oldugunu belirten Ramazan Tan, "Köy sütünden yapiyoruz. Önce bir tencerede salebini ve sütünü koyarak kaynatiyoruz. Kivamina geldikten sonra makinesine döküyoruz. Derecesi olan makinemizde ufak ufak alti kayniyor. Salep özelikle kisin Elazig’in vazgeçilmezidir. Salebi müsterilerimize fincanda üzerine tarçin ve findik dökerek servis ediyoruz. Özelikle kis mevsiminde salebe talep fazla oluyor. Salebi ilaç diye içmelerini öneriyorum. Faydasi çok fazladir. Özelikle soguk havalarda on numara gider. Salep olmazsa olmazimizdir. Herkese tavsiye ediyorum. Müsterilerimiz gayet memnun, bizde satislarimizdan gayet memnunuz” dedi.
Çay ocaklarina ugradigim zaman salep içmeyi tercih etigini belirten vatandaslardan Sedat Kaya, "Genellikle kisin salep içmeyi tercih ediyorum. Nedeni ise kisin özelikle soguk alginligi, öksürük gibi hastaliklar iyi geldigini biliyorum. Tabi ki salebin özelikle dogal olanini tercih etmek gerektigini düsünüyorum. Salep tarçin ve cevizle süslendigi zaman ayri bir tadi ve lezzetti oluyor. Seker hastalari için iyi bir içecek oldugunu biliyorum. Seker hastalarinin sekerlerinin yükselmeden seker ihtiyaçlarini güzel bir sekilde karsilayabildiklerini biliyorum. Salep içmeyi tavsiye diyorum. Arkadaslarin da ellerine saglik gayet güzel olmus" diye konustu.
Havalar Sogudu, Salebe Talep Artti
Osmanli’dan günümüze kadar uzanan ve geleneksel damak tadina hitap eden salep, hos kokusu ve hastaliklara sifa olma özelligiyle soguk kis günlerinde Elazig’da vatandasin vazgeçilmez içecegi olmaya devam ediyor.