Havaların Isınmasıyla Birlikte Kenelere Dikkat

Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Bakır yaz aylarının gelmesi ile birlikte kenelerin yeniden canlandığını ve özellikle kırsalda yaşayanların kenelere karşı dikkatli olmaları konusunda uyarılarda bulundu.

Aralarında Sivas’ın da bulunduğu 19 ayrı ilde görülen kene vakalarının bu aylarda çıkmaya başladığını ifade eden Bakır, Sağlık Bakanlığının verilerine göre Türkiye’de kene ısırması sonucu KKKA’dan son 13 yılda 469 Kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi.

9 bin 787 kişinin KKKA hastalığı nedeniyle tedavi gördüğünü aktaran Bakır en fazla ölüm olayı ise 63’er ölüm ile 2008 ve 2009 yıllarında olduğunu ifade etti.

İLAÇ VE AŞISI YOK

Henüz bilimsel olarak kanıtlanmış herhangi bir ilaç ve aşısının olmadığını ifade eden Bakır,"Hastalığın tedavisinde uygulanabilecek etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmış bir ilaç ve aşı bulunmamaktadır. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının kontrolünde bilinçli korunma tedbirlerinin alınması oldukça önemlidir. Kene riski olan yerlerde bulunulduğunda, vücudu tamamen örtecek ve kenenin rahat görülebilmesi için açık renk giysiler giyilmelidir. Kenelerin vücuda girebileceği olası açıklıkların kapatılması önemlidir. Kenelerin bulunduğu alanlara gidilirken vücudun açıkta kalan alanlarına cilde sürülebilen böcek kovucu maddelerin uygulanması, korunma için etkili olmaktadır. Dış elbiselere, etkisi uzun süreli olan kene öldürücü ilaçları sürülmesi etkili bir koruma olabilir. Kene riski olan yerlerden eve dönüldüğünde kollar, bacaklar, gövde, diz arkası, koltuk altları, kulak arkası, ense, saç dipleri, kasıklar dahil vücudun her tarafı ve elbiseler iyice kontrol edilerek kene olup olmadığına bakılmalıdır. Çocukların vücudu ve elbiseleri de anne ve babaları tarafından mutlaka kontrol edilmelidir" dedi.

Kenenin ısırması durumunda en yakın hekime başvurulması gerektiğinin altını çizen Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Bakır, “Kene tutunması halinde çıplak elle dokunmadan bir kene kartı, eldiven, kağıt mendil, bez, naylon poşet veya yaprak ile vakit geçirilmeden, kene ezilmeden, patlatılmadan hemen çıkarılmalı ve çıkartılan yer tentürdiyot ile temizlenmelidir. Kene çıkarılırken kenenin başı deri içinde kalsa bile hastalık açısından bilinen bir risk oluşturmamaktadır. Kene çıkarılamıyorsa hemen en yakın sağlık kuruluşuna giderek çıkartılması sağlanmalıdır. Vücuda tutunan kene ne kadar erken çıkartılırsa hastalığa yakalanma riski de o kadar az olur. Vücut üzerindeki keneler ezilmemeli, öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır.Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla üzerine sigara basmak veya kolonya ve gazyağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır" diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile