Havalarin Isinmasiyla Koyun Kirkma Mesaisi Basladi

Havalarin Isinmasiyla Koyun Kirkma Mesaisi Basladi

Sicak yaz aylarinin kendini iyice hissettirmeye basladigi Erzincan’da, sürü sahipleri küçükbas hayvanlarin kirkimina basladi. Önceden toplanip satilan yünler, son dönemlerde yeterince ilgi görmedigi için genellikle çöpe atiliyor.

Erzincan’in küçükbas hayvancilik da önemli merkezlerinden olan Akyazi Mahallesinde koyunlarin temizlenmesi, serinlemesi ve besicilikten elde edilen gelirin artirilmasi için yünlerin kirkilmasi sezonu baslandi. Her yilin mayis ile haziran aylari arasinda küçükbas hayvanlarin daha saglikli gelisebilmeleri için kirkma dönemine baslayan hayvan yetistiricileri verimi de bu sayede artirdiklarini söylüyorlar. Yaz mevsiminin kendini iyice hissettirip sicaklarin artmaya baslamasiyla koyunlarin rahatlamasi, et ve süt veriminin çogalmasi için yapilan kirkma islemi köylerde genelde imece usulü ile yapiliyor. Kirkilan yünlerin ise yalnizca hayvan sahiplerinin yorgan yastik yapiminda kullanildigini belirten yetistiriciler, yünün ticari anlamda bir katkisinin olmadigini ve genelde çöpe atmak durumunda kaldiklarini söylüyor.

"Sicak yaz günlerinde koyunlari ferahlatiyoruz"

Küçükbas hayvancilik yaparak geçimini saglayan Mahmut Demirol, koyunlarin kirkildiginda hem ferahladigini hem de gelisimine katki sagladigini belirterek, “Yillardir hayvancilik meslegi ile ugrasiyorum. Suan da kirkim islemi yapiyoruz. Genelde yaz aylarinda havanin sicakligindan dolayi yapiliyor. Bunlar tabi yaylaya çikan koyunlar için geçerli. Suan da bizim kirktiklarimiz ise kuzu. Kuzular yaz mevsiminde iki defa kirkiliyor. Bunun sebebi de, asiri sicaklardan dolayi yününü erken uzatiyor ve terleme yapiyor. Hayvanlar ferahlasin diye de yilda iki defa yaz mevsiminde kirkiyoruz. Terleme çok oluyor hayvanlarda, mecbur rahatlamasi için kirkiyoruz. Kirktigimiz koyunlar daha fazla gelisim gösteriyor” dedi.

“Kirkilan yünler para etmiyor, çöpe atiliyor”

Üniversiten yeni mezun olarak stajyer avukatlik yapan ve arkadaslarina kirkim isleminde yardimci olmak için gelen Serkan Beydili ise kirkilan yünlerin çöpe atildigini kaydetti.

Beydili, “Suan da kuzu kirkim islemi yapiyoruz. Kuzularin kirkimi yilda iki defa yapilir. Kuzu kirkimi, kuzularin gelismesi açisindan önemli bir islem, kuzularin gelisimini 2-3 kat daha fazla artirdigi için bizler de kuzu kirkimi yapiyoruz. Yazin basladiginda, bir de sonbahara dogru iki defa yapiliyor. Kuzunun besi süresine bagli. Kirktigimiz yünleri maalesef çöpe atmak durumunda kaliyoruz. Eskiden kullaniliyordu yorgan, yastik yapiminda bunlar. Maalesef suan çöp olmak durumunda kaliyorlar. Iplik yapiminda, yorgan yapiminda, yastik yapiminda genelde kullanilirdi. Biz kendimize yorgan, yastik yapiminda yine kullaniyoruz. Annelerimiz kullanmaya devam ediyor ancak ticari anlamda bir katkisi yok. Kendimiz kullandigimizi alip geri kalani çöpe atmak durumunda kaliyoruz” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile