Havanın Isınmasıyla, Çeşitli Gruplar Kentin Tarihi ve Doğal Güzelliklerini Görmek Üzere Geziler Düzenlemeye Başladı

Haydar Toprakçı - Tunceli'de, havanın ısınmasıyla çeşitli gruplarca kentin tarihi ve doğal güzelliklerini görmek üzere geziler düzenlenmeye başladı.

Dersim Gezginler Grubu adıyla bir araya gelen 60 kişi, Sağman köyünde 500 yıllık çınar ağacını ziyaret ettikten sonra, Çemişgezek ilçesine geçerek tarihi mekanları gezdi.

Geziye katılanlarla ilgilenip sohbet eden Çemişgezek Kaymakamı Ali İkram Tuna, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçelerinin, doğal ve tarihi güzellikleriyle önemli bir potansiyeli barındırdığını söyledi.

İlçenin tek başına turizm anlamında cazibe merkezi olmasının çok zor olduğunu dile getiren Tuna, "Elazığ'ın, Harput'un, Tunceli'nin, Ovacık'ın, Pertek'in, Kemaliye'nin, Ağın'ın ve Keban'ın bütün olarak bir turizm stratejisi kapsamında değerlendirilmesi durumunda Çemişgezek'te de turizm çok ciddi bir istihdam ve gelir kaynağı olabilecektir" diye konuştu.

Uzun yıllar devam eden terör ve güvenlik endişeleri nedeniyle Çemişgezek'in nitelikli beyin göçüne maruz kaldığını ve ilçeye katma değer katacak kitlenin önemli bir bölümün büyük şehirlere göç etmek zorunda kaldığını belirten Tuna, bunun, ilçenin ekonomik, tarımsal ve hayvancılıkla ilgili kaynaklarının kullanılamamasına neden olduğunu bildirdi.

Tuna, göçler dolayısıyla, buranın tarihsel ve doğal güzelliklerinin turizm sektörü üzerinden ekonomik gelire dönüştürülemediğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Ekonominin temel mantığı yatırım ve kar üzerine... Yatırımın bir numaralı motivasyonu, tetikleyicisi güven unsurudur ve yatırım miktarının geri dönüşüdür. Bunun da sağlanabilmesi için, işletmeciler on yıl sonrasını yirmi yıl sonrasını görebilmeliler. Burada ekonomik istikrarla birlikte, siyasi istikrar ve güven unsuru çok önemli. Bu çözüm sürecinin başarıya ulaşması durumunda, ben Çemişgezek'in bu muazzam coğrafyasının yarattığı tarımsal ve hayvancılık sektörüyle ilgili ürünlerin ve katma değeri yüksek ürünlerin üretiminde çok büyük bir ivme kazanacağını, çok büyük bir mesafe katedeceğini düşünüyorum. Aynı şekilde tarihsel ve doğal güzellikleri ekonomiye, turizme kazandırma ve burada bir istihdam yaratmanın, Çemişgezek'in kısa dönem kalkınma stratejilerinden birisi olması gerektiğini düşünüyorum."

Geziye Almanya'dan katılan Jürgen Wesling "Burada çok güzel yerler görüyorum. Böyle bir çınar ağacının burada olabileceğini tahmin etmemiştim" dedi.

Duygu Geçgel ise, "Doğa gezisine katılmakta önce tereddüt ettim ama çok mutluyum, tarihi çınarın altında kahvaltı keyfi güzel. İyi ki katılmışım. Herkes gelsin buraları görsün. Aslında Tunceli'nin birçok güzel yeri varmış. Bence mutlaka gelip görsünler'' diye konuştu.

Sağman Köyü muhtarı Faruk Erdem de gezilerin sürekli olması gerektiğini belirterek, Tunceli'deki bütün tarihi yerlerin turizme açılmasını istediklerini vurguladı.

Yayıncı: Cemal Coşkun
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile