Günümüzde önemi her geçen gün artan tibbi ve aromatik bitkiler konusunda Trakya Üniversitesi Havsa Meslek Yüksekokulu daha önce hayata geçirdigi çalismalarini farkli alanlarla zenginlestirmeye devam ediyor. Trakya Üniversitesi Genel Sekreterligi, Havsa Belediyesi ve Edirne Orman Isletme Müdürlügü’nün katkilariyla Havsa MYO bahçesinde kurulan Tibbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi, yeni bitkilerle zenginlesirken elde edilen kazanimlar bölge halki ile de paylasiliyor. Havsa MYO ve Havsa Halk Egitim Merkezi Müdürlügü is birliginde Mart-Mayis aylari arasinda 24 katilimci ile gerçeklestirilen Tibbi ve Aromatik Bitki Yetistiriciligi kursu ile bölge halkina yeni bir istihdam ve üretim kapisi da açilmis oldu.
Ögrenciler, bitkileri bahçede görerek ögreniyorlar
Havsa Meslek Yüksekokulu ögrencileri, alan disi seçmeli ders havuzunda yer alan Tibbi ve Aromatik Bitkiler dersi ile bahçede uygulama yaparak bitkilerin tüm gelisim asamalarini ögreniyorlar. Ögrendikleri bilgileri uygulamaya döken Havsa MYO’nun ögrencilerinin ürettikleri bitkiler ile hazirlanan kis çayini misafirlere ikram ediliyor.
Tibbi ve Aromatik Bitkilerle Ilgili Her Sey Bir Tik Ötede
Trakya Üniversitesi Havsa Meslek Yüksekokulunun, tibbi ve aromatik bitkiler üzerine gelistirdigi tüm bu çalismalar, web sitesi üzerinden tüm arastirmacilarin, meraklilarin ve ögrencilerin bilgisine sunuluyor. Yüksekokul Müdür Yardimcisi Ögr. Gör. Dr. Tolga Erdogan’in tasarladigi tab.trakya.edu.tr adresinden orijinal bilgi ve fotograflarla tibbi ve aromatik bitkilere dair tüm bilgilere ulasilabilir.
Pandemi ile tüm dünyada tibbi ve aromatik bitkilere karsi bir merakin ortaya çiktigini ifade eden Havsa Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mustafa Tan, ülkemizin bu bitkilere yönelik önemli bir potansiyeli oldugunu dile getirdi. Bu potansiyelden yola çikarak 2020 yilinda yüksekokul olarak bir hareket baslattiklarini söyleyen Prof. Tan, “200 adet yag gülü, 1500 adet lavanta ve 50 adet biberiye dikimi yaparak baslattigimiz bu hareket farkli türlerin eklenmesi ile gelismektedir. Bahçemiz gelistikçe bahçede yer alan türlerin tanitimi ve kullanim alani da genislemeye basladi.
Seçmeli ders olarak Yüksekokul ögrencilerimize, Havsa Halk Egitim Merkezi Müdürlügü is birligi ile halkimiza tibbi ve aromatik bitkilerin yetistiriciligi ve kullanim alanlariyla ilgili önemli bilgiler verdik. Kursumuzun devami için de yogun bir ilgi ile karsi karsiyayiz” dedi.
Hayata geçirdikleri çalismalarin ve üretilen bilginin etki alanini genisletmek amaciyla çalismalar da yürüttüklerini belirten Müdür Mustafa Tan “Müdür Yardimcimiz Ögr. Gör. Dr. Tolga Erdogan’in tasarimi ile Yüksekokulumuz web sayfasinda Tibbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi bölümü olusturduk. Bu alanda bilgi sahibi olmak isteyenler, orijinal bilgi ve fotograflarin yer aldigi bu sayfaya tab.trakya.edu.tr adresinden ulasabilir. Ayrica bahçedeki etiketlerdeki karekodlarla yine ayni bilgilere ulasilabiliyor” ifadelerini kullandi.
Tibbi ve aromatik bitkileri tanitmak, önemini anlatmak ve yetistiriciligini özendirmek amaciyla bu hareketi baslattiklarini ifade eden Havsa MYO Müdürü Prof. Dr. Mustafa Tan; Edirne Gülü Hasat Etkinligi, Lavanta Senligi ile Kökboya ve Safran Tarla Günleri düzenlemeyi planladiklari müjdesi ile konusmasini sonlandirdi.
Havsa MYO Tibbi Ve Aromatik Bitkiler Bahçesi Gelisiyor
Trakya Üniversitesi Havsa Meslek Yüksekokulunun hayata geçirdigi Tibbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi, çesitlenmeye ve genislemeye devam ediyor.