Havuçta Anti-Kanser Özelligi Tespit Edildi

Havuçta Anti-Kanser Özelligi Tespit Edildi

Hitit Üniversitesi’nde yürütülen proje kapsaminda havuç kabugundan elde edilen melanin bilesiginin akciger hücreleri üzerindeki anti-kanser özellikleri belirlendi.

Mühendislik Fakültesi Doktor Ögretim Üyesi Gamze Nur Müjdeci, dogal ve sürdürülebilir kaynaklardan elde edilebilen melaninin özelliklerini arastirmaya yönelik çalisma baslatti. TÜBITAK projesi kapsaminda yapilan çalismayla fermantasyon yöntemi kullanilarak havuç kabugundan elde edilen melaninin, akciger hücreleri üzerindeki anti-kanser özellikleri ortaya konuldu.

Dr. Ögr. Üyesi Müjdeci, çalismada ulasilan bulgularin, biyoteknoloji ve kanser tedavisi alanlarinda yeni ufuklar açma potansiyeline sahip oldugunu söyledi.



Çorum ve çevresinin gida endüstrisi ve tarimsal atik anlaminda yüksek potansiyele sahip olduguna dikkat çeken Müjdeci, bu atiklarin degerlendirilmesinin hem çevresel hem de ekonomik açidan büyük önem tasidiginin altini çizdi.

Bu düsünceyle çalismaya basladiklarini aktaran Müjdeci, “Denenen birçok atik arasinda havuç kabugundan fermantasyon yolu ile elde edilen melanin, bu atiklarin degerli bir biyoteknolojik ürüne dönüstürülmesi açisindan çarpici bir örnek teskil etmektedir. Bu tür uygulamalar, döngüsel ekonomiye önemli katkilar saglayarak atiklarin katma degeri yüksek ürünlere dönüstürülmesini tesvik etmektedir” dedi.

Arastirmanin çöp kategorisinde bulunan organik atiklarin yenilikçi yaklasimlar ile degerli birer hammadde olarak kullanilabilecegini kaydeden Müjdeci, sunlari söyledi: “Havuç kabugundan elde ettigimiz melanin, akciger hücreleri üzerinde belirgin anti-kanser özellikler sergiledi. Bu bulgular, gelecekteki kanser tedavi yöntemleri için umut vaat ediyor ve biyoteknoloji laboratuvarimizin üretim odakli çalismalarinin ne denli önemli oldugunu bir kez daha kanitliyor. Melaninin anti-kanser özelliklerinin yani sira, ayni zamanda bir renk maddesi olarak diger potansiyel kullanim alanlari arasinda kozmetik ürünler, gida katki maddeleri ve biyomalzeme üretimi gibi farkli endüstriler bulunmaktadir. Bu çok yönlü bilesik, çesitli sektörlerde inovatif çözümler sunma kapasitesine sahiptir”

Hitit Üniversitesi olarak, bilimsel arastirmalarimizla çevreye ve toplum sagligina katki sunmayi ve sürdürülebilir çözümler üretmeyi amaçladiklarini anlatan Müjdeci, bu kapsamda, fermantasyon teknolojileri ve biyoteknoloji alanindaki çalismalara hiz kesmeden devam edeceklerini sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile