Havucun Baskenti Beypazari'nda Hasat Basladi

Havucun Baskenti Beypazari'nda Hasat Basladi

Türkiye’nin havuç ihtiyacinin yaklasik yüzde 40’inin karsilandigi Ankara’nin Beypazari ilçesinde kislik havuç hasadi basladi.

Türkiye’nin havuç üretiminin yaklasik yüzde 40’inin karsilandigi 50 bin nüfuslu Beypazari ilçesinde basta havuç olmak üzere pek çok sebze ve meyve üretiliyor. Ilçe halkinin yüzde 30’u geçimini tarimdan saglarken, yabanci uyruklu kisilere de ekmek kapisi açiliyor. Adi havuç ile anilan Beypazari’nda yazlik, kislik ve güzlük havuç yetistiriliyor.

Kislik havuç hasadi basladi

Aralarinda en çok ragbet gören kislik havucun hasadi yüzlerce isçinin tarlaya inmesiyle basladi.

Günün ilk isiklariyla tarlada çalismaya baslayan isçiler, havuçlarin sökümünü yaparak torbalara koyuyor. Toplanan havuçlar, yikama tesislerine gönderiliyor. Tesislerde önce genis bir havuzda kaba temizligi yapilan havuçlar, daha sonra yikama makinesinden geçerek, paketleme kismina ulasiyor. Burada havuçlar iri, kitir ve kirik olarak üçe ayriliyor. Ayrilan havuçlar kullanim amaçlarina göre farkli kasalara koyuluyor. Üreticiler, hasat ettikleri ürünleri ilerleyen dönemlerde talebe göre piyasaya sunmak için soguk hava depolarinda muhafaza ediyor. Tüm bu islemlerin gerçeklestigi Beypazari havucu, vatandaslarin sofralarina yilin 12 ayi ulastirilmaya çalisiliyor.

Havuç yetistirimiyle ilgili bilgiler veren sebze meyve üreticisi Mehmet Ertürk, bu sene cografi kosullardan ötürü zorlandiklarini söyledi.

Ertürk, “Pandemide çok sikinti yasadik. Lokantalar, restoranlar kapandiginda iri havuçta çok sikinti yasadik. Fiyatlarimizda yari yariya düsüs yasandi denilebilir” dedi.



“12 ay Beypazari’nda havuç hasadimiz devam ediyor"

Havuçlarin üretim sürecinden bahseden Ertürk, “Havuçlarimizi subatin sonunda ekmeye baslariz. Yazlik, kislik ve güzlük depo havuçlarimiz var. Su anda kislik havuç hasatlarimizi yapmaya basladik. Geçen yillara bakarak rekoltemiz biraz düsük, ileri yillarda iyi olacagini umut ediyoruz. Günlük 70-80 isçi ile basliyoruz, sezonu 80-100 isçi ile bitiriyoruz. Fabrikaya girdikten sonra orada yikaniyor, orada kalite olarak ayiriyoruz havucu. Iriyi restoranlar aliyor, genelde çitir havucu ise günübirlik gelen turistler aliyor. Havucun faydalari saymakla bitmiyor. 12 ay Beypazari’nda havuç hasadimiz devam ediyor” diye konustu.



“Türkiye’nin yüzde 50 havuç ihtiyacini karsiliyoruz ve kalite açisindan birinci oldugumuzu düsünüyorum”

Esinin firmasinda isletmecilik yapan Cemile Ertürk ise, Beypazari’nin çaliskan bir halki oldugunu ifade ederek, “Beypazari halki olarak Türkiye’nin yüzde 50 havuç ihtiyacini karsiliyoruz ve kalite açisindan birinci oldugumuzu düsünüyorum. Çok çaliskan halkimiz. Bayanlarimiz, erkeklerimiz çaliskan. Küresel iklimin zorluklarina ragmen Beypazari halki bunun üstesinden geliyor. Bunu sadece havuç olarak görmeyin, bunun ispanagi, marulu var. Farkli is alanlari açmaya çalisiyoruz. Gözlere çok faydasi var, bu artik bilindik bir sey Türkiye çapinda. Çogu doktor da bunu tavsiye ediyor zaten. A vitamini oldugunu biliyoruz. Havuç suyu mesela Beypazari’na geldiginizde illaki ikram edilmistir. Saglik açisindan zinde tutuyor. Yüze, cilde iyi geldigini biliyorum” dedi.



“Günlük 15 ila 20 ton arasinda havuç isliyoruz”

Üretim firmasinin yikama sorumlusu Ertürk Uysal, tarladan çikan havucun tesis sürecini anlatti. Uysal, su ifadeleri kullandi:

“Topraktan çikan havuç burada havuzumuza dökülür, havuzdan yikama makinesine girer yikanir, üniteden dökülür islemeye baslariz. Isledikten sonra Türkiye’nin dört bir yanina havuç göndeririz. Günlük 15 ila 20 ton arasinda havuç isliyoruz. Havucu üç kisma ayiririz; iri, kirik ve çitir olarak. Son durak burasi, burada temizlenir, paketlenir ve sevkiyata hazirlanir. Kiriklar genelde tursu, pazarcilar, ucuz satanlar için kullaniliyor. Büyük havuçlari lokantalar aliyor, genelde toplu yemekhaneler aliyor. Bu isletme yaklasik 20 yildir devam ediyor. 1,5 senedir de buranin sorumlulugu bende. 2,5 ton havuç 45 dakikada yikaniyor makinede, 45 dakikada tezgaha dökülür.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile