Havuz Enfeksiyonlarina Dikkat

Havuz Enfeksiyonlarina Dikkat

Kadin Hastaliklari ve Dogum Bölümü uzmani Op. Dr.Gültekin Koçun, özellikle kadinlarin havuz keyfi sonrasi ciddi sikintilar yasayabileceklerini söyledi.

Sivas Medicana Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum Bölümü uzmani Op. Dr. Gültekin Koçun, sicak yaz günlerinde serinlemek isteyen pek çok kisinin havuzlari tercih ettigini belirterek, “Kirli ya da fazla klorlu sular, özellikle kadinlarin havuz keyfi sonrasi ciddi sorunlarla karsilasmasina neden olabiliyor. Havuz sularinin neden oldugu vajinal enfeksiyonlardan korunmak için, kadinlarin bazi önlemler almalari gerekiyor” dedi.



“Yazin kadinlarda idrar yolu enfeksiyonu ve mantar sik görülüyor”

Havuzlar temiz tutulmak amaciyla genellikle klor kaynakli dezenfektanlar ile temizlendigini belirten Op. Dr. Gültekin Koçun, “Havuz enfeksiyonlarinin ortaya çikmasinin en önemli sebeplerinden biri de havuz suyu içerisinde bulunan klordur. Klor, vajen florasini bozan bir dezenfektandir. Vajenin dogal yapisini saran yararli bakterilerin ölmesine yol açarak mantar gibi diger organizmalarin ortamda üremesine neden olmaktadir. Bunun sonucunda enfeksiyonlari tetikleyebilmektedir. Yani birçok insanin ortak kullanim alani olan havuzlarin kirli olmasinin yani sira asiri klorlu olmasi da kadinlarda vajinal enfeksiyonlarin ortaya çikmasina neden olmaktadir. Havuzlar, sadece vajinal enfeksiyonlari degil idrar yolu enfeksiyonlarini da tetiklemektedir. Kadinlarda idrar yolunun kisa olmasi ve enfeksiyonlarin bu kisa yoldan hizli bir sekilde mesaneye ulasmalari sebebiyle sistit de denilen alt idrar yolu enfeksiyonu görülmektedir” ifadelerini kullandi.

“Kasinti ve batma hissi ortaya çikabiliyor”

Vajen florasinda bulunan dogal bakteriyel organizmalar kadinlarin enfeksiyonlara karsi en önemli savunma mekanizmasi oldugunu belirten Op. Dr. Koçun, “Bu organizmalarin kirli su, klor ve hatta sabun ile temas etmesi enfeksiyonlara yol açabilmektedir. Vajinal enfeksiyonlar birçok farkli sekilde görülebilir. Havuz enfeksiyonlarinin en önemli belirtisi vajinal akintilardir. Tani akintinin yapisina ve kültür sonuçlarina bakilarak konulmaktadir. Bu akintilar; hafif kivamli, renkli ve kokulu olabilirler. Bu bölgede kasinti, batma ve sizlama hissi de görülebilmektedir” seklinde konustu.



“Tedaviye geç kalinirsa enfeksiyon yayilabilir”

Kadinlarda görülen havuz enfeksiyonlarinin tedavisinde öncelikle enfeksiyona neden olan etken maddenin tespit edilmesi gerektigini belirten Op. Dr. Koçun, “ Bu etken mantar ise mantara yönelik, bakteriyel ise bakteri ile ilgili tedavilere baslanmalidir. Tedavi hem rahatsizligi iyilestirici hem de sorunun tekrarlanmamasi için koruyucu özellikte olmalidir. Kisa bir tedavi sürecinden sonra hastanin akinti ve kasinti gibi sikayetleri geçecektir. Burada en önemli nokta tedaviye erken dönemde baslanmasidir. Bu tip enfeksiyonlarin tedavisinde geç kalindigi takdirde; vajinal akintilar kasik bosluklarina yayilarak daha ciddi enfeksiyonlara neden olabilmektedir. Çünkü kadinlarin genital sistemleri, rahim ve tüpler kanaliyla kasiklara açilmaktadir. Enfeksiyonlar tedavi edilmedikleri takdirde kasik bosluklarina kadar yayilabilirler” seklinde konustu.



“Hemen dus alinarak vücut klorlu sudan arindirilmalidir”

Klor seviyesi uygun ve temiz havuzlarin tercih edilmesi gerektigini söyleyen Op. Dr. Koçun, “Havuza girmeden önce dus alinmalidir. Havuzda 30-40 dakikadan daha uzun süre kalinmamalidir. Havuzdan çiktiktan sonra hemen dus alinarak vücut klorlu sudan arindirilmalidir. Havuzdan çiktiktan sonra mayo hemen degistirilmelidir. Vajinal bölge kesinlikle nemli birakilmamalidir. Mümkün oldugunca havuz yerine deniz tercih edilmelidir. Enfeksiyon süphesi; kasinti, akinti, yanma gibi belirtiler oldugunda vakit kaybetmeden doktora basvurulmalidir” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile