Havza Orman Isletme Sefi Mutlu'dan Orman Yanginlarina Karsi Dikkatli Olunmasi Uyarisi

Havza Orman Isletme Sefi Ridvan Mutlu, orman yanginlari konusunda dikkatli olunmasi uyarisinda bulundu.

Mutlu, yaptigi açiklamada, son günlerde hava sicakliklarinin mevsim normallerinin üzerinde seyrettigini ve orman yanginlari için yüksek potansiyel tasiyan döneme girildigini söyledi.

Yüksek sicakligin orman yangini riski artirdigini vurgulayan Mutlu, "Hava sicakliklari normalin üzerinde seyrediyor ve mevsimsel olarak orman yangin potansiyeli oldukça yüksek bir döneme girmekteyiz. Bu sebeplerden ötürü vatandaslarimizin orman yanginlarina karsi dikkatli ve duyarli olmalari orman varliklarimizin korunmasi için çok önemli." dedi.

Birçok orman yangininin ihmal ve dikkatsizlik nedeniyle çiktigini, bunlarin basinda ormanda güvenlik tedbiri alinmadan ates yakilmasi, yakilan atesin söndürmeden birakilmasi, sönmemis sigara izmariti ve kibritin yere atilmasi gibi sebeplerin geldigini anlatan Mutlu, "Bunlarin yani sira orman içinde veya bitisigindeki tarlalarda istenmeyen ot veya anizin yakilmasi, gece aydinlatma için ormanda atesle dolasilmasi ile cam ve cam kiriklarinin ormanda birakilmasi orman yanginlarina sebebiyet vermekte." ifadelerini kullandi.

Yanginlar nedeniyle doganin dengesinin bozulduguna dikkati çeken Mutlu, "Orman yanginlari nedeniyle biyolojik çesitlilik büyük zarar görür. Ormanlarda yasayan canlilarin yasam alanlari yok olur. Canli ve cansiz örtünün yok olmasiyla erozyon, sel, taskin ve hava kirliligi gibi dogal afetlerin sayisinda ve hizinda artma görülür. Iklim sisteminde bozulmalar görülür. Bunlarin önüne geçilmesi için halkimizin orman yanginlarina karsi dikkatli ve duyarli olmalari gerekli." diye konustu.

Mutlu, yangina zamaninda müdahalenin de önem tasidiginin altini çizerek, "Vatandaslarimiz ormanlik alanda duman veya ates görmeleri durumunda 112 Acil Çagri Merkezi ve 177 yangin ihbar hattina zaman kaybetmeden haber verilmelidir. Orman varliklarimizin, doganin ve canlilarin korunmasi için halkimizi orman yanginlarina karsi duyarli olmaya davet ediyorum." diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile