'hayat Boyu Öğrenme'ye Katılım Oranı Yüzde 8’e Çıkarılacak

'hayat Boyu Öğrenme'ye Katılım Oranı Yüzde 8’e Çıkarılacak

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Doç.

  Dr . Kemal Biçerli , Türkiye’nin 25–64 yaş grubunda hayat boyu öğrenmeye katılım oranında OECD ülkeleri arasında son sıralarda yer aldığını söyledi . Avrupa Birliği ülkelerinde bu oranın yüzde 9’larda olduğunu ifade eden Biçerli , “Bizim hedefimiz iki yıl gibi kısa bir sürede hayat boyu öğrenme faaliyetlerine katılan yetişkinlerin oranını yüzde 8’e çıkarmak . ” dedi .

Eskiden Çıraklık Eğitim Genel Müdürlüğü’nün yerini bakanlıktaki yeni yapılanmayla birlikte Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü aldı . Yaygın eğitimle ilgili her şey bu genel müdürlük altında toplanmış oldu . Türkiye’de hayat boyu öğrenmenin geliştirilmesi projesi kapsamında bugün Kayseri’de İl Danışma toplantısı gerçekleştirildi . Avrupa Birliği’nin finasman ve Türkiye’nin de eş finansman sağladığı proje tanıtıldı .

Türk toplumundaki ‘Beşikten mezara kadar eğitim’ deyişini hatırlatan Hayat Boyu öğrenme Genel Müdürü Doç . Dr . Kemal Biçerli , hayat boyu öğrenmenin aslında yeni bir kavram olmadığını belirtti .

Hayat boyu öğrenmeyi çok önemsediklerini kaydeden Biçerli , “Türkiye’nin eğitimde çıkış noktalarından bir tanesi olacak . Teknoloji sürekli değiştiğinden insanlar artık mezun oldukları okuldan aldıkları bilgilerle hayatlarını idame ettiremiyorlar . Sürekli yenileşme ve iyileşme ihtiyacı içersindeler . ” diye konuştu .

Hayat boyu öğrenmeyi geliştirme projesinin amaçlarına da değinen Biçerli , “Bizim yapacağımız faaliyetler aslında insanımızın istihdam edilebilirliğini arttıran ve onu sürekli gündemde tutmak olacak . İkinci olarak toplumdaki bireylerin sosyal ve kültürel eğitimlerine katkı sunmak olacak . ” dedi .



" HAYAT BOYU ÖĞRENMEYE KATILIMDA SON SIRADAYIZ "

Türkiye’nin hayat boyu öğrenmeye katılım oranında OECD ülkeleri arasında son sıralarda olduğunu belirten Genel Müdür Biçerli , “25 – 64 yaş grubunda katılım oranımız maalesef yüzde 2 , 5 . Bu oran Avrupa Birliği ülkelerinde yüzde 9-9 , 5 civarında . Bazı ülkeler var ki -bunlardan birisi Danimarka- yüzde 30 . Bizim hedefimiz iki yıl gibi kısa bir sürede hayat boyu öğrenme faaliyetlerine katılan yetişkinlerin oranını yüzde 8’e çıkarmak . Bu hedefe paydaşlarımızla birlikte ulaşacağız . Çünkü bu sadece Milli Eğitim Bakanlığı’nca yürütülebilecek bir eylem değil . Bu faaliyetin içinde sivil toplum kuruluşları , İşkur , Çalışma Bakanlığı , diğer bakanlıklar gibi kuruluşlar olması gerekiyor . ” şeklinde konuştu .

Hedefin iddialı olduğunu da belirten Biçerli , Türkiye’de bu alanda iyi bir kapasite olduğunu ve bunun kendilerini umutlandırdığını söyledi .

Bütçesi 7 . 4 milyon euro olan hayat boyu öğrenmenin geliştirilmesi projesinin operasyonel genel bütçesi ise 15 milyon euro . Ankara’nın doğusundaki 43 ilde uygulanacak projede , Kayseri , Şanlıurfa ve Erzurum ana merkezler olacak . Kurumsal bazda 10 ayrı çalışma grubunun hayat boyu öğrenme alanıyla ilgili fikirlerini yereldeki ortaklarıyla paylaşması amaçlanıyor .

Okuma yazma kurslarıyla ilgili bir soruya da Genel Müdür Biçerli , okuma yazma bilmeyenlerin 60-65 yaş üstünde olduğunu tahmin ettiğini söyledi . Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde başlatılan ‘Anne-Kız Okuyoruz’ kampanyasını da hatırlatan Biçerli , “Bu kampanya bu sene sona eriyor . İçindi bulunduğumuz yılda kampanyaya gaz vereceğiz . ” dedi .

Dünyanın bilgi çağını yaşadığını vurgulayan Kayseri Valisi Mevlüt Bilici de mesleğini torununa devretme döneminin bittiğini vurguladı . Sürekli değişim ve gelişim yaşandığını belirten Bilici , “Bütün bunlar gösteriyor ki hayat boyu öğrenme artık olmazsa olmazlarımızdan bir hal aldı . " diye konuştu .


Türkiye’de Hayat Boyu Öğrenme Politikalarının Tanıtımı ve Koordinasyonu İl Danışma Toplantısı iki gün sürecek . Toplantının açılışında Genel Müdür Biçerli ve Vali Bilici’nin yanı sıra , milletvekilleri Yaşar Karayel ve İsmail Tamer ile meslek odaları ve işveren temsilcileri de hazır bulundu .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile