Istanbul Egitim ve Arastirma Hastanesi Süleymaniye Kadin Dogum ve Çocuk Hastaliklari Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Uzmani Dr. Banu Bal Çermik, solunum sistemine kaçan yabanci cisimlerin Heimlich manevrasi ile çikarilabilecegini söyledi.
Dr. Çermik, küçük çocuklarin gerek refleks olarak gerek meraktan her türlü yabanci cismi agizlarina götürmeye ve yutmaya meyilli oldugunun altini çizerek, "Özellikle 1 ile 2 yas arasi çocuklarda yabanci cisim yutma ve buna bagli solunum sorunlari oldukça sik gözlemlenir. 1 yas altinda çocuklarda solunum yoluna kaçan yabanci cisim bebek ölüm nedenleri arasinda 5. siradadir. Solunum yollarina siklikla kaçan yabanci cisimler çekirdek, findik, fistik, leblebi, kuru üzüm gibi kuru yemisler, tam çignenmemis besinler ve küçük oyuncak parçalaridir" dedi.
Solunum sistemine kaçan yabanci cisimlerin, büyüklügüne, sekline, çocugun yasina göre kismi tikanma ile öksürme, nefes darligi, hirilti ve tam tikanma ile morarma ve ani solunum durmasi gibi hayati sonuçlara yol açabilecegini belirten Çermik, "Böyle bir duruma tanik olundugunda bebek veya çocugun agiz içi kontrol edilip cisim görülüyorsa serçe parmakla çikartilmaya çalisilmali, çocuk nefes alabiliyorsa sakince derin öksürüklere izin verilmeli, solunum durmasi söz konusuysa Heimlich manevrasi ile yabanci cisim çikarilmaya çalisilmalidir.
Heimlich manevrasi bebeklerde, kol ile desteklenerek yüzüstü diz üzerine yatirilarak iki kürek kemigi arasina 5 kez ileri dogru süpürme tarzinda vurarak sonra agiz içi kontrol edilerek yapilir. Cisim çikmadiysa bu kez sirtüstü kola yatirilan bebegin gögüs kemigi ile göbek arasina 2 parmak ile süpürme seklinde 5 kez basi yapilir. Bu islem yabanci cisim çikana ya da bebek bilincini kaybedene kadar devam ettirilir. Büyük çocuklarda ise ayakta durabiliyorsa arkasindan gögüs kafesi ile göbek arasindaki bosluga yumruk yapilmis bir el diger elle tutularak yukari ve içe dogru bastirarak 5 kez denenmelidir. Çocuk ayakta duramiyorsa sert bir zemine sirtüstü yatirilip ayni gölgeye basilarak yapilir. Bu sirada ortamdaki diger kisiler tarafindan 112 acil servis aranmalidir" dedi.
Çermik, tehlikeli besinlerin ve küçük parçali cisimlerin 3 yasin altindaki çocuklara verilmemesine dikkat edilmesi gerektigini kaydederek, "Küçük çocuklar beslenirken mutlaka gözetim altinda olmalidir. Ancak bir bogulma durumuna her zaman hazirlikli olmanin ve Heimlich manevrasi ve temel ilk yardim konusunda bilgileri gerek yazili, gerek sözel kaynaklardan edinmenin hayat kurtarici olacagini unutmamak gerekir" dedi.
Hayat Kurtaran Manevra Açiklamasi Heimlich
1 yas altinda çocuklarda solunum yoluna kaçan yabanci cisim bebek ölüm nedenleri arasinda 5. sirada.