Hayata Elleriyle Tutundu

Doğuştan işitme ve konuşma engelli olan Ali Şerafettin Köksal, yıllar sonra da görme yetisini kaybetti. Eşinin de desteğini alan Köksal, el becerisiyle ürettiği maketleri satıp geçimlerine katkıda bulunmak istiyor.


Yaşam hikayesini, AA muhabirine, anlatan Ali Şerafettin Köksal'ın eşi İmran Köksal, eşiyle dokunarak anlaştıkları bir dil geliştirdiklerini belirterek bu şekilde iletişim kurduklarını anlattı.

İstanbul'dan Ankara'ya sergi için geldiklerini dile getiren Köksal, eşinin engeline rağmen yıllardır ahşap maketler yaptığını söyledi.

Eşinin bir gün dokunarak kuş kafesini farkettiğini bunun üzerine 'ben daha iyisini yaparım" dediğini ve o gün bugündür bu sanatla uğraştığını anlatan Köksal, şunları kaydetti:

"Eşim doğuştan konuşma ve işitme engelliydi. Evlendikten 6 sene sonra da gözlerini kaybetti. 26 yaşındaydı gençliğinin baharında. O zor günleri birlikte geçirdik. Yeri geldi ona anne, yeri geldi öğretmen, eş, arkadaş oldum. Ellerim konuştu onunla. Gözlerini kaybettikten sonra bana parmak yazıyı öğretti. Gazeteleri takip eder, oğlumla Trabzon'a maça gider. Görme yetisini kaybetmeden önce sıva badana yaptı, kahvehane çalıştırdı, çok çeşitli işlerde çalıştı. Görme engelinden sonra iş arayışına girdik, 3 çocuğumuz vardı. Ona hep 'ben senin arkandayım' dedim. Kızıma bir gün ahşap kuş kafesi aldık, ona dokundu ve 'ben daha iyisini yaparım' dedi.

Bu sanatından hiç para kazanamadı. Ben hayvan bakarak ve süt sağarak geçimimizi sağladım, çocuklarımı okuttum."

-"Ellerimle ona dokunarak anlattım"

Vücut diliyle anlaştıklarını ifade eden Köksal, "Ellerimle ona dokunarak anlattım. Bunu kendim buldum, eğitim almadım. Mesela kızımın elinde çay varken 'Ali bey gelme çay var' desem duymaz, görmez. Bende üfledim ya da yere vurdum. Yer titreşiminden tehlike olduğunu anlamasını sağladım" diye konuştu.

İnsanın severse aşamayacağı engel olmadığını dile getiren Köksal, eşini çok sevdiğini, her zorluğa birlikte göğüs gerdiklerini söyledi.

Eşinin, yaptığı maketlerin satılmasını çok istediğini ifade eden Köksal, "Eşim, 'beni dünya tanısın. Biz birilerine örnek olalım. Kimse hayata küsmesin' diyor. Buradan herkesi sergiye davet ediyoruz. Görülmeye değer eserler. İmkanı olanların almasını istiyor" dedi.

-"Babamla maça gidiyoruz"

Oğlu Yusuf Köksal ise her gün babasının kahvaltıdan sonra atölyesine indiğini, burada çayını kendisinin demlediğini, asansöre binip eve çıkabildiğini söyledi.

Babasının günde 10 saatten fazla çalıştığını, ortaya çıkardığı eserlerin onu mutlu ettiğini dile getiren Köksal, babasıyla maçlara da gittiklerini, ona olup biteni anlattığını kaydetti.

Ali Şerafettin Köksal'ın Ahşap Maket Sergisi 19 Kasım 2013 tarihine kadar Vakıf Eserleri Müzesinde görülebilecek.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile