Hayata Ritimle Adapte Oluyorlar

İzmit Belediyesince 4 yıl önce oluşturulan engelli ritim grubu ''Nefes''in üyeleri, davul, darbuka ve tef çalarak sosyalleşiyor.

Belediyenin başlattığı proje kapsamında her yıl yaklaşık 30 engelli, haftada bir saat perküsyon eğitmeni Murat Bizel'den ritim dersi alarak müzikal becerilerini geliştiriyor.
Bizel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışmanın müzik kursundan ibaret olmadığını belirterek, ''Bu, bir terapi çalışmasıdır. Çocuklarımızın grup içindeki dinamiklerini, bireysel başarılarını, motorsal becerileri, kas koordinasyonlarını, birbirleriyle diyaloglarını geliştirmek için müziği enstrüman olarak kullanıyoruz'' şeklinde konuştu.

''Müzik, bizim için öncelikli hedef değil'' diyen Bizel, buna rağmen müzikal anlamda önemli mesafe katettiklerini anlattı.
Bizel, çeşitli konserlerde de sahne alan grupla uluslararası engelliler fuarında gösteri yaptıklarını, geçen yıl dünyaca ünlü perküsyon ustası Okay Temiz ile aynı sahneyi paylaşma imkanı bulduklarını kaydetti.

Bizel, şöyle konuştu:
''Proje teklif edildiğinde çok sevindim ve içinde yer almak istedim. İzmit Belediyesinin duyarlılığı sayesinde ve çok büyük fedakarlıklarla bu proje yürütüldü. Enstrümanların temini, çocukların ulaşımı gibi her türlü imkan seferber edilerek böyle bir çalışma başlatıldı. Umarım tüm engellilere ulaşırız. Proje süresince sayısını hatırlayamayacağım kadar çok engelliyle çalıştım. Bu, mutluluk verici. Öğrencilerimiz arasında virtüoz düzeyine yakın perküsyon çalan öğrencilerim de oldu. Her yıl performansımızı artırdık ancak projenin asıl amacı nefes verebilmek. İzmit Belediyesinin hassasiyetinin örnek olmasını diliyorum. Bizler çok yoğun çalışıp bir arpa boyu yol gidiyoruz. Bir arpa boyu yol gidiyoruz ama bu yol bizim için bir tarladan çok daha verimli. Gelin, bu bir arpa yolu beraber gidelim.''
- Projenin katkısı
Murat Bizel, proje sayesinde engelli bireylerin rehabilite edildiğini, sosyal hayata katılımlarını sağladıklarını, ailelerin de birbirleriyle kaynaşarak sorun ve mutluluklarını paylaştıklarını dile getirdi.
Bizel, projenin engellilere sunduğu katkıları ''Davul kontrolleri, ince kas koordinasyonları üzerinde çalışıyoruz. Davranış edindirme, farkındalık, koordinasyon yetenekleri, sosyalleşme, öfke kontrolleri, manik durumların kontrolü, psikolojik deşarj ve benzeri gibi pek çok kazanım elde ediyoruz'' diye sıraladı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile