Hayati Boyunca Tüysüz Kalacak

Hayati Boyunca Tüysüz Kalacak

İçel’de tüysüz olarak dünyaya gelen ve herkesin dikkatini çeken keçi yavrusunun saglik kontrolünü yapan veteriner hekim Arif Aksay, derisinde kil kökü olmadigi için hayvanin yasadigi sürece tüylerinin çikmayacagini, kapali mekanda oda sicakliginda yasamasi gerektigini, ayrica insan gibi kiyafet giydirilmesinin gerektigini söyledi.

6 gün önce Erdemli ilçesine bagli Çiris köyünde tarim ve hayvancilikla ugrasan Hüseyin ve Aysel Tosun çiftçinin keçilerinden biri ikiz oglak dünyaya getirdi. Dünyaya gelen oglaklardan tüylü olani öldü, tüysüz olani ise yasadi. Tüysüz oglaga sahip çikan Tosun ailesi evlerine aldiklari hayvana torunlarinin kiyafetlerinden giydirerek sobanin yaninda bakip, 3 gün biberonla besledi. Toparlanan ve yeni yeni yürümeye baslayan oglak annesinden süt içmeye basladi.

Duyan herkesin ilgisini çeken ve bugün 6 günlük olan tüysüz oglagi ailenin hayvanlarina bakan veteriner hekim Arif Aksay kontrol etti. Göz kurulugu olan oglaga damla veren hekim Aksay, Tosun çiftine oglagin kil kökü olmadigi için hayvanin yasadigi sürece büyük oranda tüysüz kalacagini belirtirken, oda sicakliginda üzerine kiyafet giydirilerek ilgi göstermeleri gerektigini kaydetti.



Hiç tüy kökü yok

6 gün önce gerçeklesen ikiz dogumdan yavrulardan bir tanesinin tüylü normal dogdugunu bir tanesinin de epidermis tabakasinda hiçbir tüy kökü olmadan dünyaya geldigini animsatan veteriner hekim Arif Aksay, "Gayet saglikli, iç organlari gelismis, istahi yerinde tüy olmadigi için kil olmadigi için termal sirkülasyon yok. O yüzden deride çok çabuk kuruma oluyor. Ortamin nemli olmasi da çok önemli. O yüzden kantoran yagi ile degisik dermal pomatlarla derinin nemli tutulmasi gerekiyor yasamasi için. Özellikle göz kirpikleri olusmadigi için gözde de kuruluk olur. O yüzden de devamli nemli kalmasi, damlayla nemlendirilmesi lazim" dedi.



"Insan gibi ilgi göstermek lazim"

Tüysüz dogmasinin herhangi bir hastaliktan veya gebeligi süresinde bir hasara maruz kaldigindan olmadigina deginen hekim Aksay, genetik oldugunu tahmin ettiklerini ifade etti.

Hayvanin bakimiyla ilgili bilgi de veren Aksay, "Bakimi devamli üzerinde açik renkli kiyafetler olmasi, derinin nemli tutulmasi , günesten ve sicaktan korunmasi, soguktan korunmasi lazim. Oda isisinda ve yumusak zeminde tutulmasi lazim. Ancak o sekilde yasamini idame ettirebilir. Insan gibi ilgi göstermek lazim, bir bebek gibi bakmak lazim. Üzerinin kiyafetle desteklenmesi lazim. Günese çiktigi zaman koruyacak açik renkli kiyafetleri olmasi lazim. Fazla güneste kalmamasi gerekiyor" diye konustu.

Ilk defa böyle bir durumla karsi karsiya kaldiklarina tekrarlayan Hüseyin Tosun ise, "Insallah bu yasar. Bizler de ilk defa görüyoruz, yillardir Yörük’üz, Yasim 56 ilk defa basimiza geldi. 6 gündür de bakiyoruz, insallah böyle devam ederse bakariz. Ölmezse bakacagiz, büyütecegiz. Insallah büyür" ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile