Hayatini Kaybeden Saz Ustasi Agabeyinin Hatirasini Yasatmak Için Genç Usta Kollari Sivadi

Hayatini Kaybeden Saz Ustasi Agabeyinin Hatirasini Yasatmak Için Genç Usta Kollari Sivadi

Mardin’de, İçel Güzel Sanatlar Lisesi mezunu Velat Danis, hayatini kaybeden saz ustasi agabeyinin hatiralarini yasatmak için kollari sivayarak ustalardan ve internetten ögrendikleriyle saz yapmaya basladi.

İçel Güzel Sanatlar Lisesi mezunu olan Velat Danis, saz ustasi agabeyinin hayatini kaybetmesiyle kollari sivadi. Agabeyinin hatiralarini yasatmak isteyen Danis, saz ustalari ve internetten ögrendikleriyle 6 aydir saz üretiyor. Danis, yegeninde saz istemesi ve sazi pahali bulmasiyla yaptigi denemeler ile kendini gelistirmeyi sürdürdü.

Hayatini kaybeden agabeyinin bu meslegi yaptigini söyleyen Danis, "Agabeyimin oglu ’dede sazi’ istemesi ile önce kendisine almak istedim ama maddi olarak pahali geldi. Bunun üzerine deneme olarak bir tane yapmak istedim. Saz yapma hikayem bu sekilde basladi.

6 aydir yapmaya basladim. Ustalardan ve internet araciligi ile ögrendigim bilgileri uyguluyorum" dedi.

Kullanilan agaçlarin çok kuru olmasi gerektigini belirten Danis, "Bazilari gölgede kuruturken bazilari da firinda kurutma islemi uyguluyor. Bu sekilde tinilari çok daha temiz ve dogal çikiyor. Edindigim tecrübeler sonucu agaci kendim kesip, oyma islemini yapip 1 hafta bekletiyorum. Bazi ustalar 1 veya 2 yil da bekletiyor. Ne kadar beklerse ortaya o kadar iyi sonuç çikiyor. Yaptigim sazda oyma, kapagini yapistirma süresi 1 haftayi buluyor. Müzisyenler siparis verirken tellerin yüksekligi, yumusak çalmasi veya sert çaliyor olmasi; çalan müzisyen çok rahat çalmali, özellikle dikkat ettikleri nokta oluyor" diye konustu.

Dede sazlari pençe ile çalindigi için genellikle düsük telli olmasi istendigini dile getiren Danis, "Kisa ve uzun sap isteyen de tercihleri arasinda belirtiyorlar. Ilk siparisim yakin arkadaslarimdan geldi. Kendimi kanitladiktan sonra yurt disindan siparis verenler oldu" seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile