SERHAT ÇETINKAYA - Konya'da aldigi mini panelvani karavana dönüstüren Ozan Avsar, "küpseker" adini verdigi araciyla il il geziyor, bir önceki günüyle ayni olmasini istemedigi hayatini hayal ettigi gibi yasiyor.
Hayalini gerçeklestirmek için 2,5 yil önce aldigi araci kendi tasarimiyla karavana dönüstüren 24 yasindaki Avsar, kisa zamanda Türkiye'nin birçok bölgesini gezdi.
Her sabah, karavaninin tavanina kaplattigi Türkiye ve dünya haritalarina bakarak yeni güne uyanan Avsar, yeni yerler kesfederek hayalini gerçeklestirmenin mutlulugunu yasiyor.
En büyük gideri yakit olan Avsar, daglardan topladigi dogal ürünleri gittigi yerlerin pazarinda satarak ya da kisa süreli islerde çalisarak elde ettigi ücretle yakit masrafini ve günlük ihtiyaçlarini karsiliyor.
Bir taraftan da egitim hayatini sürdüren, Konya Ticaret Odasi (KTO) Karatay Üniversitesi Sosyal ve Beseri Bilimler Fakültesi Psikoloji Bölümü 4. sinif ögrencisi Avsar, okul dönemlerinde de yurt ya da evde kalmak yerine karavanda yasamayi tercih ediyor.
- "Disari çiktigim anda her yer benim"
Avsar, AA muhabirine, macerasinin, otostopla Türkiye'yi gezme hayaliyle basladigini söyledi.
Anadolu'nun birçok yerini iki yil otostopla gezdikten sonra karavan hayatina geçmeye karar verdigini anlatan Avsar, atildigi maceranin fiziksel ve ruhsal yönden yasamini olumlu etkiledigini belirtti.
Karavani, seyahatin yani sira evi gibi de kullandigini aktaran Avsar, "Birçok zamanim aslinda Küpseker'in içinde geçiyor. Benim için vazgeçilmez oldu. Su an bir hayat felsefesi gibi geliyor. Hani 1+1, 2+1 evler var ya ben '1+sonsuz' evde yasiyorum. Disari çiktigim anda her yer benim." diye konustu.
- "Hiçbir günüm, dünle ayni degil ve yarin ne olacagini da bilmiyorum"
Yurt ya da eve harcayacagi parayi, karavana yatirmayi tercih ederek özgürlestigini ifade eden Avsar, söyle konustu:
"Burada dört duvar yok. Aracim küçük belki ama her yer benim. Mesela su an canim sikildiginda disari çikiyorum ve her yere gidebiliyorum ama ev ortaminda öyle olmuyor. Benim hiçbir günüm, dünle ayni degil ve yarin ne olacagini da bilmiyorum. Yurtta yasayan bir ögrenci olsaydim sabah derse gidip, her aksam belki arkadaslarimla ayni kafede oturacaktim. Kafeyi degistirsen bile diger her sey yine ayni olacakti. Benim buradaki hayatim öyle degil. Bir gece burada yatmak istemezsem karavanimi çekip baska bir yerde yatiyorum. Mesela haftaya bir Antalya planim var. Yani böyle daha özgürüm."
Her insanin özünde dogaya ait oldugunu ve sahip oldugu tutkunun birçok insanda da bulundugunu vurgulayan Avsar, is hayati ve kosusturmadan insanlarin ilk adimi atmaya firsat bulamadigini dile getirdi.
Avsar, söyle devam etti:
"Bu yil psikoloji mezunu olacagim. Ileride psikoloji ve kampi birlestirmek istiyorum. Psiko-kamp tarzinda bir etkinlik düsünüyorum. Bu sekilde insanlari dogaya çekmek istiyorum. Pandemiyle insanlar doganin önemini anladi. Dogaya bir kaçis, yönelis oldu ama bunu tam anlamiyla yapamadilar. Çünkü ellerinden tutan insanlar yok. Bunu iyi yapan insanlara ihtiyaç var. Ben de psikoloji ve kampi birlestirip insanlari dogaya çekmek istiyorum."
Hayatini Sigdirdigi Karavani 'Küpseker' Ile Rotasiz Seyyah Oldu
Konya'da otostopla seyahat ederken sebzeciden aldigi mini panelvani karavana çeviren doga tutkunu Ozan Avsar, 'küpseker' adini verdigi araciyla Türkiye'yi gezdikten sonra dünyaya açilmak istiyor En büyük gideri yakit olan genç seyyah, daglardan topladigi dogal ürünleri gittigi yerlerin pazarinda satarak ya da kisa süreli islerde çalisarak elde ettigi ücretle yakit masrafini ve günlük ihtiyaçlarini karsiliyor Doga ve kamp tutkunu gezgin Ozan Avsar: 'Benim hiçbir günüm, dünle ayni degil ve yarin ne olacagini da bilmiyorum'.