'Hayır'lı yürüyüş

Farklı sanat dallarından birçok sanatçı, Ak Parti Hükümeti'nin 12 Eylül'de halk oylamasına sunacağı Anaya...


Farklı sanat dallarından birçok sanatçı, Ak Parti Hükümeti'nin 12 Eylül'de halk oylamasına sunacağı Anayasa değişikliğine "hayır" demek için dün bir yürüyüş gerçekleştirdi. Ulusal Sivil Toplum Kuruluşları Birliği'nin (USTKB) çağrısıyla bir araya gelen sanatçılar, İstiklal Caddesi'nde Galatasaray Lisesi'nin önünde "Sanatçılar 'hayır' diyor" pankartı açarak, Anayasa değişikliğinin sadece iktidar partisi tarafından hazırlanmasına tepkilerini gösterdiler.
Aralarında Rutkay Aziz, Bedri Baykam, Berhan Şimşek, Genco Erkal,  Nilüfer Verdi'nin de bulunduğu sanatçılar adına basın bildirisini tiyatro sanatçısı Gülsen Tuncer okudu.
Tuncer'in okuduğu metinde "Bir toplumsal sözleşme olan anayasadaki değişikliklerin sadece iktidar partisi tarafından hazırlanması; bilim, kültür, sanat dünyasından görüş alınmaması; değişiklik ve uzlaşma taleplerinin değerlendirilmemesi; çağdaş Türkiye'nin hukuki geleceği konusunda endişeler uyandırması biz sanatçıları son derece rahatsız etmiştir," denildi.
 Daha sonra CHP İstanbul İl Başkanlığı ve Türkiye Gençlik Birliği'nin (TGB) de katılımıyla İstiklal Caddesi'nde yürüyen sanatçılar, alkışlar eşiliğinde "Baskıya, faşizme 'hayır'", "Diktatörlere geçit yok", "Bağımsız yargı, bağımsız Türkiye" sloganları attılar.  Sanatçılar, ellerinde taşıdıkları 'hayır' yazılı dövizlerle Taksim Meydanı'na yürüdü. 

Sanatçılar neden 'hayır' diyor?
Rutkay Aziz: Yargının siyasallaştırılması giderek Türkiye'de demokrasiye darbe vuruyor. Sanatçıların büyük bir çoğunluğu 'hayır' noktasında buluşuyor. Gerçek sanatçılar da duruma bu açıdan bakmakla yükümlüdür.
Berhan Şimşek: Arkadaşlarıma destek için buradayım. Dünyanın hiçbir yerinde 26 soru sorulup bir cevap istenen anlayış olmaz. Bu anayasa değişikliğinin halka değil, Recep Bey'lere faydası var.
Gülsen Tuncer: Partilerin uzlaşması olmadan hazırlanmış bir Anayasa. Burada karma konuların bir arada onaylatılması konusu var. Anayasa değişikliğini yargıyı ele geçirme operasyonu olarak görüyorum. Bu nedenle 'hayır' diyorum.
Bedri Baykam: Anayasa bir toplumsal mutabakattır ve değişiklikler genel uzlaşmayla yapılır. Burada tek partinin dayatması vardır. Bu dayatmacılığa karşı sessiz kalmayacağız. 

 
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile