Kara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Giresun'da birkaç belediye ve yayla dışında et kesimlerinin kaçak olarak gerçekleştirildiğini öne sürdü.
Kara, 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu gereğince "Ticari Amaçlı Hayvan Kesimleri'nin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan onaylı mezbahalarda yapılması gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
"Kesim öncesi ve kesim sonrası resmi yetkilendirilmiş veteriner hekim muayenesinden geçirilerek, damgalanması mecburi olup, aksi durumlarda kaçak kesimlere idari para cezası işlemi uygulanmaktadır. Hayvan ve hayvansal ürünlerden insanlara geçebilen zoonoz hastalıklardan insan sağlığının korunabilmesi için el konulan etler imha edilmektedir. Muayeneden geçen etlerden hastalıksız olanlar özel bir damga ile mühürlenir. Bu damga üzerinde hayvanın hangi mezbahada kesildiği ve etin hangi cins hayvana ait olduğu gibi bilgilerde bulunmaktadır."
-Kaçak kesim etler tehlike saçıyor
Kasaplık hayvanların sağlık kontrolünden geçirilmesinin hayvanlardan insanlara geçen 150'den fazla hastalığın önlenmesini sağladığını vurgulayan Kara, "Sağlık kontrolünden geçirilerek damgalanan etler, hayvanlardan insanlara geçen ve sayıları 150'den fazla olan zoonoz hastalıkların önlenmesi, dolayısıyla halk sağlığının korunması açısından hayati öneme sahiptir" diye konuştu.
Bu hastalıkların veteriner hekim kontrolü olmayan kaçak kesimler nedeniyle tüketiciye bulaşma riskinin yüksek olduğu yaşanan örnekler ve bilimsel otoriteler tarafından doğrulandığını dile getiren Kara, şöyle devam etti:
"Nitekim 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun ilgili maddeleri gereğince, mezbahada kesilmemiş ve sağlık kontrolünden geçirilmemiş etler kaçak kesim olarak tanımlanmış ve insan gıdası olarak tüketilmesi kesinlikle yasaklanmıştır. Halkımızın da konuya duyarlı olması, mezbahada kesilen veteriner hekim tarafından kontrol edildiğini gösteren damgalı etleri tüketmeye dikkat etmelerini, damgası olmayan ve hangi cins hayvana ait olduğu bilinmeyen etleri kesinlikle satın almamalarını tavsiye ederiz."
Kara, Giresun'da sadece Giresun Merkez, Bulancak, Piraziz, Tirebolu ve Şebinkarahisar mezbahalarının ruhsatının olduğunu, yine yüzlerce yaylanın sadece 4'ünde mezbahane bulunduğunu belirterek,"Diğer ilçelerimizde yapılan kesimler kaçak kesim olarak tanımlanmakta ve 5996 Sayılı Kanununa göre suç teşkil etmektedir. İnsan sağlığını birinci derecede ilgilendiren sağlıklı et tüketiminin ve gıda güvenliğinin olmazsa olmazı mezbahalarımızın bir an önce yetkililer tarafından yaptırılıp ruhsatlandırılması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.
Hayvan Kesimleri Denetim Altına Alınmalı
GİRESUN - Giresun Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Derviş Kara, Giresun'da kasaplık hayvan kesimlerinin denetim altına alınması gerektiğini söyledi.