Hayvan Sevgisini 'Üniversiteli Balıklar' Aşılayacak

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Su Ürünleri Fakültesi, Türkiye ile farklı kıtalardan getirilen balık türlerini akvaryum ünitesinde üreterek insanlara hayvan sevgisini aşılamayı hedefliyor.

Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Taçnur Baygar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fakültenin yeni binasında akvaryum ünitesi oluşturduklarını söyledi.

Özellikle öğrencilerin uygulamalarını, hocaların araştırmalarını geliştirmek amacıyla kapalı devre sistemle çalışan bir akvaryum ünitesi oluşturduklarını anlatan Baygar, ünite ile bilimin yanı sıra bölgeye de katkı sağlamayı amaçladıklarını belirtti.

Ünitede tatlı su ve deniz suyundan faydalanarak akvaryum balığı üretmeye başladıklarını bildiren Baygar, şöyle konuştu:
"Akvaryum ünitesini kurma amaçlarından biri, ürettiğimiz balıkları öğrencilerin yanı sıra bölgeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlere göstermek. Ünitemizde sadece kendi öğrencilerimize değil, ildeki tüm okullarda eğitim gören öğrencilere, vatandaşlara balığı sevdirmek, tanıtmak, çevre bilinci oluşturmak ve doğal yaşamın nasıl olduğunu göstermek istiyoruz. Özellikle okula yeni başlayan çocuklarımıza çevre bilinci ve hayvan sevgisi vermeyi amaçlıyoruz."
Birimlerinde 50'nin üzerinde farklı balık türü ürettiklerine işaret eden Baygar, ziyaretçilerin dünyanın farklı kıtalarından türleri görme şansı bulabileceğini dile getirdi.
Amerika, Afrika ve Asya kıtalarından balık türlerinin çoğunu ünitelerinde üretmeyi başardıklarını ifade eden Baygar, "Ziyaretçiler balıkların doğal ortamdaki yaşantılarını izleyip, üreme aşamalarına tanıklık edebilecek. Bu sayede balığı insanlara sevdirmeye çalışacağız" dedi.

- "Üniversiteli balıklar üretiliyor"
Baygar, fakültelerindeki ünitelerde "üniversiteli balık" ürettiklerini kaydederek, şöyle devam etti:
"Öğrencilerimize akvaryum balıklarının üretimi ile hastalıkları konusunda eğitici ve bilimsel bilgi veriyoruz. Öğrencilerimiz burada hem kısmi zamanlı çalışıp belirli bir miktar para kazanacak hem de sevdikleri bir hobiyi gerçekleştirecek. Öğretim elemanlarımız da burada araştırma yürütecek. Araştırmalarımız ulusal ve uluslararası dergilerde makale olarak yayınlanıyor. Bu sayede fakültemizin yurt içi ve dışında bilinirliği artıyor. Böylece hem bilime hem turizme hizmet edeceğiz."
Bir çift balıktan yılda 64 bin balığa ulaşılabildiğine dikkati çeken Baygar, "Burada yeni ticari alanlar da oluşabilir. Türkiye'de üretim yapsak ta yurt dışına bağımlılığımız devam ediyor. Suriye, Irak, Singapur'dan ve çok farklı ülkelerden akvaryum balığı ithal ediyoruz. Çalışmalarımızla bu bağımlılığı ortadan kaldırmak istiyoruz. Biz böylelikle bu işi yapmak isteyenleri bağımlılıktan kurtararak bir şekilde önlerini açmak istiyoruz" diye konuştu.

- "Türleri zamanla artırmayı hedefliyoruz"
Akvaryum birimi sorumlu sağlık teknikeri Bülent Ölmez ise ünitenin 100 metrekare alanda kurulduğunu, 72 akvaryumla balık üretimi yaptıklarını söyledi.

Akvaryum ünitesinin dünyanın dört bir yanından çeşitli türleri bünyesinde barındırdığına işaret eden Ölmez, şöyle dedi:
"Ünitenin kurulmasındaki en büyük amacımız balık sevgisini insanlara aşılamak. Ayrıca balık üretiminin nasıl yapıldığını hem öğrencilere hem de ziyaretçilere gösteriyoruz. Akvaryumda bulunan türleri zamanla artırmayı hedefliyoruz. Üretimdeki başarıyı artırdıkça yeni türlere geçip, onların da üretimini geliştirmeye çalışacağız."
Öte yandan akvaryum ünitesinde lepistes, plati, kılıç kuyruk, molly, piranha, pengasus, koi ile Amerikan türleri green terror, Texas cichlid, zebra; Afrika türleri sarı prenses, ahli, mavi ateş, tilapia, bricardi, portakal prenses, Tapir, aurathus gibi balık çeşitlerinin üretildiğini öğrenildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile