Çevre, Doga ve Hayvanlari Koruma Büro Amirligi, tüm Türkiye genelinde 2020 yili eylül ayinda Emniyet Müdürlügü Asayis Sube Müdürlükleri bünyesinde kuruldu. Hayvanlara yapilan siddetin önüne geçmeye çalisan HAYDI ekipleri, her ihbari degerlendirip, sosyal paylasim sitelerini de takip ederek suç unsuru olaylari engelliyor.
Hayvanin tedavisinden kaçanlara 2 bin 43 lira idari para cezasi
Yapilan islemler arasinda adli islemlerin de oldugunu aktaran Konya Çevre, Doga ve Hayvanlari Koruma Büro Amirligi’nde görevli polis memuru Tahsin Söylemez, “Hayvanlari kasten öldürme, hayvanlara iskence yapma, hayvanlara cinsel saldirida bulunma, hayvanlari tehlike arz edecek sekilde serbest birakma ve çevrenin kasten veya taksirle kirletilmesi konulari var. Bunlarla ilgili adli islemler yapilmaktadir. Bunun disinda yaptigimiz bir de idari islemler var. Bunlar da hayvanlari dövme, aç, susuz birakma, bakimlarini ihmal etme, bunun disinda tehlike arz eden hayvanlari sahiplenme ve sahiplendirme ve trafik kazasi sonucu bir hayvana çarpip, yardim etmeden oradan ayrilan vatandaslarimiza da idari islem uygulanmaktadir. Bizim en çok karsilastigimiz ihbarlardan biri hayvana çarpip yardim etmeden olay yerinden ayrilmak. Bu konuda da vatandaslarimizi su sekilde bilgilendirmek istiyoruz; bu sekilde bir olayla karsilastiklarinda kendi imkanlari varsa, kendi imkanlariyla en yakin veteriner veya saglik klinigine götürmeleri gerekiyor. Imkanlari yoksa da ilgili kuruma haber verip, hayvanin tedavisini yaptirmasi gerekiyor. Eger bu bahsettigim hayvanin tedavisinden kaçanlara 2 bin 43 lira idari para cezasi uygulanmaktadir” dedi.
“Çarptiklari hayvanin tedavisini üstlenirler”
Trafik kazasinda da sigorta sirketlerinin bu masraflari üstlenebilecegini aktaran Söylemez, “5 bin 199 sayili Hayvanlari Koruma Kanunu’nun 21. maddesinde trafik kazasi sonucu kasitli olmamak sartiyla bir hayvani tedavisinin saglanmasi için en yakin veteriner klinigine götürmek zorunda veya götürülmesini saglamak zorunda. Bu konuda da vatandaslarimiza bir uyarida bulunmak istiyoruz. Araç sigortasi yapan bazi sirketler bir hayvandan kaynakli kazadan dolayi olusacak maddi hasari karsiliyor. Vatandaslarimiz araçlarina sigorta yaptiracaklari zaman sigorta sirketleriyle konuyla alakali görüsürlerse konunun olup olmadigiyla alakali veya yoksa ekletebilme durumu varsa bunu yaptirabilirler. Bu sekilde yaparak hem çarptiklari hayvanin tedavisini üstlenirler ve onlara yardim etmis olurlar, hem de kendi araçlarinda olusan maddi hasari da telafi etmis olurlar” seklinde konustu.
En sik karsilasilan ihbar yasakli irk hayvan besleme konusu
En sik karsilastiklari ihbarin yasakli irk hayvan besleme konusu oldugunu ifade eden Söylemez, “Bununla ilgili 14 Temmuz 2021 yilinda kanun degisikligi yapilmisti ve bu tarih 14 Ocak 2022 yilinda sona erdi. Bu kanun degisikligine göre yasakli irk hayvan besleyen kisilere 6 ay bir süre verildi, bu süre içerisinde hayvan sahipleri kendilerine ait hayvanlarin yani yasakli hayvanlarini kisirlastirip çip taktirip ilçe tarim müdürlüklerine kaydetmesi gerekiyordu. Kayit altina alinmis veya kayitli olmayan tüm yasakli irk hayvanlarin da sokaga birakilmasi idari islem gerektiriyor. Bunun cezasi da 40 bin 863 lira. Yani kayitli olsa dahi hayvani sokaga birakamaz. Yoksa bu idari para cezasiyla karsi karsiya kaliyorlar. 2022 yil içerisinde toplam 54 sahsa 838 bin 992 lira para cezasi uygulanmistir. Yasakli köpegi sokaga birakan 5 sahsa da 245 bin 160 lira para cezasi uygulanmistir. Bunun disinda da evcil hayvanini sokaga terk eden 1 kisiye de 2 bin lira para cezasi uygulanmistir” diye konustu.
Hayvanlar HAYDI Polisleriyle Korunuyor
Konya’da Içisleri Bakanliginin talimatiyla Il Emniyet Müdürlügü bünyesinde kurulan Çevre, Doga ve Hayvanlari Koruma Büro Amirligi (HAYDI) ekipleri, hayvanlari kasten öldürme, iskence yapma, cinsel saldirida bulunma gibi olaylara müdahale ediyor. 2022 yilinda hayvanlara karsi islenen suçlar nedeniyle 60 kisiye 1 milyon 86 bin 152 lira idari para cezasi uygulandi.