Hayvansal Ve Tarimsal Üretimde Yeni Destek Modeli Yakinda Resmi Gazete'de Yayimlanacak

Hayvansal Ve Tarimsal Üretimde Yeni Destek Modeli Yakinda Resmi Gazete'de Yayimlanacak

Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, üretimde yeni destek modellerine iliskin, “Bitkisel üretimde, hayvansal üretimde, su ürünlerinde amaç verimli ve kaliteli üretim ve ülkemizin ihtiyacinin yani sira ihraç edebilir ürünler üretebilmeyi saglamak olacak. Insallah bu modelimiz Resmi Gazete’de birkaç gün içerisinde yayinlanmis olacak” dedi.

Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, Ankara’da Uluslararasi Hayvancilik Arastirma ve Egitim Merkezi’ni ziyaret etti. Ziyaretinde merkez hakkinda bilgi alip, merkezin içerisinde insa edilen 200 sigir kapasiteli sagmal ahir insaatini inceleyen Bakan Yumakli, hayvansal ve tarimsal üretimde gerçeklestirilmesi planlanan yeni destek modellerini açikladi.

Yumakli, Uluslararasi Hayvancilik Arastirma ve Egitim Merkezi’nin Türkiye’nin hayvansal üretimini daha da ileriye tasiyacak büyükbas, küçükbas, kanatli ve diger bazi hayvanlarla ilgili projeler yürüttügünü söyledi.

Kisa bir süre önce 2024-2028 yillarini kapsayan Hayvancilik Yol Haritasi’ni açikladiklarini hatirlatan Bakan Yumakli, suni tohumlama, yerli sperma üretimi, soy kütügü, ari isletme gibi verimliligi artirici destekleri çogaltma kararliliklarinin artirildigini ifade etti.

Gen kaynaklarinin yerinde korunmasi ve gelistirilmesi, halk elinde islah çalismalari, kaliteli yerli sperma üretimi gibi AR-GE faaliyetlerinin öneminin altini çizen Bakan Yumakli, “Içinde bulundugumuz bu merkez, tüm bunlar için son derece önemli bir islev görmekte. Hayvancilik yol haritamizin diger önemli ayagi da özellikle hayvancilik isletmelerinin dirençli, güçlü ve sürdürülebilir bir üretim modeliyle çalisabiliyor olmasi” ifadesini kullandi.

“Performansa dayali destekleme modeli olusturuldu”

Hayata geçirilen tarimsal ve hayvansal üretim planlamasina isaret eden Bakan Yumakli, “Yeni modelimizde destekleme tutarlari katsayilar üzerinden belirlendi ve performansa dayali bir destekleme sistemi olusturuldu. Destek konusu her üretim için degil, performansa dayali bir üretim için gerçeklesmis olacak. Bununla birlikte yeni destekleme programimizi temel hayvancilik ve ürün gelistirme destekleri olarak iki ana baslikta toplamistik. Temel hayvancilik destegi büyükbas ve küçükbas hayvancilik, aricilik ve ipek böcegi faaliyetlerinin desteklenmesinden olusacak” seklinde konustu.



“Ilave destekler verilecek”

Temel destek tutarlarinin da belirlendigini aktaran Bakan Yumakli, “Aile isletmeleri, genç girisimciler, kadin girisimciler, birinci derecede tarimsal örgüt üyeleri, planlama bölgelerinde bu isleri yapanlarda temel desteklerin üzerine ilaveten bu destekleri almis, kazanmis olacaklar. Ayrica suni tohumlama, soy kütügü, yerli ari isletmecilik gibi konularda da bütün bunlarin üzerine ilave destekler de verilmis olacak” diye konustu.



Ürün gelistirme destekleri

Ürün gelistirme desteklerindeki ana basliklari da siralayan Bakan Yumakli, “Çig süt ve besili erkek sigir üretim desteklerini kapsiyor olacak. Yine bu baslikta da aile isletmeleri, genç girisimciler, kadin girisimciler ilave desteklere sahip olmus olacaklar. Yeni destekleme modelimizin ilk kez verildigini özellikle kadinlar ve gençler için ifade etmek istiyorum. Ilave desteklerin onlari üretime tesvik ederken, ayni zamanda verimliligi arttirici kriterleri saglayan üreticilerimizin de bu desteklerden daha fazla faydalanacaginin altini çizmek istiyorum” ifadelerini kullandi.

Hayvansal ve tarimsal üretimde yeni destek modeli yakinda Resmi Gazete’de yayimlanacak

Bakan Yumakli, sözlerini söyle sürdürdü:

“Bitkisel üretimde, hayvansal üretimde, su ürünlerinde amaç verimli ve kaliteli üretim ve ülkemizin ihtiyacinin yani sira ihraç edebilir ürünler üretebilmeyi saglamak olacak. Insallah bu modelimiz Resmi Gazete’de birkaç gün içerisinde yayinlanmis olacak. Dünyanin, ülkemizin degisen ve gelisen sartlari var. Bunlari hepimiz çok yakindan takip ediyoruz. Dolayisiyla planli üretimi destekleyecek bu modelimiz.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile