Hazine ve Maliye Bakan Yardimcisi Nureddin Nebati, "Bakin ikinci çeyrek bitiyor, öncü göstergeler muhtesem. Bazin da etkisiyle yüzde 20'lerin üzerinde bir büyüme gerçeklesecek." dedi.
Gayrimenkul Yurt Disi Tanitim Dernegi'nin (GIGDER) 1. Olagan Genel Kurulu'nun açilisinda konusan Nebati, küresel salgin nedeniyle uluslararasi yatirimlarda, ekonomide ve ticarette yasanan sikintilardan bahsederek, Türkiye'nin tüm imkanlarini seferber ederek 675 milyar liralik Kovid-19 destegi sundugunu söyledi.
Salgin nedeniyle bütçeden sunulan dogrudan destegin 151 milyar lira oldugunu, yil sonunda 195 milyar liraya ulasacagini dile getiren Nebati, bu rakamin milli gelirin yüzde 3,5'ine denk geldigini anlatti.
Nebati, tüm olumsuz senaryolara ve söylemlere ragmen Türkiye'nin küresel salgin karsisinda çok hizli aksiyon alarak önemli kararlar açikladigini, ticaretin durmamasi için elinden gelen gayreti ortaya koydugunu kaydederek, bu sayede geçen yil Çin'den sonra en büyük büyümeyi sagladiklarini bildirdi.
Türkiye'nin ilk çeyrekte yüzde 7 büyüdügünü animsatan Nebati, sözlerini söyle sürdürdü:
"Bakin ikinci çeyrek bitiyor, öncü göstergeler muhtesem. Bazin da etkisiyle yüzde 20'lerin üzerinde bir büyüme gerçeklesecek. Lütfen dikkat edin. Hemen hemen 15 günde, 3 haftada bir uluslararasi kuruluslar güncelleme yapiyor Türkiye'nin büyüme tahmini ile ilgili. Bu yil yüzde 3'lerden baslattilar büyümeyi. Su anda rakamlari bir bir artiriyorlar. Yüzde 5'in üzerinde. Çok yakin bir zamanda yüzde 6'yi, yüzde 7'yi göreceksiniz. Niye? Türkiye diger ülkelerden farkli bir davranis sergiliyor. Inanilmaz ticari bir heyecan var."
- "Piyasada tahminlerimizin ötesinde bir canlanma var"
Bakan Yardimcisi Nebati, Türkiye'de küresel salgina ragmen açilan sirket sayisinin arttigini, karsiliksiz çikan çek oraninin minimumda kaldigini belirterek, istihdam rakamlarinda, sanayi üretim ve PMI endeksinde, ekonomiye güven endeksinde yasanan artislardan bahsetti.
Türkiye'nin üreticisi olmamasina ragmen günde 1 milyon doz asi yaptigini dile getiren Nebati, herkese asi olmasi tavsiyesinde bulundu.
Nebati, ihracatin ilk 6 ayda 105 milyar dolar, 12 aylik olarak da 199 milyar dolara ulastigini kaydederek, "Yil sonunu 200 milyar dolarin üstünde bir rakamla kapatacagiz. Türkiye üretiyor. Sanayi endeksleri onun için yüksek. Türkiye tüketiyor. Çünkü perakende sektörü basta olmak üzere bütün piyasada tahminlerimizin ötesinde bir canlanma var ve bütün bunlar turizm sektörüyle de insallah cari açigin kapatilmasina da çok önemli bir katki saglayacak." diye konustu.
Gayrimenkul sektörünün ekonomiye katkisindan bahseden Nebati, geçen yil baslatilan düsük oranli konut kredisi kampanyasinin getirilerini anlatti.
- "Vatandaslik için basvuran yatirimci sayisi 15 bini asti"
Nureddin Nebati, yabancilara konut satislarinda desteklerin artirilmasi gerektigini belirterek, "Su an itibariyla yabancilarin gayrimenkul için ödedigi rakam ortalama 151 bin dolar. Bunun yükselmesindeki etkenlerden birisi vatandaslik hakki." ifadesini kullandi.
Türkiye'ye vatandaslik hakki için basvuran yatirimci sayisinin 1 Temmuz itibariyla 15 bin 176'ya ulastigini dile getiren Nebati, su açiklamalarda bulundu:
"Gayrimenkul ve konut agirlikli olmak üzere fonlardan veya bankaya bir miktar para yatirarak elde edilmis olan bu basvurulardan 4,5 milyar dolar gelir elde edildi. 2 yil gibi bir sürede ve bu katlanarak gidecek. Bir tarafta sizler konutun satisinda gerekli adimlarinizi atarken öbür taraftan bizler de aldigimiz tedbirlerle insaat sektörüyle de daha önemli bir birliktelik saglamis olacagiz."
Nebati, ülkenin lehine hangi adim atilirsa atilsin yardimci olacaklarini, her türlü engeli kaldirmak için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini söyledi.
Gayrimenkulde yesil ve çevreci yatirimlara önem verilmesi çagrisinda bulunan Nebati, bu yönde atilan adimlarin Türkiye'yi öncü konuma getirecegini sözlerine ekledi.
Hazine Ve Maliye Bakan Yardimcisi Nebati Açiklamasi 'Ikinci Çeyrekte Büyüme Yüzde 20'Lerin Üzerinde Gerçeklesecek'
'Türkiye'ye vatandaslik hakki için basvuran yatirimci sayisi 1 Temmuz itibariyla (iki yil gibi bir sürede) 15 bin 176'ya ulasti. Gayrimenkul ve konut agirlikli olmak üzere fonlardan veya bankaya bir miktar para yatirarak elde edilmis olan bu basvurulardan 4,5 milyar dolar gelir elde edildi'