Hazine Ve Maliye Bakani Elvan, Gaziantep Is Dünyasi Ile Bulusma Programi'na Katildi Açiklamasi (1)

Hazine Ve Maliye Bakani Elvan, Gaziantep Is Dünyasi Ile Bulusma Programi'na Katildi Açiklamasi (1)

'Büyüme, ödemeler dengesi ve kamu maliyesi tarafi olumlu sinyaller veriyor' 'Bu ülkenin ihtiyaci düsük enflasyon ve kur istikrari. Fiyat istikrari olmaksizin, sürdürülebilir bir büyüme ve refah artisindan bahsedemeyiz' 'Merkez Bankasi, fiyat istikrarina odakli kararli durus sergilemeli. Disiplinli ve öngörülebilir politikalar enflasyonla mücadelede basari getirecek' 'Yilin ikinci çeyreginde de güçlü baz etkisinin etkisiyle çift haneli bir büyüme orani bekliyoruz'

Hazine ve Maliye Bakani Lütfi Elvan, büyüme, ödemeler dengesi ve kamu maliyesi tarafinin olumlu sinyaller verdigini belirterek, "Bu ülkenin ihtiyaci düsük enflasyon ve kur istikrari. Fiyat istikrari olmaksizin, sürdürülebilir bir büyüme ve refah artisindan bahsedemeyiz." dedi.

Elvan, Adalet Bakani Abdülhamit Gül'ün de katildigi, Güneydogu Anadolu Ihracatçi Birlikleri'nde düzenlenen "Gaziantep Is Dünyasi ile Bulusma Programi"nda, salgin nedeniyle sahalardan uzak kalmak zorunda kaldiklarini aktararak, salginin etkisinin azalmasiyla harekete geçtiklerini ifade etti.

Anadolu'nun nabzini tutmayi, buradaki görüs ve önerileri dinlemeyi son derece önemsediklerini anlatan Elvan, "Gaziantep denince, benim aklima gözü pek girisimciler, cesaretli ve yenilikten korkmayan sanayiciler geliyor. Son 15 senede ihracat hacmini 8 kat artirabilmis bir üretim altyapisindan bahsediyoruz. Ayni dönemde, Türkiye ihracatindaki artis 3 kata yakin gerçeklesmis. Ortaya koydugunuz bu basarili performans bile basli basina, bu sehrin dinamizmini, enerjisini ve gelecekte yapabileceklerini çok net gösteriyor." dedi.

- "Hizmetler sektörü hala zayif bir performans gösteriyor"

Bakan Lütfi Elvan, zorlu geçen 2020 yilinin ardindan küresel ekonomik aktivitenin yeniden toparlanmaya basladigini, üretim ve ticarete iliskin küresel verilerin, salgin öncesi seviyenin üzerine çikildigini gösterdigini söyledi.

Bu sektörel iyilesmenin tabana yayilmamis olduguna deginen Elvan, sunlari kaydetti:

"Örnegin hizmetler sektörü hala zayif bir performans gösteriyor, tabi bu zayif performans da istihdamdaki toparlanmayi etkiliyor. Ekonomik aktivite her ne kadar canli da olsa, salgin döneminin getirdigi bir takim yapisal sorunlar da var. Bunlardan birisi, küresel enflasyon baskisi. Uygulanan olaganüstü parasal genisleme politikalari, kuraklik, salginla artan stoklama egilimi ve tedarik zincirindeki aksamalarin da etkisiyle, tüm dünyada emtia fiyatlari yükselmeye basladi. Yil basindan bu yana, petrol fiyatlari yüzde 75, endüstriyel metaller yüzde 51 ve tarimsal emtialardaki fiyat artislari yüzde 44 olarak gerçeklesti. Bu durum özellikle para politikalari üzerinde bir baski unsuru olarak karsimiza çikiyor. Örnegin Amerika Merkez Bankasi tarafindan sözlü iletisimde sarf edilen tek bir kelime bile küresel finans piyasasinda ani bir dalgalanmaya sebep olabiliyor. Küresel enflasyonun yani sira, artan bütçe açiklari ve borçluluk oranlari da pek çok ülkenin önünde ciddi bir engel teskil ediyor."

- "Ikinci çeyrekte yüzde 20 civarinda büyüme bekliyoruz"

Lüfti Elvan, Türkiye'nin salgin sürecini basarili bir sekilde yürüttügünün altini çizerek, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan liderliginde proaktif politikalar izlendigini, dogru zamanda dogru aksiyonlar alinarak, kararli durustan taviz verilmedigini söyledi.

Kovid-19 ile mücadelede basta saglik çalisanlari olmak üzere, kamunun tüm birimlerinin is birligi içinde çalistigini aktaran Elvan, süreç boyunca salgindan etkilenen tüm kesimler için tedbirler aldiklarini, ihtiyaç ve gereksinimler çerçevesinde ilave adimlar atmaya da devam edeceklerini ifade etti.

Elvan, Kovid-19 asilamasinda yaklasik 45 milyon doz seviyelerine ulasildigini hatirlatarak, özellikle son haftalarda önemli bir ivmelenmenin kazanildigini aktardi.

Bu durumun çok kisa süre içerisinde turizm basta olmak üzere hizmetler sektörüne canlanma getirecegini düsündügünü ifade eden Elvan, söyle devam etti:

"Salginla mücadelede uyguladigimiz politikalar, hem geçen seneyi hem de bu yilin ilk çeyregini büyümeyle kapatmamizi sagladi. Yilin ikinci çeyreginde de güçlü baz etkisinin etkisiyle çift haneli bir büyüme orani bekliyoruz, ki yüzde 20'ler civarinda bir büyüme orani bekliyoruz ikinci çeyrek için. Yilin tamaminda ise yatirimlar, sanayi üretimi ve dis talebin de etkisiyle orta vadeli programda öngördügümüz seviyenin üzerinde bir büyüme oraniyla karsilasmamiz muhtemel. Ihracat tarafi da oldukça güçlü gidiyor, bu sene ihracatta 200 milyar dolarin üzerinde bir performansa imza atabilecegimizi öngörüyoruz. Geçtigimiz sene rekor düzeyde altin ithalati söz konusuydu, bu alanda subat ayinda yaptigimiz düzenlemelerin de etkisiyle altin ithalatinda önemli bir yavaslama görmeye basladik. Dolayisiyla iç talebin ilimli ve kontrollü bir sekilde devam etmesi ve turizm gelirlerinin artmasi sartiyla, cari açik tarafinda bu sene bir sorun görmüyoruz."

- "Merkez Bankasi, fiyat istikrarina odakli kararli durus sergilemeli"

Bakan Elvan, kamu maliyesi göstergelerinin de hedeflerle gayet uyumlu bir sekilde gittigini aktararak, konusmasini söyle sürdürdü:

"Bu sene için milli gelire oranla yüzde 3,5'lik bir bütçe açigi hedefi ortaya koyduk. Disiplinli politikalar sonucunda olusturacagimiz bu mali alani, vatandaslarimiz için kullanmaktan asla çekinmeyecegiz. Tabi bunu yaparken de orta vadeli bütçe hedeflerimizden sapmayacagiz. Kisaca özetlemeye çalistigim gibi, büyüme, ödemeler dengesi ve kamu maliyesi tarafi olumlu sinyaller veriyor. Peki sorun nerede? Sorun, enflasyonda ve döviz kurunun oynakliginda. Bu ülkenin ihtiyaci düsük enflasyon ve kur istikrari. Fiyat istikrari olmaksizin, sürdürülebilir bir büyüme ve refah artisindan bahsedemeyiz. Refah için büyüme, büyüme için yatirim, yatirim için de daha az belirsizlik, dolayisiyla da fiyat istikrari sart. Merkez Bankasi, fiyat istikrarina odakli kararli durus sergilemeli. Disiplinli ve öngörülebilir politikalar enflasyonla mücadelede basari getirecek. Bundan kimsenin süphesi olmasin. Enflasyonla mücadeleyi elbette sadece para politikasi perspektifinden de görmüyoruz. Maliye politikalarimiz ve yapisal önlemler de fiyat istikrarini destekler niteliktedir. Hatta gerekmesi durumunda, makro-ihtiyati tedbirleri almaktan da çekinmeyecegiz. Bizim amacimiz, toplumdaki her ferdin refahini artirmak. Bu amaç için, kaliteli bir büyüme patikasina ve daha adaletli gelir dagilimina ihtiyacimiz var. Iste tüm bu hedeflere ulasabilmek için, yüksek enflasyondan kurtulmamiz sart. Biz üzerimize düsen tüm görevleri sizlerin de destegi ile yerine getirmekte kararliyiz."

Üretim, istihdam, yatirim ve ihracatin olmazsa olmaz dörtlü sac ayagi oldugunu aktaran Elvan, bu alanlari desteklemek amaciyla bugüne kadar çok farkli vergi istisnalari ve tesvikler getirdiklerini animsatti.

Bakan Elvan, izlenilen politikalarda temel amacin sanayicilerin yüklerini hafifletmek oldugunu belirterek söyle konustu:

"Örnegin, Vergi Usul Kanunumuzda önemli degisiklikler yapacagiz. Bunlarin basinda iktisadi kiymetlerin degerlemesine iliskin düzenlemeler yer aliyor. Degerleme hükümlerini, ekonomide ve uluslararasi alanda yasanan gelismeleri de dikkate alarak güncelleyecegiz. Sirketlerin sermaye yapisini güçlendirici ve öz kaynakla finansmani tesvik edici düzenlemeler yapacagiz. Örnegin nakit sermaye artiriminda yüzde 50 olarak uyguladigimiz kurumlar vergisi indirimini, artirilan sermayenin yurt disindan getirilmesi durumunda yüzde 75 olarak uygulanmasina imkan veren bir düzenleme yapacagiz. Yeni yatirimlara yönelik tesvik programlarinda, hak edilen yatirima katki tutarinin, kurumlar vergisi haricindeki diger vergi ödemelerinden de belli oranda indirilebilmesine imkan saglayacagiz."

???????(Sürecek)
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile