Hazine ve Maliye Bakani Lütfi Elvan, "Türkiye, küresel ekonominin sayili üretim ve inovasyon merkezlerinden biri olabilir. Inanin bunun önünde hiçbir engel yok. Pandemide Türk sanayisi kendini ispatladi, en zor durumlarda bile müdahale kapasitesiyle gücünü gösterdi." dedi.
Elvan, Bursa Ticaret ve Sanayi Odasi (BTSO) Büyük Salonu'nda düzenlenen "Bursa Is Dünyasi ile Bulusma" programinda, hükümet olarak sanayicilerin yükünü alacak ve islerini hizlandiracak düzenlemeleri yapmakta kararli olduklarini söyledi.
Reform paketinde de yer alan sanayi için finansman, beseri sermaye, vergilendirme ve yatirim ortaminin iyilestirilmesi gibi alanlarda somut politikalari hayata geçireceklerini dile getiren Elvan, "Finansa erisimin sizler için ne denli kritik bir önem tasidigini biliyoruz. Buradan hareketle bankacilik sektörünün yani sira faizsiz finans sistemi ve sermaye piyasalarini daha da derinlestirecek politikalara hiz verecegiz. Katma deger üreten firmalarin hayatta kalmasini da çok önemsiyoruz. Bunun için bankacilik sektörümüzde firma rehabilitasyonlari için yeniden yapilandirma birimleri kurulmasini tesvik ediyoruz." diye konustu.
Elvan, sanayicilerin ara eleman bulma noktasinda karsilastiklari zorluklarin farkinda olduklarini belirterek söyle devam etti:
"Bu sorunu çözmek üzere çok önemli bir adim atiyoruz. Hazirliklarimizi büyük ölçüde tamamladik. Mesleki egitim merkezlerini gençlerimiz için çok daha cazip kilacagiz. Kalfalik döneminde alinan ücretlerde iyilesme saglayacak, bu merkezlerde egitim gören ögrencilerin ücretlerini kamu tarafi olarak biz karsilayacagiz. Böylece sizlerin üzerindeki yükleri kaldirmayi hedefliyoruz. Ülkemizin potansiyeline ve sizlerin yapabileceklerine çok büyük bir güven duyuyoruz. Türkiye, küresel ekonominin sayili üretim ve inovasyon merkezlerinden biri olabilir. Inanin bunun önünde hiçbir engel yok. Pandemide Türk sanayisi kendini ispatladi, en zor durumlarda bile müdahale kapasitesiyle gücünü gösterdi."
- "Dijitallesmeyi tesvik eden ve rekabet gücünü artiracak yatirimlara öncelik vermeli"
Sanayinin daha ileri tasinmasi adina sanayicilerden 4 temel beklentileri bulundugunu bildiren Elvan, sunlari söyledi:
"Birincisi, yüksek katma deger üreten, dijitallesmeyi tesvik eden ve rekabet gücünüzü artiracak yatirimlara öncelik vermenizi arzu ediyoruz. Bursa, sahip oldugu avantajlarla yerli, yabanci pek çok yatirimcinin hedef noktasi da olabilir. Dolayisiyla sizlerin proaktif olmanizda, uluslararasi is birligi imkanlarini zorlamanizda büyük faydalar bulunuyor. Ikincisi, borç-öz kaynak dengenizin daha dikkatli ayarlanmasi hususu. Ben katildigim tüm toplantilarda bu hususun özellikle altini çiziyorum. Ödeyebileceginiz kadar borç alin, büyük yüklerin altina lütfen girmeyin. Sirketleriniz sermaye piyasalarina açmak gibi farkli finansman imkanlarini da gündeminize alin. Ham madde ve emtia fiyatlarinin dünya genelinde arttigi, gelismis ülkelerde enflasyon beklentilerinin yükseldigi bir döneme giriyoruz. Gelismis ülkelerin merkez bankalarinin para politikalarinda degisiklige gidebilecegi bir ortamda, yurt disi piyasalarda oynakligin artabilecegini öngörmek gerekiyor. Bu nedenle bilanço yapimizi bu yeni döneme göre ayarlamamiz önem arz ediyor."
- "Türkiye, yesil devrimin öncülerinden biri olabilir"
Elvan, üçüncü beklentilerinin istihdam ve teknoloji dengesinin çok iyi kurulmasina özen gösterilmesi oldugunu belirterek söyle dedi:
"Is gücümüze yeni is imkanlari olusturmak kadar mevcut is gücü kabiliyetlerinin gelistirilmesi de kritik öneme sahip. Bu noktada Bursa, diger illerimize göre avantajli bir konumda. Ilimizdeki model fabrikanin gerek yalin üretim gerekse dijitallesme konusunda dönüstürücü bir fonksiyon üstlenecegini düsünüyorum. Sizlerin burada alacagi egitimler, verimlilik ve rekabet artisi olarak isinize geri dönecek, bundan emin olabilirsiniz. Dördüncü ve son olarak sanayinin yesil dönüsümü konusunu da odakli bir sekilde ele almamiz sart. Yesil teknolojiler, küresel çapta yeni ürünler ve piyasalar olusturmak için ciddi bir büyüme potansiyeli sunuyor. Küresel iklim degisikligi, tarim basta olmak üzere hayatimizin pek çok alanini etkilemeye basladi. Ülkelerin ve uluslararasi kuruluslarin da bu konudaki hassasiyeti günden güne artiyor. Önümüzdeki dönemde dis kaynaklara ve dis finansmana erisim sartlarindan birisi de yesil dönüsüm olacak. Dolayisiyla, bu konuyu asla iskalamamamiz gerekiyor. Türkiye, yesil devrimin öncülerinden biri olabilir."
- "TOGG, bu sektörün yarinlarini bugünden sekillendirme iddiasini ortaya koyuyor"
Türkiye'nin Otomobili Projesi'ne deginen Bakan Elvan, otomobillerin artik ulasim araci olmanin ötesinde yüksek teknolojili, elektrikli, otonom ve aga bagli akilli bir cihaza dönüstügünü dile getirdi.
Çevre ve emisyon alaninda getirilen yeni düzenlemelerin otomotiv sektöründe reformu zorunlu kildigini bildiren Bakan Elvan, sunlari kaydetti:
"Otomotiv sektöründe hem ana sanayinin hem de tedarik sanayinin hizla uyum saglamasini gerektirecek bir bakis açisina ihtiyaç var. Bu bakis açisina sahip olup harekete geçenler, otomotiv endüstrisinin yarinlarini da sekillendirecekler. Iste TOGG, bu sektörün yarinlarini bugünden sekillendirme iddiasini ortaya koyuyor. Burada gelistirilecek teknolojiler çevreyi kirletmeyen, elektrikli ve baglantili bir mobilite ekosistemini de hayata geçirecek. Daha da önemlisi ülkemiz tedarik sanayisi de bu dönüsüme ayak uyduracak. Bir sonraki adimda da gelistirdigimiz teknolojileri yurt disina ihraç edecegiz. Bir ülke sanayisi için bundan daha ilham verici bir örnek olabilir mi? Bursa'nin bu benzersiz dönüsüme öncülük edecek olmasi da hakikaten heyecan verici. Bugüne kadar aldigimiz kararlarda ve uygulamaya koydugumuz eylemlerde daima sizlerin talep ve gereksinimlerini göz önünde bulundurduk. Ülkemizi salgin sonrasi döneme en iyi sekilde hazirlamak için var gücümüzle çalisiyoruz. Seffafligi ve öngörülebilirligi daha da artirip, sizlerin yatirim kararlarina hiz kazandirmak istiyoruz. Önümüzdeki dönemde, ülkemizin üretim üssü Bursa sanayisine çok daha fazla görev düsecek. Bakanlik olarak her türlü fikir ve önerilerinize açigiz. Bu ülkenin gelismesi için çaba sarf eden, katma deger olusturan ve istihdam saglayan siz degerli girisimcilerimizin yaninda olmaya devam edecegiz."
BTSO Baskani Ibrahim Burkay da Bursa is dünyasinin talep ve beklentilerine iliskin bir konusma yapti.
???????Toplantiya, Bursa Valisi Yakup Canbolat, Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, milletvekilleri ve çok sayida is insani katildi.
(Bitti)
Hazine Ve Maliye Bakani Lütfi Elvan, Bursa'da Is Insanlariyla Bir Araya Geldi Açiklamasi (2)
'Türkiye, küresel ekonominin sayili üretim ve inovasyon merkezlerinden biri olabilir. Inanin bunun önünde hiçbir engel yok. Pandemide Türk sanayisi kendini ispatladi, en zor durumlarda bile müdahale kapasitesiyle gücünü gösterdi' 'TOGG, bu sektörün yarinlarini bugünden sekillendirme iddiasini ortaya koyuyor. Burada gelistirilecek teknolojiler çevreyi kirletmeyen, elektrikli ve baglantili bir mobilite ekosistemini de hayata geçirecek. Daha da önemlisi ülkemiz tedarik sanayisi de bu dönüsüme ayak uyduracak'