Hazine ve Maliye Bakanligi tarafindan Türkiye Istatistik Kurumu’nun (TÜIK), bu yilin ilk çeyregine iliskin gayrisafi yurt içi hasila (GSYH) tahmininin, zincirlenmis hacim endeksi olarak, bu yilin ilk çeyreginde geçen yilin ayni döneminde göre yüzde 7,3 artis göstermesine iliskin yazili açiklama yapildi.
Büyüme kompozisyonuna iç ve dis talebin dengeli bir sekilde katki verdigi belirtilen açiklamada, 2022 yilinin kalan döneminde de söz konusu büyümenin devam etmesi, sürdürülebilir büyüme ve makroekonomik dengeler açisindan oldukça önemli oldugu vurgulandi.
Açiklamada, 2022 yilinda küresel ticarette Ukrayna’daki savas kaynakli bir ivme kaybinin öngörülmesine karsin ihracatçilarin ürün ve pazar çesitlendirmedeki basarisinin ihracatin bu yil da kuvvetli seyredecegine isaret ettigi savunuldu.
Turizmde ilk çeyrekteki görünümün olumlu oldugu ve bu durumun yilin kalan döneminde de devam edecegi, yine bu durumun büyümeyi destekleyecegi öngörülen açiklamada, enerji basta olmak üzere emtia fiyatlarindaki artislarin, Ukrayna’daki savas nedeniyle küresel tedarik zincirinde yasanan ilave aksamalarin ticaret ortaklarinin büyümesi üzerine etkisi ve gelismis ülke para politikalarinin bu yil için baslica risk kaynaklari olduguna isaret edildi.
Açiklamada, yüksek katma degerli, sürdürülebilir, dengeli, kapsayici ve vatandaslara refah artisi saglayan söz konusu büyüme performansini kalici hale getirmeyi en önemli olarak belirlendigi kaydedilerek, Türkiye’nin üretim potansiyelinin artirilmasi için ekonominin tüm paydaslariyla is birligi içerisinde çalismaya devam edilecegi vurgulandi.
Hazine Ve Maliye Bakanligi Açiklamasi 'Büyüme Performansini Kalici Hale Getirmek En Önemli Hedeflerimizdendir'
Hazine ve Maliye Bakanligi tarafindan, gayrisafi yurt içi hasila tahmininin zincirlenmis hacim endeksi olarak, bu yilin ilk çeyreginde geçen yilin ayni döneminde göre yüzde 7,3 artis göstermesine iliskin, yüksek katma degerli, sürdürülebilir, dengeli, kapsayici ve vatandaslara refah artisi saglayan söz konusu büyüme performansini kalici hale getirmeyi en önemli olarak belirlendigi kaydedildi.