Uludağ İhracatçı Birlikleri ( UİB ) Genel Sekreterliği Toplantı Salonu ' nda Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ( DETKİB ) , Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ( EHKİB ) , İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri ( İTKİB ) , Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ( UHKİB ) başkanlarının katılımıyla , ' Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Sektör Kurulu Toplantısı ' gerçekleştirildi .
İstihdam ve ihracat rakamlarına yönelik hedeflerin açıklandığı toplantıda ' Rotamız tam yol ileri ' diyen Uludağ İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı ve Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Şankaya , ihracat yapmaktan vazgeçmeyeceklerini söyledi .
Türkiye ' nin 2023 İhracat Stratejisi kapsamında 500 milyar dolarlık ihracat hedefi içerisinde hazır giyim sektörünün kendisine çok güçlü bir perspektif çizmesi gerektiğini vurgulayan Şankaya , " Hazır giyim sektörü olarak 2023 yılı için 60–70 milyar dolarlık bir ihracat değeri öngörüyoruz . Uzun yıllardır hazır giyim sektörü ülke ihracatında en büyük gurur kaynaklarından biridir . Bundan 10 yıl sonra Türkiye ' nin dünya çapında bir üretim ve ihracat üssü olacağına inanıyoruz . Bu kapsamda da sektörümüzde 1 , 5 milyon kişilik istihdam oluşturmayı hedefliyoruz . " dedi .
" SİLİKOZİS İSTİSMARINA İZİN VERİLMEMELİ "
Son haftalarda gündemde yer alan ' Silikozis ' hastalığına da değinilen toplantıda , Türkiye aleyhine oluşabilecek tartışmalardan uzak durulması gerektiği kaydedildi . Sektör kurulu üyeleri şu açıklamayı yaptı : " Denim ihracatının 2 milyar dolara yaklaştığı bugünlerde ülkemiz aleyhine oluşacak tartışmalara mahal verilmemelidir . Bu hassas konunun uluslararası boyutta suiistimal edilmesinin önüne geçilmeli ve aynı zamanda çalışan sağlığı ile ilgili genelgenin etkin şekilde uygulanması konusunda tüm ihracatçılar sorumluluklarını yerine getirmeli . "
" RUSYA , İHRACATÇILARIMIZI MAĞDUR EDİYOR "
Türk ihraç ürünlerine karşı Rusya gümrüklerinde uygulanan aşırı kontrollere de değinilen toplantıda , söz konusu kontrollerin Rusya ile ticaret yapmaya çalışan ihracatçılarımızı mağdur ettiğini ve iki ülke arasındaki ticareti engeller duruma getirdiği belirtildi . UHKİB YK Başkanı Şenol Şankaya şu değerlendirmeyi yaptı :
" Bu konuda bir çözüm oluşturulabilmesi için ilgili kamu görevlilerine büyük sorumluluk düşüyor . Daha önce imzalanan protokollerin gereğinin yerine getirilmesi için ihracatçıların ve kamu otoritelerinin ısrarcı olması sorunun çözümü için çok önemli . Ayrıca Rusya tarafından tekstil , hazır giyim ve deri ürünlerine uygulanan çok yüksek oranlı gümrük vergileri ile referans fiyatların hükümetlerarası görüşmeler ile makul seviyelere indirilmesi gerekmektedir . "