Hazir Giyim Ve Konfeksiyon Sektörü 2021'I Üç Rekorla Kapatti
Hazir giyim ve konfeksiyon sektörü, 2021’de 51 bin yeni istihdam olusturarak çalisan sayisini 659 binin üzerine çikarirken, cari açigin kapatilmasina verdigi 18 milyar dolarlik katki ile de fark olusturdu.
Katma degerli üretimi, istihdama katkisi, ülke ekonomisine kazandirdigi net döviz getirisi ile Türkiye’nin stratejik sektörleri arasinda yer alan hazir giyim ve konfeksiyon endüstrisi, 2021’i üç rekor ile kapatti. Yillik ihracatini 3 milyar dolardan fazla artirarak ilk kez 20 milyar dolarin üzerine tasiyan sektör, cari açigin kapatilmasina da 18 milyar dolardan fazla katki verdi. Sektör üçüncü rekora ise istihdamda imza atti. 2021’de yaklasik 51 bin kisi için yeni istihdam olusturan sektör, sadece üretimde çalisan sayisini 659 binin üzerine çikardi.
Istanbul Hazir Giyim ve Konfeksiyon ihracatçilari Birligi (IHKIB) Baskani Mustafa Gültepe, yaptigi açiklamada sektör olarak 2021’de basarili bir performans ortaya koyduklarini söyledi.
Yil boyu devam eden ham madde krizine ragmen hazir giyim ve konfeksiyon ihracatinin yüzde 18,3 artisla 20 milyar 250 milyon dolara ulastigini bildiren Gültepe, söyle devam etti:
“Kapasite kullanim oranimiz aralikta yüzde 83,2’ye ulasti”
“Küresel tedarik zincirindeki degisimin de etkisiyle özellikle yilin ikinci yarisindan itibaren siparislerde yogun bir artisla karsi karsiya kaldik. Kapasite kullanimimiz Aralik ayinda yüzde 83,2’ye ulasti. Talebe yetisebilmek için kapasite artiran firmalarimizin yeni yatirimlari ile yaklasik 51 bin kisilik yeni istihdam olusturduk. Böylece üretimde çalisan sayimizi 659 binin üzerine çikardik. Yogun talep ve üretime paralel olarak ihracatta da yedi yil aradan sonra büyük bir siçrama yakaladik. 2021’de hazir giyim ve konfeksiyon ihracatimizi geçen yila göre yüzde 18,3 artisla 20 milyar 250 milyon dolara tasidik. Ülkemize net 18 milyar dolarin üzerinde döviz kazandirdik. Eger ham maddeye erisim sorunlari nedeniyle siparisleri geri çevirmek zorunda kalmasaydik, daha yüksek oranli bir ihracata ulasabilirdik. 2021’de Almanya ve Ispanya basta olmak üzere AB ülkelerine ihracatimizdaki yüzde 20’lik artisin altini özellikle çizmek istiyorum. Son yillarda istikrarli sekilde yükselen ABD’ye ihracatimizin da yüzde 19,8 artisla 1 milyar dolar sinirina yaklasmis olmasini çok önemsiyorum. AB ve ABD’ye ihracatta yakaladigimiz yükselis trendinin devam edecegini öngörüyorum. Olaganüstü sorunlarla karsilasmazsak 2022 için koydugumuz en az 23 milyar dolarlik ihracat hedefimizi rahatlikla yakalayip geçecegimize inaniyorum. Türkiye son yillardaki atilimlariyla küresel alicilar tarafindan hazir giyim tedarikinde en önde gelen üç ülke arasinda gösteriliyor. Uluslararasi arenadaki bu avantajimiz sayesinde orta vade için koydugumuz 33 milyar dolarlik ihracat hedefimize de kisa zamanda ulasacagiz.”
“Bu yil en az 50 bin kisilik yeni istihdam olusturabiliriz”
Gültepe, Türkiye’de toplam hazir giyim ihracatinin yaklasik yüzde 70’ini IHKIB üyelerinin gerçeklestirdigini bildirdi. Sektörün amiral gemisi olarak ihracatçi firmalari pandemi ile birlikte hizlanan degisim ve dönüsüme hazirlamak için çesitli projeler yürüttüklerini bildiren Gültepe, söyle devam etti:
“Moda endüstrisinde yeni dönem iki temel dinamik üzerinde sekilleniyor. Birincisi dijitallesme, ikincisi ise sürdürülebilir ve çevre dostu üretim. Biz bu iki konu üzerinde yillardir çalisiyoruz. Firmalarimizin dijital dönüsümüne öncülük etmek üzere AB’nin 10 milyon euroluk hibe destegi ile ‘Tasarimdan Üretime Hazir Giyim Sektörü’nün Dijital Dönüsümü Projesi’nde sona yaklasiyoruz. Proje çerçevesinde kurdugumuz Dijital Dönüsüm Merkezi’ni sektörümüzün hizmetine sunduk. Yine AB’nin hibe destegi ile sektörde karbon ayak izini azaltma hedefiyle hazirladigimiz projemizde onay sürecinin tamamlanmasini bekliyoruz. Yesil Mutabakat’a uyum için ‘Türkiye Hazir Giyim Sürdürülebilirlik Stratejisi’ çalismasini baslattik. Biz Istanbul’u moda merkezi, Anadolu’yu üretim üssü yapmak için çalisiyoruz. Yatirim tesviklerini firsata dönüstürerek Anadolu’yu çevre dostu üretim kapasitesine sahip yesil fabrikalarla donatmalari yönünde firmalarimiza rehberlik ediyoruz. Ülkemize yönelen siparisleri karsilayabilmek için çok hizla kapasite artiracak yatirim yapmamiz gerekiyor. Ancak özellikle ham madde maliyetlerindeki artis nedeniyle sektör bir süredir finansman sikintisi çekiyor. Uygun maliyetli krediye erisim konusunda önümüz açilirsa yatirimlari hizlandirip bu yil da en az 50 bin yeni istihdam imkâni olusturabiliriz.”
“Istanbul hazir giyim ve moda fuari ile bir hayali gerçege dönüstürüyoruz”
Mustafa Gültepe, sektör için yillardir hayal olan Istanbul’da uluslararasi hazir giyim fuari projesini de Subat ayinda gerçege dönüstüreceklerini bildirdi. IHKIB çatisi altinda fiziki ve sanal fuarlar organize etmek üzere ‘Istanbul Fashion Connection’i (IFCO) kurduklarini hatirlatan Gültepe, “Aralik ayinda düzenledigimiz sanal fuarimiza katilan firmalarimizi dünyanin dört bir yanindan binlerce nitelikli alici ile bulusturduk. 9 - 11 Subat tarihleri arasinda da fiziki olarak Istanbul Hazir Giyim ve Moda Fuarimizi gerçeklestirecegiz. Istanbul Ticaret Odasi’nin (ITO) is birliginde düzenleyecegimiz fuarda 300’ü askin firmamizi dört kitadan alicilarla bulusturacagiz. Istanbul Fuar Merkezi’nde 20 bin metrekarelik alanda düzenleyecegimiz organizasyonumuzu, Cumhuriyetimizin 100’üncü yilini kutlayacagimiz gelecek yil 100 bin metrekarelik alanda gerçeklestirmeyi planliyoruz” diye konustu.
Türkiye hazir giyim sektörü ile ilgili rakamlar söyle açiklandi:
Ihracat: 20 milyar 250 milyon dolar
Cari açiga katki: 18 milyar dolar
2021’de olusturulan istihdam: 50,8 bin (Ocak - Ekim)
Üretimde toplam istihdam: 659,4 bin (Ekim 2021)
Kg/ihracat birim fiyati: 13,2 dolar (Türkiye ortalamasi 1,3 dolar)