Haziran Ayı Enflasyonu

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, "Türkiye geneline göre 26 bölge arasında Batı Akdeniz bölgesi enflasyon bakımından aylık bazda 17'nci, altı aylık bazda beşinci ve yıllık bazda ise 21'inci bölge konumunda yer almıştır" dedi.

Budak, yaptığı yazılı açıklamada, 2013 Haziran ayı enflasyonunun önceki aya göre TÜFE'de yüzde 0,76, ÜFE'de yüzde 1,46 açıklandığını hatırlattı. Yıllık enflasyonun ise tüketici fiyatlarında yüzde 8,30, üretici fiyatlarında yüzde 5,23 artış gösterdiğini kaydeden Budak, gıda ve akaryakıt fiyatlarına dayanan artışın, enflasyonu yeniden yıllık yüzde 8'lik banda yükselttiğine işaret etti.

Haziran ayı enflasyonunun TÜFE'de son 12 yılın, ÜFE'de son 7 yılın en yüksek aylık enflasyonu olduğuna değinen Budak, haziran ayı gıda enflasyonunun da son 20 yılın en yüksek rakamlarına ulaştığının altını çizdi. Haziran ayı ÜFE oranının da son 7 yılın en yüksek oranı olduğunu vurgulayan Budak, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"TÜFE artışında biber, patates, yumurta ve alkolsüz içeceklerin rol oynadığı, artışın belirli ölçüde sezonluk fiyat artışı olduğu görülse de önceki aylarda kredi kullanımında artışa bağlı olarak ortaya çıkan kısmı canlanmanın enflasyonist etki yarattığı açıktır. Yine de bu denli yüksek artışın açıklanması güçtür. Bu nedenle içerideki siyasi gerginlik ve piyasalardaki FED gerginliğinin fiyat beklentilerini bozduğunu ve fiyatlarda da gerilim yarattığını söyleyebiliriz. Gıda enflasyonu temmuz ve ağustos aylarında düşüşe geçse bile döviz kurundaki artışın fiyatlara yansıması ile enflasyon hedefleri değişecektir. Enflasyon ve buna bağlı olarak faiz oranlarındaki gelişmelerin ekonomideki tüm göstergeleri etkiyeceği görülmektedir. Ekonomide enflasyonla büyüme beklentilerinin de bozulması, sorunların artacağına işaret etmektedir."

Budak, ekonomideki gerilimin düşürülmesi için Merkez Bankasının faiz politikası dışında önlemleri de devreye alması ve siyasi gerilimin düşürülmesinin gerekli olduğunu ifade etti.

Uluslararası ekonomik konjonktürün Türkiye'yi olumsuz etkileyecek yönde değiştiğinin de altını çizen Budak, bu ortamda ekonomiye ayrıca siyasi gerilimin yükünün yüklenmemesini istedi.

- Zam şampiyonu şoför eğitim kurs ücreti

ATSO Başkanı Budak, ana harcama grupları itibarıyla bir ay önceye göre en yüksek artışın yüzde 1,99 ile eğitim grubunda görüldüğünü, en yüksek düşüşün ise yüzde 1,74 ile giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleştiğini kaydetti.

Haziran ayının zam şampiyonunun yüzde 95,56 ile şoför eğitim kurs ücreti olduğuna işaret eden Budak, yurt içi bir hafta ve daha fazla süreli turların fiyatının ise haziranda yüzde 46,95 oranında arttığını bildirdi.

Yıllık bazda enflasyonun yüzde 35,34'lük ağırlığa sahip alkollü içecekler ve tütün, gıda ve alkolsüz içecekler ve lokanta ve oteller gruplarında daha yoğun gerçekleştiğine işaret eden Budak, özellikle geçen yılın aynı ayına göre TÜFE'de en yüksek artışın yüzde 16,09 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleştiğini açıkladı.

Üretici fiyatlarında da fiyat artışlarının, tarım sektöründe aylık bazda yüzde 3,38 ve yıllık bazda yüzde 4,28, sanayi sektöründe ise aylık bazda yüzde 1,07 ve yıllık bazda yüzde 5,41 artış olduğunu belirten Budak, açıklamasına şöyle devam etti:

"Bölgemizdeki TÜFE oranı, aylık yüzde 0,84, altı aylık yüzde 4,46 ve yıllık bazda yüzde 7,98'dir. Bu oranlara göre Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz bölgesinin aylık ve altı aylık bazda Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu, yıllık değerlendirmede ise ortalamanın altında kaldığı görülmüştür. Özellikle eğitim alanında Türkiye'de aylık bazda yüzde 1,99'luk artış meydana gelirken, bölgemizde ise bu artış yüzde 3,17 olarak gerçekleşmiştir. Konut, ev eşyası, sağlık, ulaştırma, lokanta-oteller harcama grupları da ortalamanın üzerinde kalmıştır. Bölgemizde haziran ayı enflasyonunu 2007 yılından itibaren eksi seviyelerde devam ederken, 2013 yılı Haziran ayında artışa geçtiği görülmektedir. Türkiye geneline göre 26 bölge arasında Batı Akdeniz bölgesi enflasyon bakımından aylık bazda 17'nci, altı aylık bazda beşinci ve yıllık bazda ise 21'inci bölge konumunda yer almıştır."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile