Türkiye Istatistik Kurumu, Nisan ayi enflasyon rakamlarini açikladi.
Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Nisanda aylik bazda yüzde 3,18, Yurt Içi Üretici Fiyat Endeksi (YI-ÜFE) yüzde 3,60 artis gösterdi. Yillik enflasyon tüketici fiyatlarinda yüzde 69,80, yurt içi üretici fiyatlarinda yüzde 55,66 olarak gerçeklesti. Nisanda 12 aylik ortalamalar dikkate alindiginda, tüketici fiyatlari yüzde 59,64, yurt içi üretici fiyatlari yüzde 45,83 artti.
Son enflasyon rakamlari hakkinda degerlendirmelerde bulunan Istanbul Beykent Üniversitesinden Ekonomist Doç. Dr. Batuhan Tufaner, “Haziran ayi sonrasinda enflasyonda bir gerileme görmemiz muhtemel” dedi.
Doç. Dr. Batuhan Tufaner, “Aylik bazda en fazla artisin alkollü içecek ve tütün grubunda oldugunu görüyoruz. Bu ürünlere yapilan zamlar nedeniyle beklenen bir sonuç oldugu ifade edilebilir. Yillik bazda bakildiginda ise, TÜFE’deki yükselisin en önemli kaynaginin hizmet sektörü olmaya devam ettigini görüyoruz. En fazla artis sirasiyla egitim, oteller ve ulasim sektörlerinde yasandi. Diger taraftan, üretici enflasyonunun da hizlandigini görülüyor. Dolayisiyla, enflasyonun bir nedeninin de girdi maliyetlerinde yasanan artislar olmaya devam ediyor. Mayis ayinda enflasyonda zirve noktasini görmüs olacagiz. Haziran ve sonrasinda ise hem baz etkisinin hem de uygulanan sikilastirici politikalarin etkisiyle enflasyonda bir gerileme görmemiz muhtemel” seklinde konustu.
“Yilin ilk 4 ayinda dis ticaret açigi yüzde 30 civarinda azalmis durumda”
Ithalat ve ihracat rakamlarina da deginen Doç. Dr. Batuhan Tufaner “Sikilastirici politikalarin etkilerini göstermesi dis ticaret açigini azalmaya devam edecektir” diyerek sözlerini söyle sonlandirdi;
“Dis ticaret verilerine baktigimizda ise, 2024 yilinin ilk 4 ayinda geçen yilin ayni dönemine göre ihracatin yüzde 2,7 arttigini, ithalatin ise yüzde 8,9 oraninda azaldigini görüyoruz. Dolayisiyla, yilin ilk 4 ayinda dis ticaret açigi yüzde 30 civarinda azalmis durumda. Önümüzdeki süreçte hem uygulanan sikilastirici politikalar hem de uluslararasi jeopolitik gelismeler dis ticaret verileri üzerinde etkili olacaktir. Özellikle, üretimin en önemli girdilerinden biri olan petrol fiyatlarinin ve altinin uluslararasi jeopolitik gelismelerle yakindan iliskili oldugunu biliyoruz. Diger taraftan, altina olan yurtiçi talep ithalatimizda önemli bir pay tutmaya devam ediyor. Bu baglamda, jeopolitik gerilimlerin azalmasi ve yurtiçinde uygulanan sikilastirici politikalarin etkilerini göstermesi dis ticaret açigini azalmaya devam edecektir.”
'Haziran Sonrasinda Enflasyonda Bir Gerileme Görmemiz Muhtemel'
Türkiye’nin Nisan ayi enflasyon rakamlari belli oldu. Türkiye Istatistik Kurumu’nun (TÜIK) açikladigi rakamlara göre, Nisan ayinda enflasyon aylik yüzde 3,18, yillik bazda ise 69,80 olarak gerçeklesti. Açiklanan rakamlara göre degerlendirmelerde bulunan Ekonomist Doç. Dr. Batuhan Tufaner , “Mayis ayinda enflasyonda zirve noktasini görmüs olacagiz. Haziran ve sonrasinda ise hem baz etkisinin hem de uygulanan sikilastirici politikalarin etkisiyle enflasyonda bir gerileme görmemiz muhtemel” dedi.