HDK 6. Genel Kurulu Sonuç Bildirgesi

Bildirgeden: 'HDK Genel Kurulu, halklarımızın demokratik, özgürlükçü, eşitlikçi, çoğulcu, özyönetimci, sosyal ve ekolojik bir anayasa için mücadele hedefiyle harekete geçmesi, bir demokratik anayasa hareketinin oluşması ve anayasa yapım sürecinde belirleyici rol oynaması için en küçük birimlerden başlayarak etkin çaba içinde olacaktır'.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) 6. Olağan Genel Kurulu Sonuç Bildirgesi'nde, kongrenin demokratik bir anayasa hareketinin oluşması ve anayasa yapım sürecinde belirleyici rol oynaması için en küçük birimlerden başlayarak etkin çaba içinde olunacağı belirtildi.

HDK'dan yapılan yazılı açıklamada, 6. Genel Kurul toplantısının, 40 ilden 600'e yakın delegenin katılımıyla dün gerçekleştirildiği hatırlatıldı.

Genel Kurul sonuç bildirgesinde, acilen bir demokrasi cephesi inşa edilmesi için çağrısı yapılarak, yaşanan çatışmaların asli sorumlusunun Cumhurbaşkanı ve AK Parti Hükümeti olduğu ileri sürüldü.

Bildirgede, şunlar ifade edildi:

'HDK Genel Kurulu tüm demokrasi, emek ve barış güçlerini, STK'ları, yurttaş girişimlerini, demokratik örgütleri, aydınları, sendika ve meslek odalarını, siyasi partileri, akademik çevreleri ve vicdan sahibi bütün yurttaşları barış içinde yaşama hakkını güvence altına alacak demokratik, eşitlikçi ve özgürlükçü yeni bir anayasa kampanyası da dahil bütün yöntemleri değerlendirerek barış için acilen seferber olmaya, barış dilinin ve söyleminin medya ve kamusal alana hakim kılınması için seferber olmaya çağırır.'

Bildirgede, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin de şu görüşlere yer verildi:

'HDK Genel Kurulu, halklarımızın demokratik, özgürlükçü, eşitlikçi, çoğulcu, öz yönetimci, sosyal ve ekolojik bir anayasa için mücadele hedefiyle harekete geçmesi, bir demokratik anayasa hareketinin oluşması ve anayasa yapım sürecinde belirleyici rol oynaması için en küçük birimlerden başlayarak etkin çaba içinde olacaktır.'

-Türkiye'nin Suriye politikası

Demokratik Toplum Kongresi'nin 26-27 Aralık'ta Diyarbakır'da yapılan Olağanüstü Genel Kurulu'nda açıklanan 'Öz yönetim Deklarasyonu'na destek verilen bildirgede, 'HDK Genel Kurulu, bütün bileşenlerini Türkiye'nin batısındaki, toplumsal, politik, kültürel, demografik, kentsel ve ekonomik koşullara özgü öz yönetim modellerini tartışmak ve kararlaştırmak üzere en kısa sürede konferanslar ve çalıştaylar düzenlemeye çağırır' ifadesi kullanıldı.

Türkiye'nin Suriye politikasının eleştirildiği bildirgede, demokratik çözüm yolunun desteklenmesi çağrısı yapıldı.

Bildirgede, Türkiye'deki Suriyeli göçmenlere uluslararası geçerliğe sahip mülteci statüsü tanınması ve anavatanlarına dönecekleri koşullar oluşturularak Suriye'nin yeniden kuruluşu doğrultusunda çaba gösterilmesi istendi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile