Mecliste SYRIZA heyetini kabul eden Demirtaş, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Yunanistan halkının zor günlerden geçtiğine işaret eden Demirtaş, SYRIZA'nın bu zor günlerde ciddi bir sorumluluk üstlendiğini bildirdi.
Demirtaş, "Dünya genelinde büyük bir heyecan yarattı. Sol, ezilenler ve yoksullar adına SYRIZA'nın yarattığı umudun başarıya dönüşmesini bizde canı gönülden istiyoruz" dedi.
Demirtaş, SYRIZA ile kurumsal ilişkiler geliştirmeyi arzuladıklarını vurgulayarak, heyetin de bu amaçla burada olduğunu söyledi.
Heyet adına açıklama yapan SYRIZA Merkez Kurul Sekreteri Panagiotis Rigas kabulden dolayı teşekkürlerini iletti. Rigas, görüşmelerinin her iki ülkenin sorunlarına çözüm konusunda katkıda bulunduğuna inandıklarını kaydetti.
Açıklamanın ardından gazetecilerin "ABD'de Tayyip Erdoğan'a İmralı ile ilgili doğru bilgi verilmediğini söylediniz. Bundan kastınız nedir" sorusuna Demirtaş, şu yanıtı verdi:
"Ben kendi heyetinin kendisini çok kapsamlı bilgilendirmediğini düşünüyorum. İmralı tartışmalarına biz bizzat katılıyorduk. Bizim avantajımız buydu. Bütün detaylarıyla konuya hakim oluyorduk. Konu kendisine aktarılırken çok daha kısa, özet ve kendisinin hoşuna gideceği şekilde aktarılıyordu. Hiçbir şeyden bilgisi yoktu gibi anlaşılmasın. Detayları belki bilmiyordu ve kafasında farklı bir süreç beklentisi oluşturdular. Kürt sorununu çözüm perspektifine bakıldığında detayları bilseydi süreci daha erken bitirirdi herhalde. Kürt sorununun çözümünde PKK'nın silahları bırakmasını anlıyor. Başka hiçbir şey anlamıyor. Kürtlerin hakları ve demokrasi sorunuyla ilgili kafasında hiçbir proje olmadığı ortaya çıktı. Kendi heyeti de burada bakanlıklarda yaptığımız tartışmaları herhalde kendisine aktarmamış olacaklar ki 'Ne müzakeresi' demeye başladı. Oysa o tartışma süreçlerinin hepsi bizlerin katkısı ile oluşturulmuş süreçlerdi."
Başkanlık sistemi konusunda HDP ve Öcalan arasında ayrım olup olmadığı yönündeki soruyu yanıtlayan Demirtaş, böyle bir ayrımın olmadığını belirtti. Demirtaş, "Öcalan ile yakın bir dönemde tartışma imkanı bulamadık. Kendi görüşlerini öğrenme imkanlarımız yok. O günkü tartışmalara dair biz farklı görüşte felan değildik. Kendisi, demokratik bir sistemin desteklenebileceğini belirtti. Tek adam, diktatörlük, baskıcı bir sisteme karşı direniş içinde olacaklarını belirtti. Bugün biz de farklı bir şey söylemiyoruz. Tek adam sistemi, diktatörlük gibi ismine başkanlık veya başka bir şey deseler, partili cumhurbaşkanı bile deseler biz baskıcı tek adam sistemine karşıyız. Bu konuda Öcalan ile farklı düşünmedik" diye konuştu.
-Eş genel başkanlar değişmeyecek
Kongrede aday olup olmayacağına ilişkin soruya Demirtaş, "eş başkanlar olarak kendilerinin bunu tartışmak istediklerini ancak partinin bu konuyu tartışmak istemediğini ve mevcut eş genel başkanların devamı konusunda ısrarcı olunduğunu" ifade itti. Demirtaş, Türkiye'nin 1 Kasım'dan itibaren istikrarlı bir gün görmediğini ileri sürerek, HDP'nin artık Türkiye için çok daha önemli bir partiye dönüştüğünü bildirdi.
Demirtaş, Musul'daki Türk askerinin nöbet değişimiyle ilgili bir soruya, şu karşılığı verdi:
"Bunların hepsi gerilimi ve savaşı esas alan dış politika hamleleridir. Türkiye, Davutoğlu yönetiminde giderek savaşa sürüklenen bir ülke durumundadır. Suriye'de ve içeride bu şekilde davranmıştır. Görünen o ki Türkiye'yi bu Ortadoğu bataklığına AKP sürüklemede kararlıdır. Biz bu politikaları tehlikeli ve yanlış görüyoruz. Şu anda Kürt sorunuyla ilgili diyalog kanalları sonuna kadar açık ama bunu kullanmıyor. Ne yapıyor? Her gün içeride ve dışarıda operasyon yapıyor. Bu Musul için de geçerlidir."
ABD temaslarında ABD yönetiminin çözüm sürecinin devamına ilişkin kendilerine bilgi aktarmasının sorulması üzerine Demirtaş, bu görüşün ABD'nin resmi görüşü olduğunu ve kendileri ile yapılan görüşmede de bu aktarımın yapıldığını söyledi. Demirtaş, "yaşananların görülmesi gerektiğini ve yeniden müzakere masasına dönülmesini" istedi.
HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, "Diyarbakır ve birçok yerde sokağa çıkma yasağı devam ediyor. HDP çatışmalar devam ederse nasıl bir pozisyon alacak" sorusuna "hükümetin müzakere yolunu tercih etmesi durumunda HDP'nin bunu desteklemeye hazır olduğunu" belirtti.
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin Türkiye'ye yapacağı ziyaretin sorulması üzerine Demirtaş, ziyaretin detaylarını bilmediklerini vurgulayarak, ziyaretin hayırlı olması temennisinde bulundu.
Demirtaş, "Başbakan Davutoğlu'nun liderler turu yapması bekleniyor. Yeni Anayasa ve içtüzük gündemde. Davutoğlu'nun mini anayasa paketi önerisi var. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusuna şöyle yanıtladı:
"Gelirse hepsini Başbakan ile konuşuruz. Tartışmaya ve konuşmaya açığız. Her konuyu tartışabiliriz. Yeter ki savaş politikalarından ve çatışma dilinden vazgeçilsin. Her türlü diyalog kanalını açık tutacağız. Partimize tekliflerini sunarlar, yetkili kurullarda değerlendirip karar veririz."
HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş Açıklaması
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Öcalan ile başkanlık konusunda görüş farklılıklarının bulunmadığını belirterek, "Tek adam sistemi, diktatörlük gibi ismine başkanlık veya başka bir şey deseler, partili cumhurbaşkanı bile deseler biz baskıcı tek adam sistemine karşıyız. Bu konuda Öcalan ile farklı düşünmedik" dedi.