HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın Mardin'de 3 Şubat tarihinde yaptığı konuşmada, 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini alenen aşağıladığı' iddiasıyla 2 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü.
Mardin Cumhuriyet Başsavcılığınca Demirtaş hakkında açılan dava, 1. Asliye Ceza Mahkemesinde görülmeye başlandı.
Duruşmaya, Demirtaş, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hakkındaki terör soruşturması kapsamında gözaltına alındıktan sonra 'silahlı terör örgütüne üye olmak' ve 'suç işlemeye alenen tahrik etmek' suçlarından tutuklu bulunduğu Edirne F Ti pi Kapalı Cezaevi'nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.
Duruşmada, Demirtaş hakkında hazırlanan iddianamede isnat edilen suçlamalar okundu, savunma yapması için kendisi ve avukatlarına söz hakkı verildi.
Demirtaş'ın avukatları müvekkilinin halen dokunulmazlığının bulunduğunu öne sürerek, yargılanmanın durdurulması ve söz konusu düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olup olmadığının Anayasa Mahkemesine sorulmasını talep etti.
Mahkemede, sanık avukatlarının talebinin reddedilmesinin ardından Demirtaş'ın savunmasına geçildi.
Demirtaş, kısıtlı imkanlarla savunma yapması nedeniyle adil bir yargılamanın tam olarak gerçekleşmediğini iddia etti.
İddianamede çözümü yapılan konuşmanın esas itibarıyla kendisine ait olduğunu kabul eden Demirtaş, konuşmasının bazı yerlerinde yapılan deşifre ve yazım hatalarının düzeltilmesini istedi.
Konuşmasının içeriğinde Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) ilgili maddesi uyarınca 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini alenen aşağılama' suçunu işlediği gerekçesiyle hakkında dava açıldığını anımsatan Demirtaş, şunları kaydetti:
'Fakat konuşmamın hangi cümlelerinde ve hangi kelimelerinde Türklüğü, Cumhuriyeti veya TBMM'yi aşağıladığım somut olarak belirtilmiyor. Konuşmamın hiçbir yerinde Türk milletini çağrıştıran veya imada bulunan tek bir kelime bulunmamaktadır. Yine konuşmamın hiçbir yerinde TBMM'yi ve Cumhuriyeti itham eden, eleştiren ve aşağılayan, ima yoluyla bile tek bir cümle geçmemektedir. Konuşma baştan sona kadar Ahmet Davutoğlu başkanlığındaki hükümete eleştiri ve çağrı mahiyetindedir. O nedenle TCK'nın 301/1 ile suçlanıyor olmam suç nitelemesi vasfı ve ithamı bakımından şu aşamada tümüyle dosya kapsamı da gözetilerek beraat kararı verilmesi gereken bir durumdur.'
Dokunulmazlığının 20 Mayıs'tan geriye doğru kaldırıldığını ve halen dokunulmazlığının devam ettiğini öne süren Demirtaş, mahkemenin ancak bu tarihten önceki suçlarda kendisini yargılayabileceğini savundu.
Mahkeme, Demirtaş'ın suç tarihi itibarıyla milletvekili olup olmadığının sorulması için TBMM Başkanlığına yazı gönderilmesine, konuşmasının tekrar çözümünün bilirkişilerce yapılmasına karar vererek, duruşmayı erteledi.
- İstenilen ceza
İddianamede, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında TCK'nın ilgili maddesi uyarınca 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini alenen aşağılama' suçundan 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş Hakkında Dava
Mardin'de 3 Şubat'ta yaptığı konuşmada, 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini alenen aşağıladığı' iddiasıyla HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş'ın 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına başlandı Demirtaş, tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi'nden duruşmaya SEGBİS aracılığıyla katıldı.