Hedef 2023'te 500 Milyar Dolar İhracat

Hedef 2023'te 500 Milyar Dolar İhracat

KOSGEB ve KOBİ'lere desteklerini konu alan ve Gazi Mustafa kemal Atatürk Salonunda yapılan toplantı, Muğla Valisi Fatih Şahin ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ali Boğa'nın da katılımıyla yapıldı

KOSGEB ve KOBİ'lere desteklerini konu alan ve Gazi Mustafa kemal Atatürk Salonunda yapılan toplantı, Muğla Valisi Fatih Şahin ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ali Boğa'nın da katılımıyla yapıldı.
Toplantıda konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ali Boğa Türkiye'nin büyük bir değişimi yaşadığı döneme girdiğini ifade ederek, kurumların, siyasi partilerin ve sivil toplum örgütlerinin stratejik planlarını iyi hazırlamaları gerektiğini savundu. Türkiye ve Muğla ile ilgili olarak inanılmaz hayallerinin bulunduğunu kaydeden Ali Boğa, İhracat Genel Müdürü olduğu dönemde Türkiye'nin ihracatında ki artışın stratejik planlama ile oluştuğunu kaydetti.
İhracat Genel Müdürü olduğu dönemde Türkiye'nin ihracat rakamlarının 75 milyar dolar olarak hedeflediğini ancak buna kimsenin inanmadığını kaydeden Boğa, "Bu rakamı açıkladığımda herkes bana bunu nasıl olacağını sordu. Bizde bunu aklımızdan söylemedik. Çalışmalar yaptık, bu çalışmaların ışığında stratejik planımızı belirledik ve ondan sonra hedefimizi açıkladık. Bunu açıkladıktan sonra kimse bu başarıyı yakalayamayacağımızı ve yanılacağımızı bize söyledi. Aslında bir yerde onlar haklı çıktı biz yanıldık. Çünkü 2003-2006 yılları arasında Türkiye ihracatı yüzde 16,2, yüzde 16,3 ve yüzde 33 oranında büyüdü ve biz 75 milyar dolar ihracatı hedeflerken ortaya çıkan rakam 85 milyar dolar oldu. 3 yıl içinde büyük ir artışla ihracat oranını yükselttik. Şimdi ise 2023 yılında Türkiye'nin 500 milyar dolar ihracatını konuşuyor, dünya ekonomisinde ilk 10'a girmeyi hedefliyoruz" dedi.
GİRİŞİMCİLİK ÖNEMLİ
Muğla'nın önemli bir potansiyele sahip olduğunu kaydeden Ali Boğa konuşmasına şöyle devam etti:
"Muğla her alanda önemli bir. Büyük potansiyelleri var ama geri kalmış bir kısmı var. Muğla'da ne yazık ki girişimcilik kültürü yok. Bir Muğlalı olarak bunu kabul edemiyorum. Bizde girişimcilik kültürünü yaygın hale getirmek için çalışma başlattık. KOSGEB'in başlattığı projeler artık ağrı kesici olarak değil hastalığın kökten tedavi etmek için kullanılacak. Bu durumda biz KOSGEB'i kobilerin abisi, büyüğü olarak kabul ediyoruz. Her kobinin Ankara'da eli var. Artık bundan sonra her il merkezinde eli olacak."
ZAMAN MARKA DEVRİ
Artık dünyada markalaşmanın ön planda olduğunu anlatan Ali Boğa, "Zamanımız marka devri. Globalleşmekte marka çok önemli. Markalaşmak, farklı üretim yapmak çok önemli. Bu anlamda üniversitelere büyük görevler düşüyor. Bunu üniversiteler ile yapabiliriz. Üniversitelerin buna ön ayak olması gerekiyor. Değişimin önüne geçmek zorundayız. Türkiye içeride sıkıntılı gözükse de dışarıda potansiyel bir ülke olarak görülüyor. Sahip olduğumuz değerlere inanırsak başarılı oluruz" dedi.
KOSGEB İdaresi Başkanı Mustafa Kaplan da, kredilerde özellikle küçük ve mikro çekli işletmeleri yararlandırarak destek olmayı amaçladıklarını belirterek, "Nakit sıkışıklığına bir nebze olsun destek olalım. Biliyorsunuz ki esnaf ve sanatkara ve ticaret erbabına KOSGEB destek olmuyordu biliyorsunuz. TEGOB kanalıyla da Halk Bankası kredileri diye adlandırdığımız hazine destekli kredilerin uygulamaları vardı ve bunlarda önemli bir miktarda artış gösterdiğini hele hele esnaf ve sanatkarlarımızın yararlanabilmesi anlamında miktarların yükseltildiğini kredi faiz oranlarının yüzde 50'ler gibi mertebelerden yüzde 6 bucuklara kadar indiğini hepimiz gözlemliyoruz" diye konuştu.
Konuşmaların ardından KOSGEB'te proje hazırlayan ve gördükleri eğitimde başarılı olan 21 öğrenci başarı belgelerini katılımcılardan aldılar.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile