Hedef 3 Bin Koyun

Hedef 3 Bin Koyun

Nigde’nin Bor ilçesine bagli Kemerhisar Kasabasinda aldigi hibe ile entansif koyun yetistiriciligi yapan girisimci Fevzi Kirim, kirmizi et üretimine katki sagliyor.

Tarim ve Orman Bakanligi Kirsal Kalkinma Yatirimlari Destekleme Programi ile alinan hibe ile kurulan küçükbas hayvan tesisi, küçük aile isletmeciliginin modern örneklerinden birisi. Yaklasik 1 milyon 700 bin liraya mal olan tesisin kurulmasi için Tarim ve Orman Bakanligi tutarin yüzde 50’sini hibe olarak tahsis etti. Bölgede daha çok meraya dayali küçükbas hayvan yetistiriciligini kurduklari modern tesiste yapan Kirim, koyunlari konfor alaninda yetistirip az enerji sarf ederek verimi arttiriyor. Yaklasik 200 koyun ile kapali alan teknigi ile koyun çiftligi kuran Kirim’in hedefi 3 yil içinde küçükbas hayvan sayisini 3 bine çikarmak.

Kurulan tesiste incelemelerde bulunan Nigde Il Tarim ve Orman Müdürü Asim Bas, Nigde’de aile isletmeciligini gelistirmek istediklerini belirterek, "Burasi kirsal kalkinma yatirimlarindan destekli bir tesisimiz. Küçük aile islemeciligimizin en güzel örneklerinden bir tanesi. Bakanlik tarafindan kirsal kalkinma ile hibe ile yapilan bir tesis. Küçükbas hayvancilik kirmizi et üretiminde olmazsa olmazlarimizdan bir tanesidir. Ilimizde 620 bin adede ulasan küçükbas hayvanimiz var ve iyi yerlerden bir tanesiyiz bu konuda. Il olarak aile islemeciligini biraz daha gelistirmek niyetindeyiz. Bakanimizin destekleri, yerel destekler veya farkli kredi modelleri ile beraber insallah biraz daha bu sayiyi artirmayi düsünüyoruz. Burada asil olan üreten insanimizi yerinde istihdam edebilmek. Küçük isletmecilikten amacimiz bu yönde" dedi.

Isletmeci Ziraat Mühendisi Fevzi Kirim ise, "3 yil önce 50 koyunla basladim. Tarim il müdürlügü tarafindan baslatilan bir program vardi. Programi degerlendirerek böyle bir hayvan çiftligine sahip olduk. Su an burada elimizde 200 tane anne var hedefimiz bin anneye sahip olmak. Ülkemizde kirmizi et imalatina katkida bulunmak istiyoruz. Burasi kapali sistem, ilimizde koyun yetistiriciligi meraya dayali. Yani merada, dagda, tepede koyun yetistiriciligi yapiliyor. Biz burada kurdugumuz sistemle koyunu konfor alaninda yetistirip yemlerini önlerine veriyoruz. Böylece az enerji sarf ediyorlar ve verim daha da artiyor. Entansif denilen kapali sistemde koyunculugun yapilamayacagi söyleniyordu ama gelisen yem teknolojileri, ete olan talep, insan nüfusunun artmasi gibi etkenler kapali sistemin önemini artirdi, daha az enerji ve maliyetle nasil yapabiliriz diye düsündük ve basardik. Gençler para, akil ve cesaretlerini birlestirebilirlerse kendi isletmelerini kurup kar elde edebilirler. Devlet destekleri de mevcut zaten. Genç girisimcilerimiz kendi öz sermayeleri ile birlikte destek alirlarsa isletmelerini büyütebilirler" ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile