İnönü Üniversitesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Arıcılık Programı Bilimsel Araştırma Projeleri Biriminin destekleriyle, ana arı ve bal üretimi yaparak satışa sundu.
Proje kapsamındaki koloniler, nektar akımı döneminde, yoğunluk olarak geven ve kekik bitkisinin bulunduğu Beydağı Belediyesi Ballık Dere Mevkii'ne nakledildi. Proje yürütücüsü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Semiramis Karlıdağ, kolonilerde genç ve kaliteli ana arı kullanımının önemini vurgulayarak, başarılı bir arıcılığın ilk koşulunun kolonilerin ana arısının mümkünse her yıl, değilse en fazla 2 yılda bir değiştirilmesi olduğunu ifade etti.
Kolonide tek başına bulunan ana arının, koloninin bütün gelişme ve verimliliğine yön verdiğini, bu nedenle ana arı yetiştiriciliğinin ve kullanımının teknik arıcılıkta büyük önem taşıdığını vurgulayan Karlıdağ, kolonide genç ve kaliteli ana arı bulundurulmasının bal verimini önemli ölçüde artıracağına vurgu yaptı. Karlıdağ, amaçlarını hastalıksız ve damızlık değeri yüksek ana arı yetiştiriciliğiyle kaliteli bal üretimi yanında, diğer arı ürünleri olan arı sütü, polen ve propolis de üreterek Malatya arıcılarına örnek olmak şeklinde açıkladı.
Projeyle, Malatya arıcılarına bal üretimi yanında diğer arı ürünleri üretiminin de yapılabileceği hususunda örnek olacaklarını dile getiren Karlıdağ, tüketicilerin de arı ürünleri satın alırken dikkatli davranmaları gerektiğine dikkati çekti. Vatandaşların bal satın alırken kaliteli bal almalarının önemine vurgu yapan Karlıdağ, ticari glikoz kullanılan balların sağlık açısından sakıncalı olduğunu kaydetti.
Muhabir: Tuba Karahan
Yayıncı: Cemal Coşkun
Hekimhan MYO Arıcılık Programı, Ana Arı ve Bal Üretti
İnönü Üniversitesi Hekimhan Meslek Yüksekokulu Arıcılık Programı, ana arı ve bal üretti.