Hekimler Cumhurbaşkanından Veto İstiyor

Hekimler Cumhurbaşkanından Veto İstiyor

İçel Tabip Odası ve İçel Aile Hekimleri Derneği (MAHDER) üyeleri, TBMM’de kabul edilen Torba Yasa içinde yer alan aile hekimlerine uygulanmak istenen acil nöbetleri, uzmanlık eğitimi zorlamaları ve hak kayıplarını protesto ederek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den yasayı veto etmesini istediler.


İçel Tabip Odası’nda bir araya gelen Tabip Odası Başkanı Dr. Galip Kırıcı, MAHDER Başkanı Dr. Gürbüz Şen ve oda yönetimi, Torba Yasa’ya tepkilerini dile getirdiler. Oda Başkanı Dr. Kırıcı, yaklaşık 6 aydır Torba Yasa’yla aile sağlığı merkezlerinde (ASM) çalışan hekimlere aynı zamanda ayda en az 16 saat olmak kaydıyla nöbet tutturulmak istendiğini söyledi.

Aralık ayından bu yana yaptıkları eylemlerle bu Torba Yasa’yı istemediklerini ifade ettiklerini kaydeden Kırıcı, 2 Ocak’ta Meclis’ten geçen Torba Yasa’yı Cumhurbaşkanı Gül’ün imzalamamasını istediklerini dile getirdi. Yasada yer alan aile hekimlerine acil servislerde nöbet tutturulma zorunluluğunun hastayı mağdur edeceği gibi görev vermek için uğraşan hekimlerin de gerekli hizmeti verememenin ezikliğini, vicdan azabını yaşayacaklarına dikkat çekti. Kırıcı, “Acil hekimliği tamamıyla bir multidisipliner hekimliktir, hemşiresiyle hekimiyle aletiyle bir bütündür. Bu sağlanmadan günü kurtaralım çabasıyla gidilecek sağlık hizmetinin de sonu hüsrandır. Bu ayrıca şiddeti de doğuracaktır. Onun için biz buna hekim örgütleri olarak karşıyız. Yasada ayrıca, Aile Hekimleri Ödenek ve Sözleşme Yönetmeliği’nde yeni bir değişime gidiliyor. Bu değişim aile hekimlerinin alacakları ücretleri azaltacaktır. Bu da aile hekimlerinin çalışma barışını bozacaktır ve çalışma azmini kıracaktır. Sağlık Bakanlığı’nın, Tıpta Uzmanlık Kurulu kanalıyla tüm ASM’lerde çalışan hekimleri 6 yıllık bir süreçte aile hekimi uzmanı yapmak istemesi de olacak şey değildir. Bu durumda aile hekiminin baktığı hastalar mağdur olacak ve TUS’a girerek 4 yıllık ihtisas alan aile hekimi uzmanı hekimlere haksızlık olacaktır. İşte biz bu çekincelerle bu Torba Yasa’nın kesinlikle Cumhurbaşkanı tarafından imzalanmamasını ve Meclis’te tekrar görüşülüp hekimliğe yaraşır şekilde düzenlemelerle gelmesini talep ediyoruz” dedi.

Aynı zamanda Sağlık Bakanlığı acil eğitmeni olan MAHDER Başkanı Dr. Şen de sorunun aile hekimlerinin nöbet sorunu olmadığının altını çizdi. Şen, “Sorun, sağlık hizmetinin hizmet kalitesinin nasıl olacağıdır. Acil servislerde eğitim yeri olarak acil servisleri tarif etmektir. Sorun, acil servislere gidecek olan hastaları eğitim materyali olarak görmektir. Sorun, acil nosyonu olmayan, hiçbir acil vaka görmemiş hekimi acil servise nöbete yollamak için zorlamaktır. Sayın Bakan ‘hekimlik nöbetsiz olmaz’ diyor. Acil tıp bir uzmanlık dalıdır. 20-25 yıldır acil servis görmemiş bir hekimin oraya nöbete gönderilmesi son derece yanlıştır. Ayrıca bizler kamu personeli değiliz. ASM’ler birer işletmedir. Sağlık Bakanlığı önce hizmet kalitesini artırmalıdır. Halkımızın eğitim materyali olarak görülmesine karşıyız. Sağlık Bakanı’na sesleniyoruz; oturup konuşalım, doğru çözümü birlikte bulalım” diye konuştu.

Konuşmaların ardından İçel Tabip Odası Genel Sekreteri Mehmet Antmen, hazırlanan basın açıklamasını okuyarak, acil nöbeti ve uzmanlık eğitimi zorlamalarına, hak kayıplarına boyun eğmeyeceklerini kaydetti.

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi’nin, Cumhurbaşkanı ile görüşerek,
Torba Yasa'yı onaylamamasını ve TBMM'ye geri göndermesini talep ettiğini anımsatan Antmen, “Aksi durumda yasanın yürürlüğe girmesi ve ASM çalışanlarına acil nöbeti uygulamalarının yaşama geçirilmesi halinde başından beri kararlılıkla yürüttüğümüz mücadelemizi farklı etkinliklerle ve daha etkili bir şekilde sürdüreceğimizi kamuoyuna bir kez daha ilan ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile