Hekimsen'den Israil Tepkisi Açiklamasi 'Bu Korkunç Suçun Uluslararasi Düzeyde Sorusturulmasini Talep Ediyoruz'

Dr. Iyad Rantisi’nin Israil ordusu tarafindan gözaltina alindiktan 6 gün sonra hayatini kaybetmesine iliskin Hekimsen tarafindan yapilan açiklamada, "Dr. Iyad Rantisi’nin hayatini kaybetmesi, uluslararasi hukukun ve insan haklarinin açik bir ihlalidir. Bu korkunç suçun uluslararasi düzeyde sorusturulmasini talep ediyoruz" denildi.

Hekimsen, Beyt Lahya’da bulunan Kamal Adwan Hastanesi’nin Kadin Dogum Bölümü Baskani Dr. Iyad Rantisi’nin, Israil ordusu tarafindan gözaltina alindiktan 6 sonra hayatina kaybetmesine iliskin yazili açiklama yapti. Açiklamada, "Dr. Iyad Rantisi’nin hayatini kaybetmesi, uluslararasi hukukun ve insan haklarinin açik bir ihlalidir. Bu korkunç suçun uluslararasi düzeyde sorusturulmasini talep ediyoruz. Dr. Rantisi’nin aylar önce Israil isgal güçleri tarafindan tutuklanarak hapishanelere götürüldügü ve burada elektrik soku ve çesitli iskence yöntemlerine maruz kaldiktan sonra infaz edildigi bilgisi, bizlere bir kez daha Israil güçlerinin acimasiz yüzünü göstermektedir. Israil daha önce Dr. Adnan Al-Barsh ve diger 499 saglik personelini de infaz etmis, 310 saglik personelini hapishanelerde agir iskencelere maruz birakmistir" denildi.

"Insan haklari kurumlarini bu igrenç suçlari kinamaya çagiriyoruz"

Açiklama söyle devam etti:

"Israil isgal ordusunun saglik personeline yönelik gerçeklestirdigi acimasiz tutuklama, iskence ve infazlari en güçlü sekilde kiniyoruz ve uluslararasi toplumu, insan haklari kurumlarini bu igrenç suçlari kinamaya çagiriyoruz. Israil isgal ordusunu ve isgale destek veren ABD yönetimini; ister isgal ordusu tarafindan halen gözaltinda tutulanlar, isterse hastane ve tip merkezlerinde halihazirda çalismakta tutulanlar olsun tüm saglik personelinin yasamlari ve güvenliklerinden tamamen sorumlu tutuyoruz. Uluslararasi toplumu, Filistinli saglik personeline yasal koruma saglamaya ve Dördüncü Cenevre Sözlesmesi ile uluslararasi ve insani sözlesmeler ve normlar uyarinca, tutuklanma korkusu olmadan ve ölüm ve suikast tehditleri olmadan savas zamanlarinda özgürce çalismalarina izin vermeye çagiriyoruz. Uluslararasi toplumu ve uluslararasi insan haklari örgütlerini, Filistinli saglik personelinin Israil isgali tarafindan tutuklanmasi ve idam edilmesi suçlarina, özellikle Dr. Iyad Rantisi ve Dr. Adnan Al-Barsh’in infazina iliskin uluslararasi bir sorusturma açmaya ve bu suçlara karisan suçlulari yargilanmak üzere uluslararasi mahkemelere sevk etmeye çagiriyoruz. Uluslararasi toplumu, Birlesmis Milletler’i, insani yardim ve insan haklari kurumlarini, Filistin saglik sektöründeki tüm doktor, hemsire ve çalisanlarin derhal, acilen ve ertelemeden serbest birakilmasi için Israil’e karsi baski yapmaya çagiriyoruz. Dr. Iyad Rantisi’nin kaybi, Filistin halki ve tüm insanlik için büyük bir kayiptir. Onun anisini yasatmak ve adaletin saglanmasi için mücadele etmek, hepimizin ortak sorumlulugudur"
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile