Helenapolis Antik Kenti'nde Helenistik Döneme Ait Bulgulara Rastlandi

Harran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Dr. Ögretim Üyesi Cennet Piskin Ayvazoglu: 'Burada Helenistik dönemden günümüze dek kesintisiz bir yerlesim oldugunu anliyoruz'

Yalova'nin Altinova ilçesi Hersek bölgesinde yapilan Helenapolis Antik Kenti yüzey arastirmasi çalismalarinda Helenistik döneme ait bulgulara ulasildi.

Harran Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Dr. Ögretim Üyesi Cennet Piskin Ayvazoglu, baskanliginda uzman bir ekip tarafindan yürütülen "Yalova Ili ve Ilçeleri Antik Çag Yüzey Arastirmasi" hakkinda Altinova Belediye Baskani Metin Oral'a bilgi verdi.

Ayvazoglu, çalismalarin Kültür ve Turizm Bakanliginin izni ve Altinova Belediyesinin destegiyle 1 Eylül itibariyla basladigini söyledi.

Yalova'nin Eski Yunan ve Roma dönemlerini arastirdiklarini anlatan Ayvazoglu, söyle konustu:

"Çalismalarimiza Altinova'da lokalize edilen Helenapolis ve çevresinden basladik. Milattan sonra 4. yüzyilda Roma Imparatoru I. Konstantin tarafindan kuruldugu ve imparatorun kente, annesi Helena'nin adini verdigini, yani kentin adini buradan aldigini biliyoruz. Antik kaynaklar, Helenapolis yakininda sicak su kaynaklarinin bulundugunu ve Konstantin'in ömrünün son yillarinda bunlardan yararlandigini yazmaktadir. Biz bu yilki çalismalarimizda milattan sonra 4. yüzyildan çok önceye, Helenistik döneme kadar giden bulgulara rastladik. Yani burada Helenistik dönemden günümüze dek kesintisiz bir yerlesim oldugunu anliyoruz."

Ayvazoglu, Yalova Ili ve Ilçeleri Antik Çag Yüzey Arastirmasi'nin kentin kara kisminda yürütülen ve sehrin Eski Yunan ile Roma dönemlerini inceleyen ilk ve en kapsamli bilimsel arkeolojik çalisma oldugunu dile getirdi.

Oral ise çalismalarin bölge tarihi açisindan büyük önemi bulundugunu vurgulayarak, "Yillardir istedigimiz Helenapolis Antik Kenti yüzey arastirmasi çalismasi bu sene basladi. Çalismalarin ilk yilinda olumlu sonuçlar almaya basladik. Bölge tarihinin, Helenapolis döneminin çok daha eskilerine, Helenistik döneme kadar uzandigini gördük. Buradaki ilk bulgular bunu gösteriyor. Bu bizi çok sevindirdi. Çalismalar devam ettikçe daha eskilere dogru gidecegine inaniyorum." ifadelerini kullandi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile